avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

doresc sa divortez, am 2 copii, unul major si unul minor, care sunt variantele? notar, mediator sau instanta?
Cel mai recent răspuns: Calina Sorescu , Mediator 11:04, 17 Iulie 2011
din cunostintele mele, chiar daca apelati la un mediator, tot veti ajunge in fata instantei, minora va fi audiata in camera de consiliu, ancheta sociala tot va trebui facuta! ganditi-va bine. mediaorul trebuie platit, chiar daca nu veti ajunge la o tranzactie, in opina mea, acea tranzactie va putea viza cel mult imparteala bunurilor mobile si faptul ca paratul nu doreste sa ii fie incredintata minora! cantariti bine si nu va lasati influentata. mult noroc si sanatate, iar in ceea ce priveste divortul , va doresc sa aveti parte de un divort elegant, franc si scurt.
Buna!
Revin, doar pentru ca mai sus s-a amintit de mediere. :)
In acordul de mediere, partile pot sa stabileasca de comun acord toate aspectele privind desfacerea casatoriei si aspectele accesorii divortului: programul de vizitare, stabilirea domiciliului copiilor, pensia de intretinere, numele purtat de soti dupa divort si partajul. In situatia in care partile cad de comun acord asupra acestor aspecte, procedura in instanta este, sa zicem, doar o formalitate si, lucru deloc de neglijat, ”nu ne spalam rufele in public”. Dupa depunerea acodului de mediere la instanta, chiar si inaintea termenului de judecata stabilit, partea interesata poate sa depuna si cererea de restituire a taxei judiciere de timbru (3%), daca aceasta s-a achitat. Urmatorul pas va fi efectuarea anchetei sociale, asa cum spunea si ”jurist28”, lucru care nu poate fi ocolit, dar atata vreme cat partile au ajuns la un acord, nu cred ca instanta sau autoritatea tutelara pot avea ceva de obiectat, banuiesc ca primii interesati sa le fie bine copiilor lor, sunt parintii :). Apoi, instanta de judecata poate lua act de acordul partilor, cu mult inainte de termen, chemand partile in camera de consiliu si solutionand astfel rapid dosarul.
In ce priveste plata, amintita de ”jurist28”, parerea mea este ca, onorariul mediatorului este departe chiar si de valoarea taxei de timbru judiciar, adica mult mai mic, ca sa nu mai vorbim de alte cheltuieli #-o care, de regula, se impun mai cu seama la partaje. Nu le pomenesc, fiindca este duminica si nu vreau sa stric ziua nimanui :D
Oricum, ca o concluzie, eu cred ca, doar cel in cauza isi poate cunoaste si reprezenta cel cel mai bine interesele. Insa, sunt si eu de parere ca nu trebuie sa va lasati influentata, informati-va cat mai bine si luati decizii doar dupa ce o sa considerati ca puteti sa o faceti.
Sa auzim de bine! :)
Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2011
Calina Sorescu, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort daniela70 daniela70 Buna ziua! Sotul meu doreste sa-i dau acordul pentru depunerea cererii de divort. Mentionez ca avem un copil minor , un apartament si o masina, dobandite ... (vezi toată discuția)
Divort din culpa comuna Ersin Dervis Ersin Dervis Buna ziua! Am si eu o intrebare: Pentru un divort din culpa comuna -nu ne mai intelegem si fiecare a ajuns intr-un moment in care vrea altceva.Avem 2 copii ... (vezi toată discuția)
Actele necesare pentru introducerea unei actiuni de divort P.F.A. HERMAN DAN P.F.A. HERMAN DAN Buna ziua, Ptr deschiderea actiunii de divort ce acte ar trebui sa prezint ? Cam cat ar dura pana la pronuntarea divortului daca suntum de acord cu toate ... (vezi toată discuția)