avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Logodna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Logodna

O alta reglementare adusa de Noul civil este institutia logodnei.
Parea aproape uitata aceasta notiune, oarecum desueta atunci cand o mai auzeam, si, oricum era o chestiune mai mult teoretica, in sensul ca daca 2 tineri hotarau la un moment dat( dupa un timp in care au convietuit, ,, mutandu-se,, impreuna, dupa moda zilelor noastre , ori doar fiind ,,prieteni,, , asa cum se mai obisnuieste sa se spuna, sau dupa ce ,,au vorbit ,, un timp, asa cum se mai spune pe la sate ) sa se casatoreasca, isi anuntau rudele si prietenii, dar nu avea loc neaparat si o petrecere cu daruri , cu muzica si veselie.Si chiar daca se intampla, neexistand si o reglementare, in caz de ,,rupere,, a logodnei, cei care facusera daruri nu aveau la indemana vreo actiune in vederea inapoierii darurilor.

Logodna este reglementata la articolele 283-287 din proiectul noului Cod civil, si constituie promisiunea reciproca de a incheia casatoria.Capacitatea de a incheia logodna este aceeasi cu capacitatea ceruta pentru incheierea casatoriei. Nu sunt impuse, insa, cerinta avizului medical si cea a autorizarii date de organul administrativ.

Incheierea logodnei nu va fi supusa niciunei formalitati si va putea fi dovedita cu orice mijloc de proba.

Trebuie spus ca incheierea casatoriei nu va fi conditionata de incheierea logodnei, astfel ca, logodnicul care va rupe logodna nu va putea fi constrans sa incheie casatoria.

In cazul ruperii logodnei, vor fi supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit in considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, in vederea casatoriei, cu exceptia darurilor obisnuite. Darurile se restituie in natura sau, daca aceasta nu mai este cu putinta, in masura imbogatirii.

Obligatia de restituire nu se va aplica daca logodna a incetat prin moartea unuia dintre logodnici.

Logodnicul care va rupe logodna in mod abuziv va putea fi obligat la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate. In aceleasi conditii, va putea fi obligat la despagubiri si logodnicul care, in mod culpabil, l-a determinat pe celalalt sa rupa logodna.

Dreptul la actiune pentru restituirea darurilor facute in considerarea logodnei, precum si pentru sanctionarea ruperii abuzive a acesteia se va prescrie intr-un an de la ruperea logodnei

Sursa : avocatnet.

Interesanta , pote nu lipsita de utilitate, menita sa readuca in constiinta oamenilor importanta casatoriei, implicatiile ei, fiind, de ce nu, inca un mod de a se reuni familiile si prietenii si de a ,,petrece,, , asa cum le place romanilor.
Mai ramane sa fie reglementata si,, petrecerea burlacilor,, , iar in cazul in care mirele fuge din fata altarului , fara a se mai incheia casatoria , sa inapoieze toate darurile primite de la amici , ca altfel , ar fi o ,,imbogatire fara justa cauza,, . :)
@albertokurtyan ... imprejurarea ca suntem de aceeasi parte a baricadei nu ma scuteste de obligatiile de moderator. Ati citit regulamentul de postare in partea care priveste mesajele dublate? Nu? Oh, ce pacat! Nemo censetur ignorare regulamentul de postare! Asadar, cu multa simpatie, dau delete.

La capitolul "Aflam lucruri noi" putem sa punem afirmatia ca promisiunea nu e conventie. "Promit ca voi incheia casatoria DACA nu ma razgandesc" zic logodnicii. Foarte corect, foarte bine, foarte adevarat, foarte sensibil, foarte ... foarte
Ce, "Doamne Atotputernic, in marea Ta bunatate iarta-ne", cauta o astfel de PSEUDO-promisiune in Codul civil? Daca este comutativa si sinalagmatica (codul zice ca asa este!) de ce o pot revoca unilateral? Daca o pot revoca unilateral de ce e nevoie sa fie reglementata ca fiind -chipurile- sinalagmatica?
Ce valoare JURIDICA are o promisiune: "ma voi casatori cu tine, draga mea, daca nu ma razgandesc" cat timp aceasta este o conditie PUR POTESTATIVA?
scuze pentru mesaj dublat (identic?). Nu am observat.
Am Mac si inca ma joc cu el.
Am apasat de doua ori probabil.

Sau mesaj dublat inseamna 2 mesaje consecutive de acelasi autor?

Si ca sa nu fiu total offtopic, cum se cheama acest contract?

contract de logodna incheiata prin oferta si acceptare?

Eu ma gandeam sa fac o oferta publica unilaterala de logodire.
Contractul nefiind supus niciunei formalitati, atunci toate femeile care consimt sa se logodeasca cu mine... se cheama ca sunt logodite din secunda acceptarii.

Apoi aplicam prin asemanare art. 319. ”logodnicul” de bună-credinţă la încheierea unei ”logodne” nule sau anulate păstrează, până la data ruperii logodnei abuzive, situaţia unui soţ dintr-o logodna valabilă.

Nu scrie nicaieri ca nu ma pot logodi de mai multe ori, cu mai multe femei.
Sau daca m-am logodit prin oferta publica, eu sunt de buna credinta, adica sunt logodit cu fiecare in parte, dar nu cu toate o data.

E mult de discutat aici.

Alberto Kurtyan

Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
Albert Kurtyan, Consilier juridic
emma_woodhouse a scris:

De fapt nici nu-mi pasa atat de mult ce e logodna, daca e doar un fapt juridic , o conventie sau ce calificare are.

[ link extern ]

Ceea ce-mi pare de neinteles este ca faptul juridic este actiunea/inactiunea umana savarsit fara intentia de a produce efecte juridice, respectiv fara intentia de a naste, de a modifica sau de a stinge un raport juridic concret.

DACA promit sa ma casatoresc si nu o fac jocandi causa, la betie, la nebunie, in stare de mahmureala, etc, CI o fac cat se poate de serios si intr-un cadru public si solemn
ATUNCI
a) Fie o astfel de promisiune nu are natura juridica pentru ca nu naste, nu modifica si nu stinge NICI UN RAPORT JURIDIC CIVIL si pe cale de consecinta nu are ce sa caute in Codul civil .... Bingoo! =D> V-ati lamurit, nu-i asa?
b) Fie o astfel de promisiune are natura juridica si atunci trebuie identificat raportul juridic civil care s-a nascut in urma promisiunii iar conventia se va supune regulilor obisnuite in materie de contracte.
...
Povestile emotionante despre importanta sociala a logodnei si restul ... n-au ce sa caute intr-o discutie intre juristi pentru ca, exempli gratia, si sexul intre soti (sexul pentru mentinerea perechii) este foarte important din punct de vedere social fara sa fie ori macar sa poata fi reglementat. Exista unele relatii sociale in care legiuitorul nu are pentru ce sa-si vare nasul si astfel trebuie sa ramana.

Povestile emotionante despre importanta sociala a logodnei si restul ... n-au ce sa caute intr-o discutie intre juristi pentru ca, exempli gratia, si sexul intre soti (sexul pentru mentinerea perechii) este foarte important din punct de vedere social fara sa fie ori macar sa poata fi reglementat. Exista unele relatii sociale in care legiuitorul nu are pentru ce sa-si vare nasul si astfel trebuie sa ramana.

[quot

:offtopic:

Desigur, probabil ca uitati de cate ori ati divagat in discutiile cu tematica juridica si ati alunecat din juridic in social.Doar ca nu vi s-a parut deloc nepotrivit .
Si daca imi amintesc bine am scris cateva mii de mesaje pe acest forum, daca le adaug si pe acelea scrise de pe un alt cont.Si nu s-a indoit nimeni ca as sti ce e acela un raport juridic civil.
In final sper sa ajungeti sa interpretati corect continutul reglementarii referitoare la logodna, fiindca tot nu sunteti de acord cu alte opinii si mai mult, v-ati gasit sa oferiti si lectii de drept.

A, si sa nu uit sa va amintesc, stergeti acest mesaj. E total offtopic !
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
ContSters181996, utilizator
Foarte inteligent introducerea in codul civil a unei reglementari privind LOGODNA.
Pana la urma de ce nu aceasta reglementare? Inainte de a face un pas important suntem datori sa meditam. Sunt multe perechi care se logodesc din joaca, o fac mai mult pentru ca primeaza frumusetea acestui cuvant si a ceremoniei, nicidecum pentru a intari o relatie.De multe ori perechile se despart, iar unul din ei are de suferit. Introducerea acestei prevederi poate e necesarea si pentru crearea fundamentului in ceea ce priveste responsabilitatea .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Logodna, conform legii = concubinajul in limbaj comun Roland Mindrila Roland Mindrila Se reglementeaza in Art. 266din Noul cod civil Logodna (1) Logodna este promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria. (2) Dispoziţiile privind ... (vezi toată discuția)
Logodna civila claudiaivascu claudiaivascu Buna ziua, intrebarea mea se refera la logodna civila, mai exact ce trebui facut pentru a incheia aceasta logodna. Are loc tot la starea civila, ca si cununia? ... (vezi toată discuția)
Nelamurire art. 268, alin. 2 ContSters240593 ContSters240593 In ceea ce priveste restituirea darurilor in cazul ruperii logodnei, nu am inteles exact la ce se refera sau ce vrea sa insemne sintamga \"in masura ... (vezi toată discuția)