cermak gruianu a scris:
Ma gandesc ca interpretarea s-ar completa, astfel, de minune si si cu ceea ce a "tradus/interpretat" @a_k, citez :"Lista clauzelor "considerate nescrise" este foarte lungă şi constant îmbogăţită. De la dreptul consumului la dreptul asigurărilor, de la dreptul coproprietăţii la dreptul societăţilor, de la procedura civilă la dreptul privind închirierea..., sunt puţine domeniile care sunt ocolite de stabilirea, în legislaţie, a clauzelor considerate nescrise."
Am inceput cu acelasi text citat de colega mea
cermak, deorece cred ca raspunde unei importante intrebari din dezbaterea asupra clauzelor nescrise, atat de controversate...deja!
Mai intai voi spune ca eu cred ca pot fi considerate clauze nescrise acele stipulatii ale contractului care contravin
oricareia dintre prevederile imperative ale unei norme legale, de orice natura ar fi aceasta norma.
Referitor la intrebarea "cine o poate invoca", cred ca raspunsul este ca o poate face orice persoana interesata si instanta din oficiu.
Cu privire la intreabrea "cine o poate constata", cred ca ar fi normal sa fie constatata de instanta, dupa punerea in discutia partilor, iar pronuntarea instantei asupra acestor clauze sa se faca in mod asemanator pronuntarii pe exceptii, anterior intrarii asupra judecarii fondului, pe temeiul normei imperative invocate de partea interesata si supuse controlului aceleeasi instante. Tocmai avind in vedere textul citat initial si anume ca lista acestor clauze este "foarte lunga si constant imbogatita", ar trebui sa fie posibila si o amanare a pronuntarii, prin incheiere, asupra constatarii ca fiind nescrisa o clauza invocata a fi de aceasta
natura. In acest mod instanta va putea sa verifice temeiul legal al constatarii pe care o va face in acest sens.
Referitor la consecinte, consider ca ulterior constatarii de catre instanta a existentei unei asemenea clauze,
actul se va interpreta considerind ca respectiva clauza nu a fost niciodata scrisa, sau altfel spus, ca actul a fost scris fara sa fi cuprins vreodata respectiva clauza. In acest sens, este adevarat ca in functie de momentul invocarii si pronuntarii instantei asupra clauzei cu pricina, efectele sa fie diferite, dar in acelasi timp, nu este de negat ca vor exista siimilitudini cu efectele nulitatii. Insa dreptul in general si cel civil in special, sunt pline de similitudini , care nu se pot confunda cu "identitatile", fapt ce nu le fac nici inutile si nici nefunctionale. In aceasta situatie, de exemplu, uun mod de pronuntarea descris mai sus, ar
simplifica insasi interpretarea actului, supus acestei interpretari ulterior constatarii.
In ceea ce priveste termenul, consider ca invocare si o constatare ca nescrise a acestor clauze pot fi facute
oricand, atata timp cat insusi actul care le cuprinde este considerat inca valabil, urmind ca aici sa se faca legatura si cu prevederea care arata ca actul va fi considerat nul daca o asemenea clauza constatata tine de insasi natura sa ori este chiar cauza contractului, in aceasta situatie
nulitatea intregului act intervenind concomitent cu constatarea instantei asupra naturii, importantei si calitatii de clauza nescrisa.
Ceea ce pot insa spune, este ca legea lasa numai loc acestor interpretari si implicit un mare rol activ (hm: subiectiv) instantei de judecata, ea nefiind extrem de clara in delimitarea tuturor acestor aspecte.
Zic si eu...cu totala si sincera modestie.