AVLIL a scris:
De acord, e o absurditate.
Cat despre diferentele aratate intre nulitate si clauza nescrisa/inexistanta, eu nu le vad.
Ce inseamna ca pentru a se constata nulitatea inseamna ca avem un act care exista? INseamna ca aplicam prezumtia generala ca orice act incheiat este presupus valabil pana la dovada contrarie.
Face cumva exceptie de la aceasta prezumtie clauza nescrisa, actul inexistent? Cum? De unde?
Asadar, si actul inexistent se presupune a fi un act valabil pana la dovada inexistentei lui.
INca odata, nicio diferenta fata de nulitatea absoluta care nu se pronunta, ci se constata de instanta, asa cum se va constata si inexistenta actului...
Identic si la fel!
Art.9 n.c.civ. (1) Cel care a adoptat norma civila este competent sa faca si interpretarea ei oficiala".
Interpretarea/enuntarea oficiala a "Clauzelor/conventiilor" nescrise, apare, practic, la Titlul Liberalitati, Capitolul I, Sectiunea Dispozitii speciale,
art.1009 si aici sunt definite in mod expres "Clauzele considerate nescrise" precum
si sanctiunile (desfiintarea actului/restituirea obiectului, dezmostenirea) care intervin in aceste situatii, apoi la Cartea a V-a Despre obligatii, Sectiunea a 4-A, art.1246 Nulitatea (4) "Prin acordul partilor nu pot fi instituite si nici suprimate cauze de nulitate.Orice
conventie sau clauza contrara este considerata nescrisa" (adica, orice clauza care suprima cauzele de nulitate, prin acordul partilor, este considerata nescrisa?)...pentru ca, "Daca prin lege nu se prevede altfel, nulitatea contractului poate fi constata/declarata prin acordul partilor"...
Pe de alta parte, legiuitorul defineste exact prezumtia in
Art.21 n. c. civ.:" (1) daca un drept, act sau fapt a fost inscris intr-un registru public, se prezuma ca el exista, cat timp nu a fost radiat sau modificat in conditiile legii.
(2)
In cazul in care un drept, act sau fapt a fost radiat, se prezuma ca el nu exista.
Art.1277, teza ultima :"Orice clauza contrara sau stipularea unei prestatii in schimbul denuntarii contractului se considera nescrisa."
Art.1402 :"Conditia imposibila, contrara legii sau bunelor moravuri este considerata nescrisa iar daca este insasi cauza contractului, atrage nulitatea absoluta a acestuia."
In materia locatiunii, art.1826 legiuitorul prevede expres care sunt clauzele considerate nescrise in materia inchirierii locuintelor fara a ne mentiona nimic in privinta sanctiunilor.
In privinta clauzelor care contravin unor dispozitii legale imperative si sunt considerate de lege nescrise, art.1255 n.c.cvi.,(2) ne spune ca, de exemplu, : " clauzele nule sunt inlocuite de drept cu dispozitiile legale aplicabile.
Absurd sau nu, vom mai vedea.