avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contestare amenda finante nedepunere declaratii
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contestare amenda finante nedepunere declaratii

Am deschis o firma noua de tip srl-d pentru a accesa un grant prin programul "tineri intreprinzatori" in februarie 2011. Conform statutului de microintreprindere am avut obligatia de a angaja in termen de 60 zile pentru a pastra acest statut. Pentru a respecta acest termen am angajat o persoana in data de 21.04.2011, iar in data de 25.05.2011 am depus la finante declaratiile 112 pentru lunile februarie si martie pe 0, fiindca nu am avut angajati in perioada respectiva, iar pe luna aprilie am depus declaratia cu sumele datorate ce le-am si achitat. In luna iulie au venit la sediul social niste angajati de la finante cu un proces verbal de amenda in valoare de 1000 de lei intocmit pe data de 26.05.2011 pe care era specificat "nedepunere declaratii 112". Intrucat eu am depus declaratia aferenta lunii aprilie in care am avut angajat, pe 25.05.2011 (deci in termenul legal) am formulat o contestatie pe care am incercat sa o depun la registratura la finante. Cei de acolo au refuzat sa o primeasca fiind in perioada in care nu aveau program de lucru cu publicul (cu 2 saptamani in urma) si au mentionat ca acesta contestatie trebuie sa o fac la tribunal. Intre timp am fost plecat din tara si acum as vrea sa reiau procesul de contestare. As vrea sa stiu care sunt pasii care trebuie sa ii urmez. Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: piciul , utilizator 23:59, 12 August 2011
Ori poate ca nu s-a validat declaratia si la ei apare ca fiind nedepuse,deoarece tb depusa din nou fara erori,zic asta pt ca mi s-a intamplat si mie sa depun declaratia pe luna aprilie si nu am listat recipisa si am primit o instiintare ca nu am depus declaratia si intr-adevar nu se validase pt ca avusese erori.
parerea mea este ca a fost declarat vectorul eronat din ONRC
ONRC-la momentul infiintarii unei Societati-Pfa-transmite datele catre ANAF

nu trebuia bifat cu salarii
din pacate temeiul legal pentru amenda este ok!
Toate declaratiile nu contin erori. Le-am verificat pe portal.
Acum chiar daca temeiul legal e ok, desi in cazul asta ar fi trebuit sa primesc amenda ca nu am actualizat 010 imediat dupa inregistrarea firmei, si nu pentru 112, nici la capitolul intocmire PV-ul nu este stralucit. In primul rand nu se mentioneaza pentru care declaratii sunt sanctionat, si in al doilea rand am verificat og 92 republicata si art 219 alin 1 lit d din og 92/2003 se refera la complet altceva. Am mentionat si aspectele astea in contestatie, si sper macar sa-l considere nul pentru incorectitudini la intocmire.


Potrivit prevederilor art. 219, alin.1 lit.b) din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, constituie contravenţie neîndeplinirea la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege a impozitelor, taxelor, contribuţiilor, iar aceasta se sancţionează potrivit alin.d) al art.219, astfel :
- pentru persoanele fizice – cu amendă de la 500 la 1000 lei
- pentru persoanele juridice – cu amendă de la 1000 la 5000 lei

Parerea mea este urmatoarea. AVEATI OBLIGATIA SA DEPUNETI 112, odata ce la ORC ati inregistrat societatea ca platitoare de contributii la bugetul asigurarilor si in vectorul fiscal sunt inregistrate aceste contributii, incepand cu luna martie aferent lunii februarie.
Poate era mai bine ca primul dumneavostra salariat sa fi fost un contabil. Legislatia e destul de alambicata si oricat ne straduim nu putem sa ne permitem "economia" de a nu angaja un contabil.
Potrivit OG 2/2001 din 12 iulie 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor actualizata, art.31, impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicării acestuia. Deci vedeti daca va incadrati in termen.

Alte discuții în legătură

Administratia finantelor publice nitmar nitmar Am o societate care de doi ani este pe 0; Societatea având declarat în anul anterior la Administratia Finantelor Publice vectorul fiscal cu salariaţi 0, ... (vezi toată discuția)
Depunere declaratie 112 Omnia Element SRL Omnia Element SRL Buna ziua, as vrea si eu sa intreb in legatura cu depunerea declaratiei 112.Acum doua zile am primit o hartie privind depunerea acestei declaratii. Este vorba ... (vezi toată discuția)
Decl 112 nedepusa Roxana Brancoveanu Roxana Brancoveanu Buna ziua! In cazul unei decl 112 nedepusa in trim.1, (specific ca firma s-a infiintat in martie cu angajati), va rog sa ma indrumati cum sa o generez ca sa ... (vezi toată discuția)