avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contestare amenda finante nedepunere declaratii
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contestare amenda finante nedepunere declaratii

Am deschis o firma noua de tip srl-d pentru a accesa un grant prin programul "tineri intreprinzatori" in februarie 2011. Conform statutului de microintreprindere am avut obligatia de a angaja in termen de 60 zile pentru a pastra acest statut. Pentru a respecta acest termen am angajat o persoana in data de 21.04.2011, iar in data de 25.05.2011 am depus la finante declaratiile 112 pentru lunile februarie si martie pe 0, fiindca nu am avut angajati in perioada respectiva, iar pe luna aprilie am depus declaratia cu sumele datorate ce le-am si achitat. In luna iulie au venit la sediul social niste angajati de la finante cu un proces verbal de amenda in valoare de 1000 de lei intocmit pe data de 26.05.2011 pe care era specificat "nedepunere declaratii 112". Intrucat eu am depus declaratia aferenta lunii aprilie in care am avut angajat, pe 25.05.2011 (deci in termenul legal) am formulat o contestatie pe care am incercat sa o depun la registratura la finante. Cei de acolo au refuzat sa o primeasca fiind in perioada in care nu aveau program de lucru cu publicul (cu 2 saptamani in urma) si au mentionat ca acesta contestatie trebuie sa o fac la tribunal. Intre timp am fost plecat din tara si acum as vrea sa reiau procesul de contestare. As vrea sa stiu care sunt pasii care trebuie sa ii urmez. Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: piciul , utilizator 23:59, 12 August 2011
Stimate domnule! S-ar putea ca acum depunerea unei plangeri sa fie tardiva. Plangerea impotriva procesului verbal de contraventie se depune in termen de 15 zile de la comunicarea (primirea) procesului verbal de contraventie si se depune la JUDECATORIA in circumscriptia careia s-a savarsit fapta, si nu la organul fiscal emitent al actului.
Verificati cu exactitate data cand ati primit procesul verbal de contraventie si vedeti daca va mai incadrati in termenul de 15 zile; in cazul in care nu va mai incadrati in acest termen sunteti bun de plata;
in cazul in care va incadrati in acest termen solicitati instantei transformarea amenzii in avertisment intrucat va aflati la prima abatere, nu ati prejudiciat bugetul de stat cu nimic si mai mult decat atat ati depus totusi cu intarziere declaratiile fiscale dand dovada in acest fel de buna credinta in relatia cu organul fiscal.
Va doresc mult succes!
Incercati sa inaintati un memoriu catre conducerea administratiei financiare, in care solicitati schimbarea sanctiunii cu amenda in "avertisment", conform art. 31 din OG 2/2001 avand in vedere ca:
- firma este nou infiintata;
- sunteti la prima abatere;
- v-ati indeplinit totusi obligatiile declarative, chiar daca au fost "mici" intarzieri;
- v-ati indeplinit obligatiile de plata.

Cunosc multe cazuri in care aceste memorii au fost acceptate. Daca nu puteti rezolva asa, de abia atunci va veti adresa instantei.

Faptul ca ati depasit termenul de 15 zile, il puteti motiva prin intreruperea activitatii administratiilor financiare de la sfarsitul lunii iunie si inceputul lunii iulie (caz in care termenul se prelungeste cu perioada de intrerupere a activitatii) si prin faptul ca apoi ati fost plecat din tara.

Succes!

cristian_saulea a scris:

Buna ziua,

La fapta apare: Nedepunere declaratii 112 an 2011
Lege: "fapta se sanctioneaza conform art 219 alin 1 lit d din og 92/2003"

Eu cred totusi ca amenda e pentru declaratiile 112 pe februarie si martie care intr-adevar au fost depuse cu intarziere pe 25.05, dar pentru astea nu aveam obligatia de a le depune. Declaratiile 100 si 300 sunt depuse toate la timp (acestea fiind trimestriale) deci nu s-au legat sigur de astea


Amenda este perfect intemeiata. Daca spuneti ca aveati bifate contributiile salariale si impozitul pe salarii de la registrul comertului, aveati obligatia depunerii declaratiei 112 cu zero pentru lunile februarie si martie la termenele legale, respectiv 25.04 pt martie si 25.03 pentru februarie. Dv le-ati depus pe ambele la 25.05. Nu are legatura cu faptul ca ati depus declaratiile 100 si 300. Din cate imi dau seama cineva v-a sfatuit totusi si ati depus declaratiile 112 pentru februarie si martie, in luna mai. Eu nu stiu cine le-a primit atunci la ANAF fara amenda?! Era bine, ca la data depunerii sa faceti un memoriu justificativ prin care cereati sanctionarea cu un avertisment, avand in vedere ca firma este nou infiintata si ca se afla la prima abatere de acest fel. V-ar fi fost aprobat cu siguranta.
Cu regret va spun, ca trebuie sa platiti amenda, altfel mai pierdeti si timp si bani in instanta, ajungand la acelasi rezultat! Puteati deasemenea, sa platiti amenda in 48 de ore la jumatate din suma. ...era si mai ieftin!
nici vb greseala este la ORC dvs. trebuia sa angajati incepand cu data infiintari, ati declarat ca aveti salariati, e AMENDA.NU SE DECLARA la infiintare salariatii, cine a infiintat firma? MULTUMITI !

Cifra de afaceri declarata sa nu fie mai mare de 35.000 de euro raportata la lunile ramase de la infiintare ca va treziti si platitor de TVA-ATENTIE!
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iulie 2011
ovidiu7676, utilizator
Si eu am intalnit acest caz , dar sa stiti ca declararea ca platitor de salarii este facuta de Registrul comertului , si in vectorul fiscal omul apare platitor de la infiintare , si cf finantelor trebuie sa depuna de la inceput .

Alte discuții în legătură

Administratia finantelor publice nitmar nitmar Am o societate care de doi ani este pe 0; Societatea având declarat în anul anterior la Administratia Finantelor Publice vectorul fiscal cu salariaţi 0, ... (vezi toată discuția)
Depunere declaratie 112 Omnia Element SRL Omnia Element SRL Buna ziua, as vrea si eu sa intreb in legatura cu depunerea declaratiei 112.Acum doua zile am primit o hartie privind depunerea acestei declaratii. Este vorba ... (vezi toată discuția)
Decl 112 nedepusa Roxana Brancoveanu Roxana Brancoveanu Buna ziua! In cazul unei decl 112 nedepusa in trim.1, (specific ca firma s-a infiintat in martie cu angajati), va rog sa ma indrumati cum sa o generez ca sa ... (vezi toată discuția)