avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocarea donatiei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocarea donatiei

Ati intalnit in practica spete referitor la revocarea de drept a donatiei pentru survenienta de copii?
Ma intereseaza daca se poate opune cu succes acesteia uzucapiunea; Francisc Deak zice ca da;
Voi ce ziceti ?
Cel mai recent răspuns: SimonaOnofrei , utilizator 00:00, 1 Septembrie 2004
Cu siguranta nu m-am exprimat eu foarte clar;
Intrebarea era daca tertul dobanditor de buna credinta, prin acte intre vii (vanzare cumparare) al bunului daruit, in speta un bun imobil, poate sau nu sa opuna uzucapiunea in aceasta situatie.
Quote:

On 2004-08-27 14:48, ovi_dragomir wrote:
...ase e...cu o cmpletare...uzucapantul prin excelenta nu poate fi proprietarul bunului uzucapat...uzucapiunea este un mod originar de dobindire a proprietatii...or, in cazul de fata avem a face cu un veritabil proprietar...
Aceeasi idee am exprimat-o si eu in alti termeni:FAPTUL CA AVEM DE A FACE CU UN PROPRIETAR[SUB CONDITIE REZOLUTORIE]!Ce nu e clar?[addsig]
Voi vedeti vreo solutie in legatura cu aceasta speta?
Eu nu vad nici una, dar nu pot sa cred ca nu exista;
Problema in intregime este urmatoarea: imobil cumparat de la ICRAL in 1991. Cumparatorul, un barbat, necasatorit, fara copii, numai cu mama in viata; Doneaza bunul surorii lui in 1994, care il vinde in 1995; Acum, cand vreu sa-l cumpar, ma lovesc de 836 cod civil; il caut pe donator, insa aflu de la sora lui, donatara, ca este plecat in state de 10 ani, casatorit acolo, cu 2 copii care s-au nascut ulterior donatiei, asa cum spune 836, si ca nu au nici o pretentie la acest imobil, iar daca se poate face ceva, un act, orice, imi vor face pentru siguranta mea;
Voi vedeti ceva ce s-ar putea face, in conditile in care prescriptia este de 30 de ani de la nasterea copilului. deci mai am de asteptat inca 20 de ani, pana sa fiu sigura ca este "casa mea" ?
Multumesc,
simona
Eu zic ca trebuie sa astepti sa se prescrie termenul...[addsig]
Simona,acum ca ne-ai explicat care-i situatia concreta ,problema e foarte simpla.Cand s-a nascut copilul donatia s-a revocat DE DREPT astfel ca acum propietar este donatorul.Daca spui ca acesta este dispus sa faca orice act prin care sa te "asigure" nu-ti ramane decat sa faci un contract de vanzare cumparare cu el [si nu cu tertul de la care vrei sa cumperi acum],eventual s-o mandateze pe sora lui din tara in acest sens.Repet, tu nu tratezi cu tertul ci cu propietarul initial,cu donatorul.Dupa ce cumperi introduci o actiune in revendicare imobiliara impotriva tertului sa-ti cedeze imobilul.Din pacate,de aici inainte,pt. ca donatorul nu se afla in tara,o sa ai ceva probleme sub aspect probatoriu pe care sper sa le rezolvi prin sora din tara.[addsig]

Alte discuții în legătură

Constatarea dreptului de proprietate mocanudan mocanudan Am revocat o donatie cu 4 terenuri pentru survenienta de copil. Instanta a revocat-o definitiv si irevocabil, in hotararea acesteia stipulandu-se clar ca cele ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie pentru survenienta de copil mocanudan mocanudan Am revocat o donatie cu 4 terenuri pentru survenienta de copil. Instanta a revocat-o definitiv si irevocabil, in hotararea acesteia stipulandu-se clar ... (vezi toată discuția)
Cumparatorul nu mai doreste sa cumpere din cauza ca am act de donatie Mary_1980 Mary_1980 Buna ziua, Sunt la ultima etapa a vanzari, incheierea contractului de vanzare-cumparare dar cumparatorul nu mai doreste sa cumpere findca a auzit ca ... (vezi toată discuția)