avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dreptul la perchezitie corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dreptul la perchezitie corporala

Buna ziua, As dorii sa stiu si eu daca un politist are dreptul de a efectua o perchezitie corporala fara mandat. De exemplu daca fumezi un joint de marijuana, are dreptul sa ti-l ia sa il controleze si sa te perchezitioneze apoi ?

Din cate stiu eu un politist nu are dreptul sa intre in contact cu tine daca nu ai savarsit nici o infractiune, Asta inseamna ca incalca procedura si fapta nu mai reprezinta nimic dpdv juridic ?

In ce context are un politist dreptul sa te perchezitioneze corporal ?


Acesta este un forum juridic cu oameni educati deci as dorii raspunsuri mai degraba juridice, decat banalele "da mai bine nu stai tu cuminte" cum m-as astepta pe un forum obisnuit.
Cel mai recent răspuns: strugarui , utilizator 22:33, 19 Februarie 2018
Da, asa spune Codul de procedura penala. Vezi art. 105 alin. 2.
Si, este normal sa fie asa. Daca ar fi invers, s-ar incalca principiul oficialitatii.
Sa inteleg ca daca vin jandarmi sau comunitari si fumezi un joint poti sa ai si 10kg in buzunare ca nu au voie nici macar sa te ia la intrebari ? Ce pot face cel mult ? Sa cheme un echipaj de politie timp in care poti sa arunci tot ce ai in buzunare sau chiar sa iei un taxi ca nu au voie sa te retina fara motiv serios ? La urma urmei poate fii o tigare din foi.
Domnilor, nu inteleg de ce ati adus in discutie perchezitia corporala. Perchezitia corporala este un procedeu probator care se efectueaza in vederea eventualei descoperiri a unor mijloace de proba necesare solutionartii unei cauze penale. Ce cauza penala avem aici ca sa discutam despre o perchezitie, s-au efectuat cumva cercetari, avem vreo urmarire penala? Cu siguranta ca nu.
Asadar in situatia de fata avem un control corporal, care se desfasoara fara autorizatia instantei, nu avem o perchezitie corporala, iar politia are acest drept, inclusiv sa invite persoanele la sectia de politie pt a se legitima.
Inteleg ca va place sa le radeti in fata politistilor ca nu au dreptul sa se atinga de niciun cetatean sau sa ii controleze, dar au acest drept, problema este ca unii politisti nu stiu sa explice aceste drepturi si sa citeze niste amarate de articole.
In concluzie, potoliti-va cu aceste scene din filme cum ca politia nu are nicio autoritate si are nevoie de mandat pt orice pt ca s-ar putea sa dati peste niste politisti care chiar isi cunosc drepturile si atributiile.
olimpia_ilie a scris:


In concluzie, potoliti-va cu aceste scene din filme cum ca politia nu are nicio autoritate si are nevoie de mandat pt orice pt ca s-ar putea sa dati peste niste politisti care chiar isi cunosc drepturile si atributiile.


Pai ma uit daca are dunga sau steluta si daca are dunga, putin probabil... :))
Indiferent daca raspunsul dvs , se doreste a fi o gluma , dra.Olimpia Ilie are dreptate .
In cazurile despre care ati facut vorbire este vorba despre un control corporal si nu despre perchezitia corporala.
Cred ca restul divagatiilor nu isi au rostul , mai ales ca vi s-au postat si textele de lege

Alte discuții în legătură

Perchezitie la domiciliu ilegala ? mire9 mire9 Buna ziua ! In urma cu 2 saptamani , mi-a fost perhezitionata casa de vacanta deoarece acolo a dormit cateva zile se o cunostinta de a mea pe care procurorul ... (vezi toată discuția)
Perchezitie corporala Pilu Pilu Buna ziua. As avea rugamintea daca poata cineva sa-mi raspunda la o intrebare: Daca organele de politie poate sa controleze in geanta unei persoane pe care o ... (vezi toată discuția)
Drepturi - perchezitie domiciliara mariusshogun mariusshogun Buna ziua. Imi studiez drepturile. As vrea sa stiu, daca potrivit intelegerii mele a Codului de procedura penala, Titlul III, Capitolul II, sectiunea VIII ... (vezi toată discuția)