avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Lamurire dispozitiv
Discuție deschisă în Executare silită

Lamurire dispozitiv

Care este termenul in care pot cere instantei lamurirea dispozitivului unei hotarari intr-un litigiu de munca cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului hotărârii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:58, 1 August 2011
Nu exista un termen fixat de lege insa trebuie facut acest lucru inauntrul termenului de prescriptie a executarii silite a hotaririi respective care este de 3 ani de la data raminerii definitive
Multumesc mult pentru raspunsul prompt pe care mi l-ati dat domnule avocat.
Acum am o dilema #-o : ori nu inteleg eu bine un text de specialitate ori.........."parerile sunt impartite" ca asta-i sistemul nostru de drept care, prin hotararile sale diferite in cazuri identice desfiinteaza practic articole din Constitutie.
Citind lucrarea Drept procesual civil a Prof. univ. dr. Gheorghe Durac , gasesc (pag. 53):
"Potrivit art. 281(1) C.proc.civ., în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului hotărârii ori acesta cuprinde dispoziţii potrivnice, părţile pot cere instanţei care a pronunţat hotărârea să lămurească dispozitivul sau să înlăture dispoziţiile potrivnice. Cererea poate fi formulată în termenul prevăzut de lege pentru declararea, după caz, a apelului sau recursului împotriva acelei hotărâri.
Sursa: =D> X-(
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 1 August 2011
rosu gheorghe, utilizator
Dispozitiile relevante in aceasta materie nu prevad un termen pentru formularea unei astfel de cereri.

Opinia exprimata in doctrina ar trebui sa fie si argumentata... se pare ca merge pe ideea ca, in apel se va ataca o hotarare al carei dispozitiv nu este prea bine inteles si ulterior dupa exercitarea apelului se face o cerere de lamurirea dispozitivului, fapt ce ar presupune ca hotararea atacata cu apel ar trebui sa fie cea a carui dispozitiv este lamurit..
Ultima modificare: Luni, 1 August 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Dupa cate am patit in ultima perioada, nu stiu ce sa mai cred.
Sa inteleg ca textul indicat de mine din acea lucrare nu se refera la aceeasi problema sau autorul este in eroare.
As prefera sa gresesc eu si sa nu-mi pierd increderea in prof. univ. dr.-ri, pe care i-am ascultat ani de zile la cursuri de la catedra si care m-au calauzit in profesie si prin lucrarile lor.
In doctrina, veti intalni la o speta mai multe opinii diferite .. de aceea, exista si hotarari judecatoresti pronuntate diferit in situatii asemantoare ... in sensul, ca nu exista termen de exercitare a unei asemenea cereri s-a exprimat si jurisprudenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere lamurire & completare vs termen cale de atac JohnJohn JohnJohn Situatie: Partea (nemultumita de sentinta) depune cerere de lamurire si completare a acesteia. Intre timp, termenul de exercitare a caii de atac curge, iar ... (vezi toată discuția)
Indreptare eroare materiala la iccj ? bukinst bukinst Intr/un litigiu la Legea 10/2001 Directia Judeteana a Finantelor Publice a facut recurs la Decizia Curtii de Apel precum si la Decizia Curtii de Apel de ... (vezi toată discuția)
Termen legal matist68 matist68 La Multi Ani. Se pot lămuri dispoziţiile neclare dintr-o hotărâre judecătorească? Dacă apreciez că dispozitivul unei hotărâri este neclar ... (vezi toată discuția)