avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul de vizitare a minorului.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul de vizitare a minorului.

Buna ziua!

As dori sa va rog sa-miu spuneti si mie ce articol reglementeaza dretul de vizitare a minorului, obligatiile celui care are minorul in custodie, a celui care primeste dreptul de vizita si conditiile in care se poate pierde acest drept. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: dpdaniela_80 , utilizator 11:48, 10 August 2011
Alina2011 a scris:

Ideea este ca as vrea sa incerc o schimbare a legii pe partea aceasta.

La ce anume va referiti cand spuneti ca doriti sa incercati o schimbare a legii? Initiem un referendum sau va ganditi la altceva? :D

Si mie mi s-ar parea normal ca strigatele de ajutor a nenumarate mame in acest mediu virtual sa fie luate in considerare, fructificate, folosite in statistici etc.
Dar revenind, ce idee aveti dumneavoastra ? Ca timp avem s-o punem in practica pana ne ajung copii la majorat. ;)
Ultima modificare: Luni, 1 August 2011
laau, utilizator
laau a scris:

Alina2011 a scris:

Ideea este ca as vrea sa incerc o schimbare a legii pe partea aceasta.

La ce anume va referiti cand spuneti ca doriti sa incercati o schimbare a legii? Initiem un referendum sau va ganditi la altceva? :D

Si mie mi s-ar parea normal ca strigatele de ajutor a nenumarate mame in acest mediu virtual sa fie luate in considerare, fructificate, folosite in statistici etc.
Dar revenind, ce idee aveti dumneavoastra ? Ca timp avem s-o punem in practica pana ne ajung copii la majorat. ;)

Ca sa pot initia un proiect de lege imi trebuie cel putin 100.000 semnaturi din cel putin 3/4 judete si in fiecare judet min 5000 semnaturi. Deci, cealalata varianta este sa incerc la comisii, poate gasesc pe cineva sensibil la aceasta idee....

Daca mai sunt si alte persoane care doresc si pot contribui cu ceva, putem colabora ;)

Alina2011, utilizator
Nu pot acoperi intreaga problematica a programelor de vizita insa ma pot axa pe cazul meu. In Romania se pare ca judecatorii sunt 'instruiti' (din cauza unei cauze pierdute de Romania la CEDO) sa nu prejudicieze tatal in niciunul din drepturile lui, mai ales atunci cand tatal isi manifesta disponibilitatea sa aiba legaturi cu minorul. Din relatarea unei judecatoare ce se confesa unei prietene, am auzit (fara sa pricep) ca judecatorii acorda tatalui ce program de vizita doreste, chiar daca au dubii referitoare la bunele lui intentii.
Asa ca se nasc binecunoscutele situatii de cosmar, cand tatal prin intermediul unui generos program de vizita, are acces in continuare sa-si abuzeze victimele (mama si copilul). Legislatia Romaniei este absolut invizibila in privinta protectiei impotriva violentei domestice. Mamele si copii nu au cui cere ajutorul. Daca copilul afirma ca este batut protectia copilului afirma ca nu are discernamant si vrea sa-l consilieze povestindu-i cat de mult il iubeste tatal lui (!). Protectia Copilului din Romania nu are legi pentru familiile monoparentale, nu evalueaza parintii din punct de vedere al capabilitatii acestora de a avea relatii corecte cu copii lor. Protectia Copilului considera familia in intregul ei si nu vrea sa inteleaga ca aceasta familie s-a dizolvat din motive serioase.

Exemplul meu: doua angajate ale PC Bucuresti (inspector + psiholog) au venit la domiciliu si au discutat cu fetita, care le-a povestit in detaliu ce i se intampla. Nu au notat nimic din ce le-a spus copilul. In final au intrebat-o:
- Fetito, nu ai fi mai fericita daca parintii tai s-ar intelege?
Fetita mi-a spus sa nu le mai primesc niciodata pe tanti acelea, pentru ca sunt rele.

Toata lumea doreste sa se raporteze la practica europeana. Din pacate Romania nu se poate compara cu nici un stat european. Noi nu am ajuns la nivelul de civilizatie si educatie al altor state.

Exemplul meu:
Am cerut ajutorul PC Bucuresti, intrebandu-i daca exista vreun centru unde ma pot ascunde cu fetita cand tatal perfect ma ameninta ca-mi va baga el mintile in cap. Dupa o discutie istovitoare, in care le-am spus o saga desfasurata pe 4-5 ani de zile, si am incercat sa le explic ca sunt cazuri disperate unde consilierea psihologica este frectie la un picior de lemn, au concluzionat ca atata vreme cat eu am casa mea unde traiesc cu fetita, stau mai bine decat sute de femei batute cu bestialitate carora nu li se poate gasi loc in nici un adapost din Bucuresti, asa ca se intorc la bestiile ce le sunt soti, pana cand vor fi gasite in spitale sau moarte pe camp.
laau, utilizator
In general, la divort copiii sunt incredintati mamelor si acestea sunt cele impiedica in mod constant legatura dintre copil si tata in ciuda existentei unui program de vizita stabilit de catre instanta. Acest comportament duce, cu timpul, la o indepartare a tatalui de copil, i se face lehamite de plangeri penale pentru nerespectarea programului, executor, instanta. Si poate nu ar trebui sa uitati ca programul de vizita este varianta extrema impusa de catre instanta ca urmare a impiedicarii de catre mama a relatiei copilului cu tatal. Scopul hotararii este ca parintele care are in incredintare copilul (de cele mai multe ori mama) sa nu ii incalce dreptul celuilalt parinte si nu sa il oblige pa parintele care nu are copilul sa isi exercite acest drept. Nimeni nu poate fi obligat sa isi exercite drepturile sale, dar noi toti suntem obligati sa nu incalcam drepturile celorlalti.
Astfel, cred ca mai degraba si cu mai mult succes veti gasi intr-un judet 5000 de tati carora le este incalcat acest drept, decat 5000 care nu si-l fructifica.
m_ella2005 a scris:

In general, la divort copiii sunt incredintati mamelor si acestea sunt cele impiedica in mod constant legatura dintre copil si tata in ciuda existentei unui program de vizita stabilit de catre instanta. Acest comportament duce, cu timpul, la o indepartare a tatalui de copil, i se face lehamite de plangeri penale pentru nerespectarea programului, executor, instanta. Si poate nu ar trebui sa uitati ca programul de vizita este varianta extrema impusa de catre instanta ca urmare a impiedicarii de catre mama a relatiei copilului cu tatal. Scopul hotararii este ca parintele care are in incredintare copilul (de cele mai multe ori mama) sa nu ii incalce dreptul celuilalt parinte si nu sa il oblige pa parintele care nu are copilul sa isi exercite acest drept. Nimeni nu poate fi obligat sa isi exercite drepturile sale, dar noi toti suntem obligati sa nu incalcam drepturile celorlalti.
Astfel, cred ca mai degraba si cu mai mult succes veti gasi intr-un judet 5000 de tati carora le este incalcat acest drept, decat 5000 care nu si-l fructifica.

Sunt de acord si cu spuneti dv. Dar oare ce se poate face si in aceast privinta? Legal ei pot face acea plangere. Pe de alta parte, cred ca tot legal ar trebui sa exista poate si o justificare a cheltuielii pensiei alimentare...
Eu as mai lupta pt custodia comuna sau impartita.
Ultima modificare: Marți, 2 August 2011
Alina2011, utilizator

Alte discuții în legătură

Custodie copil minor fara divort? tifa tifa Se poate solicita custodia minorului, fara sa se fi cerut si divortul? Parintii minorului sunt casatoriti si separati, iar tatal solicita doar custodia ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului ciobanuma@yahoo.com ciobanuma@yahoo.com Doresc sa stiu in ce conditii si ce sanse a-si avea sa castig custodia copilului , daca in cererea de divort am fost de acord sa ramana fetita cu tatal ... (vezi toată discuția)
Drept vizita la minor solenza solenza buna ziua.am o colega care a divortat acum cateva luni.in urma intelegerii in fata judecatorului si a sentintei de divort s a stabilit domiciliul copilului ... (vezi toată discuția)