avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul de vizitare a minorului.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul de vizitare a minorului.

Buna ziua!

As dori sa va rog sa-miu spuneti si mie ce articol reglementeaza dretul de vizitare a minorului, obligatiile celui care are minorul in custodie, a celui care primeste dreptul de vizita si conditiile in care se poate pierde acest drept. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: dpdaniela_80 , utilizator 11:48, 10 August 2011
m_ella2005 a scris:

In general, la divort copiii sunt incredintati mamelor si acestea sunt cele impiedica in mod constant legatura dintre copil si tata in ciuda existentei unui program de vizita stabilit de catre instanta. Acest comportament duce, cu timpul, la o indepartare a tatalui de copil, i se face lehamite de plangeri penale pentru nerespectarea programului, executor, instanta. Si poate nu ar trebui sa uitati ca programul de vizita este varianta extrema impusa de catre instanta ca urmare a impiedicarii de catre mama a relatiei copilului cu tatal. Scopul hotararii este ca parintele care are in incredintare copilul (de cele mai multe ori mama) sa nu ii incalce dreptul celuilalt parinte si nu sa il oblige pa parintele care nu are copilul sa isi exercite acest drept. Nimeni nu poate fi obligat sa isi exercite drepturile sale, dar noi toti suntem obligati sa nu incalcam drepturile celorlalti.
Astfel, cred ca mai degraba si cu mai mult succes veti gasi intr-un judet 5000 de tati carora le este incalcat acest drept, decat 5000 care nu si-l fructifica.



Aveti idee in alte state UE cum se pedepseste restrictionarea dreptului de vizitare?
Eu nu sunt de acord in totalitate cu raspunsul lui m_ella2005. Programul de vizita nu este impus in totalitatea cazurilor de catre instanta asa cum afirma dansa. Deseori partile stabilesc acest program de vizita inca din momentul divortului pentru a evita noi procese. Se pare insa ca partea care vrea intr-una cate ceva, nu va fi multumita niciodata, si tot va folosi copilul ca arma impotriva celuilalt parinte.
Plus, din nou am senzatia ca dansa considera mamele niste toante care doresc raul copilului. Va reamintesc ca in general mamele trec muntii pentru copiii lor, iar daca considera necesar sa-i apere o vor face, indiferent de comentarii. Iar daca o mama constata o influenta negativa si daunatoare in cresterea si dezvoltarea copilului venita din partea tatalui, are tot dreptul din lume sa supravegheze cu mare atentie acest program de vizita. Pentru ca am nascut copii sa-i facem oameni, nu sa-i transformam in monstri pentru ca asa i se pare ca ar fi bine unui grup de cercetari americani care studiaza comportamentului fluturelui de matase, nu a formarii fiintei umane.
Instantele nu dau ce program solicita tatal.
Dau ce program considera ele...
In general se dau programe standard...dar nicidecum asa cum vor tatii...

Pentru a se da un alt program decat cel standard are nevoie de probe si argumente beton si de avocat care sa stie sa administreze procesul.
Iar eu nu sunt de acord deloc cu raspunsul lui m_ella2005...si aprob in totalitate raspunsul lui laau.

Apropo de "drepturile incalcate" ale tatilor...Nu am stat sa numar 5000 de tati divortati...cu drepturi sau fara drepturi...Mi-a fost suficient sa cunosc cativa...cazuri concrete...(printre care si fostul meu sot)....carora nu li s-a interzis NICIODATA sa vina sa-si viziteze copiii...Dar niciodata! Doar ca ei nu vin...pur si simplu...Vin atunci cand vor si au chef....Durerea mai mare e ca, din toti acestia, doar cativa isi achita pensia alimentara fata de copil/copii.

In cazul asta, oare drepturile cui sunt incalcate?


Dvs. incercati sa deschideti cutia Pandorei si eu ii pun la loc capacul...

Problematica aceasta este extrem de complicata si instantele de dreptul familiei cel mai adesea nu isi bat capul...( poate ca nici nu ar putea...)

Fiecare caz are particularitatea sa si trebuie judecat in parte.
Cert este un lucru.Programul de vizita este o chestiune care genereaza adesea probleme si instantele de dreptul familiei ( in marea lor majoritate ) nu au habar care este treaba cu CEDO...sau ignora pur si simplu...
Este cumva atitudinea instantelor penale de prin anii 94-2004...cascau ochii si erau mirate...

Pentru o hotarare dreapta este necesar ca procesul sa se desfasoare corect si in egala masura instanta sa judece corect...ceea ce nu prea se intampla...astfel ca, fara aceste doua premise rezultatele sunt cele care le cunostem la modul general...

Alte discuții în legătură

Custodie copil minor fara divort? tifa tifa Se poate solicita custodia minorului, fara sa se fi cerut si divortul? Parintii minorului sunt casatoriti si separati, iar tatal solicita doar custodia ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului ciobanuma@yahoo.com ciobanuma@yahoo.com Doresc sa stiu in ce conditii si ce sanse a-si avea sa castig custodia copilului , daca in cererea de divort am fost de acord sa ramana fetita cu tatal ... (vezi toată discuția)
Drept vizita la minor solenza solenza buna ziua.am o colega care a divortat acum cateva luni.in urma intelegerii in fata judecatorului si a sentintei de divort s a stabilit domiciliul copilului ... (vezi toată discuția)