Buna seara.
Ma confrunt cu urmatoarea problema: administratorul blocului in care locuiesc este un tip descurcaret. Intotdeauna a gasit portite sa achite facturile, de cele mai multe ori incarcand nota de plata a locatarilor de buna credinta si scutindu-i pe cei rau-platnici, care, mai cu o tuica, mai cu un vin, au obtinut pasuiri si s-au salvat de procedura judiciara de recuperare a datoriilor catre asociatie.De retinut ca administratorul nu a inregistrat asociatia in federatia asociatiilor de proprietari din Romania.
Acum, insa, cativa dintre rau-platnici au acumulat restante foarte mari( 80-100mil lei vechi/familie).
Din curiozitate, am intrebat la furnizorii de utilitati daca blocul nostru are datorii neachitate si, surpriza, NU avem restante!
Acum se pune intrebarea: din ce a achitat administratorul aceste sume imense?Din fondul de rulment?Posibil, insa acest fond , cu siguranta NU acopera sumele uriase ale restantierilor si, in afara de asta , nu m fost intrebati daca dorim sa folosim rulmentul in acest sens.
Intrucat administratorul este un tip foarte artagos si este obisnuit sa nu dea socoteala nimanui despre modul cum calculeaza intretinerea, de cate ori s-a incercat un dialog cu el in acest sens, nu a vrut sa dea explicatii. Asta in timp ce cotele noastre la intretinere( ale proprietarilor buni -platnici)cresc precum fat-frumos din poveste.
Ce este de facut? Cum putem actiona impotriva administratorului , se poate chema un audit, garda financiara pentru verificarea evidentei contabile( foarte dubioase in acest caz)?
Mai adaug ca presedintele de bloc este ruda cu administratorul , iar in comitetul de cenzori sunt cateva persoane de peste 85 ani, foarte usor de manipulat de catre administrator si cumnatul sau.
Multumesc
gresiti ... fondul de rulemnt nu este o garantie, ci doar un fond menit a fi folosit pentru plata serviciilor oferite.
mai pe intelesul dvs, exista niste pasi ce trebuie urmati ...
1. in intervalul 15-30 al;e fiecarei luni apar facturile de la furnizorii de servicii, facturi ce trebuiesc a fi platite in 15 zile pentru ca asociatia sa nu plateasca penalizari.
2. in momentul in care se string toate facturile, administratorul incepe sa faca calculele, dupa care le duce la semnat la presedinte si cenzor, iar acestia ar trebui sa le verifice inainte de a-si pune semnatura pe tabelul de intretinere.
3. se afiseaza tabelul la avizier
4. dupa ce proprietarii vad noul tabel, in functie de banii disponibili, ziua de salariu/pensie,a daca este sau nu acasa in perioada respectiva (poate este in concediu, in delegatie, la tara, in spital, etc), o sa ajunga sa plateasca intretinerea dupa o a numita perioada de timp
intre pasul 1 si pasul 4 exista un decalaj mult mai mare decit cele 15 zile oferite de furnizori pentru plata facturilor emise ... prin urmare, aceste facturi se platesc din acest fond de rulment, special conceput in acest scop la nivelul celei mai mari intretineri pe timp de iarna, pentru acoperirea sumelor necesare cotei parti a fiecaruia in vederea platii furnizorilor fara riscul ca asociatia sa plateasca penalizari sau sa-i fie sistata furnizarea unuia sau mai multor servicii pt neplata
@ema.1
Cunoasteti suma fondului de rulment? Restantele cumulate se ridica la valoarea fondului de rulment? Poate aveti alte venituri obtinute de asociatie din activitati economice sau din alte activitati desfasurate, fond de reparatii, pe care administratorul le-a folosit la plata facturilor, desigur lucru nepermis de Legea 230/2007. Cenzor aveti? Acesta nu verifica activitatea asociatiei?
De ce asociatia nu ii actioneaza in instanta pe cei rai platnici?
@carol_lorac
As vrea sa va vad in postura de a fi administrator cu restantieri pe care nu ii da nimeni in judecata sau daca ii da procesele dureaza cu lunile si chiar mai mult .... sa aveti bani in banca de la fondul de rulment si sa nu achitati decat facturile proportional cu bunii platnici, iar restul facturilor neachitate de rau-platnici sa le lasati neachitate.....si sa va vad pe unde scoateti camasa cand vine furnizorul si va opreste gazul la toata scara....sau apa....sau caldura....fara deosebire ca unii au achitat si altii ba.
Decat sa vorbiti din teorie mai bine abtineti-va, daca nu aveti macar o zi in practica de administrare. Chiar incep sa fac asa X-( cand oameni care stau pe acest forum de ani de zile, care inteleg problemele foarte bine dau raspunsuri cu totul si cu totul teoretic, fara legatura cu realitatea din blocurile patriei.
Va rog sa va abtineti sa mai discutati la modul teoretic.
Administratorul se duce cu banii pe care ii are la dispozitie si plateste facturile in termenul pana la scadenta, daca din fericire are acesti bani. Nu alege pe a cui parte o plateste si pe a cui nu. Banii se ruleaza, se inlocuiesc, se cheltuiesc, se incaseaza, circula, cu alte cuvinte.
Restantierii e bine sa fie dati in judecata, dar nu este chiar asa usor, plus ca tot astepti, unii chiar au probleme, unii chiar platesc din 3 in 4 luni... Te duci in judecata cu aia de la care nu ai nicio speranta, daca exista cine sa-i cheme. In multe asociatii exista o delasare ingrozitoare in aceasta prvinta. Cui nu-i place, sa se propuna presedinte de asociatie si sa purceada la datul in judecata, iar daca nu vrea sa se bage, atunci sa taca!
@ema.1 daca considerati ca reparatiile sunt "umflate" cereti administratorului sa va arate facturile, faceti calcule impreuna cu el, participati la aceste socoteli si atunci poate va lamuriti dv. sau poate ii descoperiti furtisagurile. Dar la concret! Asa....pe presupuneri, oricine e hot!
Fond de rulment
user43
In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)