avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Instalatie comuna gaze
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Instalatie comuna gaze

Buna ziua,

Intrebarea ar fi asa: "Care sunt partile comune (bunurile privind proprietatea comuna) al instalatiei de gaze a unui bloc (in care si locuiesc)?"

Detalii:
1. Magistrala principala este o teava verticala ce pleaca din subsolul blocului si trece (si) prin apartamentul vecinului.
2. In magistrala principala, este racordata o teava orizontala, ce trece prin peretele despartitor dintre apartamentul meu si cel al vecinului.
3. Teava orizontala intra in apartamentul meu cca 15 - 20 mm, atat cat sa montez racordrile aferente instalatiei de aragaz.

Intrebarea (reformulata): acea teava orizontala, ce pleaca din apartamentul vecinului, si trece prin perete, a cui este? A mea personala, sau reprezinta o parte a proprietatii comune a blocului?

Va multumesc anticipat pentru un raspuns, insotit eventuala de ceva articole de lege.

Toate cele bune!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:41, 28 August 2011
cmiep1@yahoo.com a scris:

concret unde scrie, sau vorbim si noi ca am auzit de o lege si niste norme care in acest caz este neclara, iar chestia cu acordul de asociere este o alta poveste.
re4vin si spun ca ar trebui respectate notiunile si termenii tehnici pe care le-am expus mai sus.
altfel vorbim discutii ca sa ne aflam si noi in treba



Sunt de acord,numai ca ce ai spus tu nu se potriveste (deloc) cu situatia data.
Mai clar, tu ai descris instalatia pana la contoar inclusiv, ori in situatia de fata, este vorba de instalatia de dupa contoar.
Adica vorbim de "reteua interioara" ca sa folosim termenii tehnici. Problema mea se referea la aceasta retea interioara, anume care este parte personala si care este parte comuna?
Altfel, nici in legea 230/2007 si nici in normele de aplicare 1588/2007 nu exista nici un articol care sa faca referire la aceasta delimitare.

Ma intreb ce decizie ar lua un judecator pus in fata unei astfel de situatii? Sau in genereal, cum se judeca un litigiu atunci cand nu exista lege?

Numai bine!
Probabil ca v-ar trimite acasa sa va sigilati conducta ca sa nu vedem la tv un alt caz de explozie de gaze intr-un bloc din...... cauzata de acumulare de gaze.
Buna ziua,

Am reusit sa gasesc raspunsul cu ajutorul D-lui avocat Boncu.
Raspunsul corect era:
"Partea care deserveste mai multe apartamente este proprietate comuna, iar partea ce deserveste un singur apartament, este proprietate personala. In cazul de fata se parea ca teava orizontala este prprietate personala, ca urmare, reparatia imi revine mie!
Simplu, clar si la obiect nu?

Multumiri si

Toate cele bune!
unde scrie asta?
@vasile35
degeaba sunati la distrbuitorul de gaze din zona, ca nu veti face altceva decit sa ii chemati ca sa va inchida robinetul si sa vi-l sigileze pina la remedierea defectiunii. operatorii de gaze naturale gdf suez si eon gaz au obligatia de a repara defectiunile aparute in retea doar pina la contorul de gaze, si foarte rar se intimpla ca acestia sa le si repare din lipsa de personal ... i-au facut sa plece "de buna voie" din firma (fac parte dintre cai care au plecat astfel). remedierile defectiunilor se fac:
a) in reteaua de distributie, prin atribuire directa firmelor autorizate ANRE care au dovedit seriozitate in remedierea defectiunilor de-a lungul timpului
b) cu firme autorizate ANRE, pe baza unui contract incheiat intre asociatie sau proprietar (in functie de a cui proprietate este zona afectata de defectiune) si care se incheie cu un proces verbal inchieiat in 3 exemplare, dupa remedierea defectiunii: unul pt beneficiar (asociatie sau proprietar), unul pt firma si unul pentru distribuitorul de gaze din zona

din cite-am inteles din discutiile anterioare, nu este vorba despre o contorizare individuala (asa cum a inteles unul dintre interlocutori) ci despre vechea instalatie de gaze a blocului. din aceasta conducta, se ramifica dintr-un teu instalatia catre dvs si vecinul, o portiune fiind comuna pentru amindoi. daca defectiunea este pe portiunea comuna (ceea ce nu cred ca este cazul, din descrierea facuta), plata trebuie sa o faceti impreuna. daca defectiunea a aparut dupa cel de-al doilea teu, cel din care se face separatia intre dvs si vecinul, dupa care trece prin zid in bucataria dvs, acea portiune intra in obligatia dvs de a fi reparata.
oricum, in ambele cazuri, costurile nu sint atit de ridicate incit sa faceti atita tamtam pe aceasta problema, si eu chiar nu as fi deschis un astfel de topic ci as fi reparat imediat defectiunea.

mai sus, cineva a dorit o explicatie si in privinta instalatiilor comune de apa calda, rece si caldura. raspunsul este acelasi ...
pina la contorul de bloc/scara este obligatia distribuitorului recpectiv de a repara instalatia. dupa contor este treaba asociatiei pina la teul de coloana, inclusiv, iar dupa teul de coloana este treaba proprietarului sau proprietarilor (in cazul ramificatiilor comune)

Alte discuții în legătură

Alimentare cu apa rece lemia50 lemia50 Buna seara.As vrea sa intreb urmatoarele: 1 . Teava de alimentare cu apa rece a unui apartament(ma refer la segmentul cuprins intre conducta verticala si ... (vezi toată discuția)
Delimitare parte comuna aoa aoa salutare, am o problema a carei rezolvare nu am gasit-o reglementata nicaieri si de aceea apelez la cunostintele voastre (poate ati trecut prin asa ceva!): ... (vezi toată discuția)
Teava evacuare wc sparta r_codrescu r_codrescu Teava de evacuare de la wc din apt. meu este sparta si curge la apt. de jos. La mine in baie este uscat iar teava este vizibila in apt. de jos. Cine trebuie sa ... (vezi toată discuția)