avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA intracomunitar pt Prestari servicii de ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA intracomunitar pt Prestari servicii de constructii/renovari in Franta - cum functioneaza?

Hello,

Incerc sa imi fac o firma cu un partener francez prin care eu sa contractez executia unei lucrari de constructii/renovari in Franta. Eu urmeaza sa ii fac un deviz pe care el sa il accepte iar la sfirsitul sau in timpul lucrarilor sa ii facturez lucrarile executate. Materialele urmeaza sa fie cumparate in parte de firma mea in Franta.

Problema e ca nu stiu care este circuitul diferitelor TVA-uri implicate in tranzactii :

Partea romina
- valoarea lucrarii 10000 euro
- valoarea facturii 10000 euro + TVA? =
asta este prima intrebare - trebuie facturat cu TVA sau fara. daca pun TVA eu pot sa mi-l deduc in vreun fel sau altul? exista vreo derogare de la tva pentru prestari servicii?

Partea franceza
- primeste factura de 12000 euro din care 2000 tva
ce se intimpla cu acest tva avind in vedere ca si el mai departe o sa factureze clientii lui cu valoare lucrarii + TVA; poate partenerul francez sa il deduca in vreun fel?

Aceeasi problema din punct de vedere al materialelor

- eu cumpar materiale din franta pentru executie in franta dar factura trebuie sa treaca in contabilitatea firmei romine
- cind cumpar materialele le cumpar cu tot cu tva dar nu le import in tara
- cum intra acest TVA platit in franta in contabilitatea firmei mele? exista vreo posibilitate de deducere?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: serbano , utilizator 00:07, 25 Iunie 2009
Buna ziua!

Am si eu o problema similara, am de emis o factura pentru Franta, prin care noi le prestam lor servicii (instruire profesionala mai exact), suma din contract este de X Euro, la banii astia mai adaug TVA-ul, il evidentiez in factura sau il includ? Factura care trebuie bagata in contabilitatea firmei noastre este la fel cu cea pe care le-o dam lor sau trebuie trecuta valoarea in RON? Cum se face mai exact factura aceasta?

Multumesc!
Locul prestarii pentru constructii este locul unde se afla constructia.Este prima exceptie de la regula de baza. Astfel, Dvs facturati fara TVA, iar beneficiarul constructiei din Franta va plati acolo TVA si va depunde decont specia cum este la noi decontul de tip 301. (OPANAF nr.1498/ 2008.) Trebuie sa stie acest fapt si partenerul din Franta, trebuie mentionat in contract.
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2009
ILDIKO KALAMAR, Consultant fiscal
Tot legat de problematica expusa:

in cazul unei firme neplatitoare de TVA care face o prestare de servicii (studiu de piata) unei societati din Belgia platitoare de Tva.
Se face factura normal, fara Tva?
Exista vreo obligatie de declarare ulterioara sau de inregistrare?
Care este locul prestarii, studiul facandu-se in Romania si fiind livrat electronic?

Multumiri anticipate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa plateste tva-ul pentru o munca in strainatate? AlexandruBZS AlexandruBZS Am o mică companie din domeniul construcțiilor și am avea un șantier în străinătate, la un particular în Franța. Privind TVA-ul, ... (vezi toată discuția)
Obligatii declarative d390 vies remustihenea remustihenea O societate comercila din Romania platitoare de tva, efectueaza o prestare de serviciu unei persoane fizice din Franta (cetatean francez) si colecteaza tva 20% ... (vezi toată discuția)
Raportare prestari servicii intracomunitare camicami camicami Stiti,cumva,daca rd.3 si 3.1 din noul decont TVA (300/2010) are corelatie cu noua decl.390 /2010 in care v-a trebui sa raportam,din 2010,veniturile din ... (vezi toată discuția)