avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Anulare proces verbal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Anulare proces verbal

Buna ziua.
In 22 august mi s-a intocmit un proces verbal de suspendare a dreptului de a conduce pe timp de o luna pe motiv ca am trecut pe culoarea rosie a semaforului, intr-o zona rurala unde se executau lucrari pe o banda a carosabilului. Bineinteles, nu l-am semnat, iar la mentiuni am notat faptul ca era galben. Cand procesul verbal a ajuns la domiciliu, am observat ca prezinta stersaturi in 2 locuri, unul din ele fiind chiar locul faptei. Am decis ca nu are rost sa depun contestatie si sa apelez la un avocat, dat fiind ca perioada de suspendare este minima. Am inteles ca as putea sa ma adresez inspectoratului judetean de politie, unde, datorita stersaturilor prezente pe procesul verba,l acesta ar fi anulat. Exista aceasta posibilitate?

P.S: Sanctiunea intra in vigoare din data de 06.09.2011.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Septembrie 2011
zoomlez, utilizator
Cel mai recent răspuns: zoomlez , utilizator 12:58, 4 Septembrie 2011
Daca mai sunteti in termen, faceti contestatie, pe care o depuneti la Judecatoria in raza careia s-a savarsit contraventia.
Altfel nu cred ca aveti vreo sansa..
Stiam de posibilitatea aceasta. Dar nu are rost sa ii dau in judecata pentru o luna de zile, cat imi va fi suspendat dreptul de a conduce. Am auzit de un caz in care procesul verbal era plin de greseli de ortografie si fiind prezentat la Inspectoratul Judetean de Politie a fost anulat, fara cheltuieli suplimentare. Vreau sa stiu daca este viabila aceasta posibilitate.
Legal, nu. Orice fel de inadvertente din procesul-verbal de contraventie pot fi contestate doar prin contestatie in instanta.Politia rutiera nu are cadru legal pentru a anula cu de la sine putere un proces-verbal pentru ca "are greseli de ortografie si prezinta stersaturi".Daca "sanctiunea intra in vigoare din 6.09.2011, inseamna ca inclusiv luni, 05.09.2011 poti face plangere la instanta. Intre timp, pe baza certificatului de grefa de la instanta, iti vei lua permisul de la politie si vei circula in continuare, pana cand se da hotararea instantei definitiva si irevocabila (astea sunt de la judecatorie definitive si irevocabile, nu pot fi atacate cu recurs).Oricum o astfel de plangere nu implica costuri, pentru ca nu se timbreaza, asa ca numai daca iti angajezi avocat poti cheltui niste bani, altfel nu si, in aceste conditii, nu vad de ce nu contesti un p.v.nelegal si netemeinic.
Procesul meu verbal devine din ce in ce mai interesant. In vederea contestarii lui am verificat articolele in care se incadreaza savarsirea si sanctionarea faptei. Astfel, citez: "Fapta sav arsita este prevazuta de art. 52 al. 1 din OUG 195/02 si sanctionata de art. 100 al. 2 din OUG 195/02. Din sursele mele art. 52 al. 1 din OUG 195/02 prevede: "Este interzisa desfasurarea de concursuri, antrenamente ori intreceri cu vehicule sau cu animale pe drumurile publice, cu exceptia celor autorizate de administratorul drumului respectiv si avizate de politia rutiera." , iar art. 100 al.2: "Amenda contraventionala prevazuta la alin.(1) se aplica si conducatorului de autovehicul sau tramvai care savarseste o fapta pentru care se aplica 3 puncte de penalizare, conform art.108 alin.(1) lit.b)."
Aceste prevederi nu au absolut nici o legatura cu fapta inscrisa de organul de politie in procesul verbal si anume trecerea pe culoarea rosie a semaforului electric.
Sa fie organul de politie chiar atat de slab pregatit? Sau sursa mea e eronata?

Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2011
zoomlez, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis retinut, plangere contraventionala alxalinm alxalinm Buna ziua.Din pacate sambata seara am fost oprit de politie pe motiv ca am trecut pe culoarea rosie a semaforului si pe procesul verbal scrie ca fapta ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis conducere mirceax mirceax Buna ziua ! Am gasit din intamplare acest forum si sper ca prin intermediul dvs. sa ma lamuresc mai bine decat a putut sa o faca organul de ... (vezi toată discuția)
Trecere pe culoarea rosie cu art 52? Tonyde Tonyde Buna ziua! In PV politistul a consemnat la rubrica \"Articol prevedere\" - 52/1 oug 195/2002 \"Articol sanctionare\" - 100/3/d Din ce vad Reguli pentru ... (vezi toată discuția)