avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Audierea inculpatului cetatean strain prin ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Audierea inculpatului cetatean strain prin videoconferinta

E posibil ca o instanta romaneasca sa poata solicita audierea unui cetatean strain ce are calitatea de inculpat prin intermediul videoconferintei?

#-o


Speta e urmatoarea:

O cetateanca din Republica Moldova este trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunii prev de art 139 alin 1 si 2 din O.U.G. 194/2002 (privind regimul străinilor în România) pentru ca in cursul anului 2009 a intrat pe teritoriul Romaniei desi avea deja o interdictie in acest sens.
Ca urmare a patrunderii din nou in Romania cetateanca a primit o alta interdictie de a intra ca urmare a savarsirii unei infractiuni, trimisa in judecata toata lumea si-a dat seama ca nu poate fi audiata pentru ca desi aceasta primeste citatia in RM, daca s-a prezenta la punctul de trecere i-ar fi refuzat accesul ca urmare a interdictiei.
Totul bun si frumos, judecatorul nu are puterea de a ridica masura, pentru ca o.u.g 194/02 nu prevede o astfel de posibilitate pentru cauza de fata, de citat o poate cita, dar aceasta nu se poate prezenta la propriul proces si ca atare nu se intampla nimic in dosar de cca 1 an de zile.
Am rascolit dupa vreo modalitatea pentru a putea fi audiata si:
- comisia rogatorie in ce priveste audierea inculpatei este exclusa de legea RM si de punctul de vedere al unor autori de drept penal romani, desi legea romana nu exclude posibilitatea
- am descoperit ca Legea 302/2004 prevede posibilitatea efectuarii unei audieri prin videoconferinta....dar doar daca ni se cere , nefiind prevazuta si reciproca
- am gasit un articol de presa prin care instantele romanesti au solicitat Siriei sa faciliteze audierea lui Omar Haysan prin videoconferinta, acesta fiind aflat intr-un penintenciar din Siria, are cineva idee cam pe ce taram au ajuns acei magistrati pentru o astfel de solicitare?

am gasit si speta asta

[ link extern ] >
Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2011
morebyte, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 02:27, 8 Septembrie 2011
Nu sunt convins ca nu ar putea ajunge la proces daca va veti judeca.
Insa...nu stiu daca are interes sa vina...
Are mai mari sanse la suspendare daca nu vine...din motive obiective...si instanta nu va putea considera ca se sustrage...
Mai exista si recursul in care in caz de condamnare cu executare ati face mult zgomot si masinatiuni juridice...
Adevarat ce spuneti, desi nu cred ca e cazul aplicarii unei pedepse cu executare... ci doar e mai mult incapatanarea mea , acum ajuns la al 3-lea judecator sa vad daca o scot la capat cu o audiere...
Daca instanta va considera ca se sustrage de la judecata ii poate da cu executare...
Aici trebuie sa incercati sa dialogati putin cu judecatorul ca sa stiti sigur cum apreciaza.
Nici procurorul nu cred ca o sa aiba obiectii daca veti incerca sa lamuriti acest aspect.
Trebuie insa sa o faceti...cu blandete...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor cheie in strainatate - trebuie audiat ? - cum se va aduce sau se va face audierea ? oanaportar oanaportar - ce se intampla daca 1 martor cheie ce trebuie audiat intr-un Dosar penal se afla in strainatate, in Italia ? - instanta penala il va audia sau nu ? - ... (vezi toată discuția)
Citatie in strainatate ovidiu_uk ovidiu_uk Am primit azi, duminica,02.05.2010 citatie sa ma prezint maine,03.05, in Bulgaria in calitate de martor, nefiind specificata cauza procesului respectiv( ... (vezi toată discuția)
Comisie rogatorie ? marcoromy marcoromy Bună seara..sunt inculpat într-un dosar penal din sep.2014 și până în prezent partea vătămată nu a putut fi audiată în fața instanței de judecată ... (vezi toată discuția)