avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Noul Cod civil, vicii de procedurã la promulgare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Noul Cod civil, vicii de procedurã la promulgare?

Societatea Romana pentru Drepturile Omului demareaza procedurile pentru anularea in contencios administrativ a Decretului Presedintelui Romaniei nr. 518 din 01 iunie 2011 de promulgare a Legii 71/2011, privind punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009, Noul Cod civil.

Din analiza continutului Legii nr. 71 se constata ca data adoptarii acesteia, inscrisa in finalul actului normativ, dupa semnaturile presedintilor celor doua Camere ale parlamentului, este de 3 iunie 2011.

Mergand mai departe si vizualizand Decretul prin care Presedintele Romaniei a promulgat aceasta lege, constatam cu stupoare ca acesta a fost emis sub nr. 518 din 1 iunie 2011, prin urmare se constata ca, Decretul de promulgare a fost emis cu doua zile inaintea adoptarii legii.

Este cert ca, interpretand textele legale pertinente, promulgarea prin Decret prezidential a unei legi apare ca fiind un ultim accept formal necesar finalizarii procesului legislativ si care, atat printr-o logica juridica elementara cat si printr-un studiu minimal al Constitutiei, acest act, nu poate fi decat ulterior momentului adoptarii legii.

De altfel art. 77 din Constitutie denumit marginal “promulgarea legii”, prevede foarte clar ca “Legea se trimite, spre promulgare, Presedintelui Romaniei. Promulgarea legii se face in termen de cel mult 20 de zile de la primire”. Prin interpretarea textului constitutional sus mentionat, precum si din interpretarea art. 100 alin. (1) din Constitutie, potrivit caruia “In exercitarea atributiilor sale, Presedintele Romaniei emite decrete care se publica in Monitoul Oficial al Romaniei. Nepublicarea atrage inexistenta actului”, rezulta ca este inconceptibil ca Decretul prezidential sa poarte o data anterioara legii adoptate de Parlament, atragand pe cale de consecinta inexistenta actului normativ astfel publicat in Monitorul Oficial. Regulemente celor doua Camere parlamentare dispun in acelasi sens.

Or, din simpla analiza a continutului Legii, asa cum apare publicata in Monitorul Oficial, constatam cu surprindere ca decretul prezidential de promulgare a Legii nr. 71 este emis cu doua zile mai inainte decat momentul adoptarii legii in cauza de catre Parlament atragand, pe cale de consecinta nulitatea actului.

In demersul judiciar, Societatea Romana pentru Drepturile Omului este reprezentata de Domnul Avocat Dr. Florin Ciutacu si de Domnul Avocat Artin Sarchizian".

Sursa: www.realitateainfo.com


E bine ca sunt persoane care citesc cu atata atentie decretele de promulgare pe care presedintele, oricare ar fi el, trebuie sa le emita in maxim 20 de zile de la primirea actului normativ. Totusi, la cum stau lucrurile, este o eroare materiala pe care administratia prezidentiala ar fi cel mai cuminte sa o rectifice ca sa nu dea loc de furtuni in pahare cu apa tocmai acum, cand toata lumea sta si studiaza, participa la seminarii/cursuri/forumuri/dezbateri despre - evident - Noul Cod civil.
Ar fi interesant de analizat daca decretul prezidential este absolut necesar pentru intrarea in vigoare a unui act normativ sau - data fiind exprimarea din textul constitutional, actul normativ intra in vigoare in termenul de 20 de zile, bineinteles daca presedintele nu cumva a trimis textul actului normativ la Parlament pentru o revizuire.
Eu cred ca nu este nicio eroare ci doar o confuzie grava care se face in acest sens!

Cititi legea 24/2000 privind tehnica legislativa, in special art. 11 intitulat "Publicarea actelor normative " si poate va dati seama.

Art. 11. - (1) În vederea intrării lor în vigoare, legile şi celelalte acte normative adoptate de Parlament, hotărârile şi ordonanţele Guvernului, deciziile primului-ministru, actele normative ale autorităţilor administrative autonome, precum şi ordinele, instrucţiunile şi alte acte normative emise de conducătorii organelor administraţiei publice centrale de specialitate se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Nu sunt supuse regimului de publicare în Monitorul Oficial al României:
a) deciziile primului-ministru clasificate, potrivit legii;
b) actele normative clasificate, potrivit legii, precum şi cele cu caracter individual, emise de autorităţile administrative autonome şi de organele administraţiei publice centrale de specialitate.
(3) LEGILE SE PUBLICÃ IMEDIAT DUPÃ PROMULGARE, ÎNSOŢITE DE ACTUL PRIN CARE AU FOST PROMULGATE. CELELALTE ACTE CU CARACTER NORMATIV, ADOPTATE DE PARLAMENT, SE PUBLICÃ SUB SEMNÃTURA PREªEDINŢILOR CELOR DOUÃ CAMERE.
(4) Ordonanţele şi hotărârile Guvernului se publică numai după ce au fost semnate de primul-ministru şi contrasemnate de miniştrii care au obligaţia să le pună în executare.
(5) Celelalte acte normative se publică după ce au fost semnate de emitent.

Nu este singura lege in aceatsta situatie.
Ultima modificare: Joi, 13 Octombrie 2011
ContSters61634, utilizator
Am facut cateva verificari si am gasit ca in aceiasi situatie sunt foarte, foarte multe legi.
Dau cateva exemple: legea dialogului social , legea politiei locale, legea alocatiei pentru sustinerea familiei, legea educatiei nationale, privind calitatea aerului inconjurator, privind calitatea in constructii, legea petrolului, pana si legea 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat a fost semnata pe data de 07//06/1995 iar decretul de promulgare cu o zi inainte pe 06/06/1995.
In plus, din start o lege nu poate fi anulata ci doar poate fi declarata neconstitutionala, abrogata modificata sau republicata. Daca ar fi sa se admita tampenia invocata ar insemna sa se constate nulitatea a mai mult de jumatate din legile acestei tari.






~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act administrativ normativ se publica in monitorul oficial? aidu aidu Sau numai legile se publica in MO? parca si hotararile Guvernului se publica in MO, care sunt acte administrative normative. Totusi, hotararile consiliilor ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensii anticipate partiale im82 im82 S-a dat legea pentru recalculare, pentru cei pensionați in 2014/2015? Cum trebuie procedat pentru a se face recalcularea? Multumesc frumos (vezi toată discuția)
În ce cazuri o lege publicată în monitorul oficial, este lovită de nulitate absolută? viktorV viktorV În ce cazuri o lege publicată în Monitorul Oficial, este lovită de nulitate absolută? (vezi toată discuția)