AVLIL a scris:
Acest lucru inseamna martori, ancheta psihosociala, raport psihologic asupra copilului etc.
Acum, dv., daca v-ati intelege cu fosta, v-ar placea sa apareti intr-o hotarare oaia neagra din viata copilului, numai din lenea de a da cate o procura din cand in cand, in conditiile in care oricum ati vrea sa fiti prezent in viata lui?
...
Cat despre noul sot, el e sot si nu parinte; e normal ca deciziile sa le ia mama si tatal copilului. ASta face bine copilului, el vede ca, indiferent de viata fiecarui parinte, ei ii sunt amandoi parinti si se implica in viata lui. Dispare sentimentul de abandon inevitabil.
Daca cei doi hotarasc sa obtina un anumit rezultat, il pot obtine usor ca nici unul dintre ei nu va lupta sa obtina contrariul. Intre cei doi nu va fi o lupta ci o colaborare. Nu se ajunge la anchete si rapoarte,sau altele. Unul recunoaste orice si se termina imediat, daca asa e mai bine sa fie.
Asta cu oaia neagra ramane doar pe hartie, copilul in mod sigur nu va vedea acea hartie niciodata. El afla ce vor parintii. Si cand va fi mare sa inteleaga ce citeste, o sa inteleaga analizand si realitatea de dupa. Isi da seama daca e adevarat sau nu ce a citit. Chiar in cazul unui divort prin intelegerea partilor, tot se identifica o oaie neagra, desi nu apare nicaieri pe hartie. Cred ca e relativa treaba.
Cred ca un copil se ataseaza mai mult de cine ii este permanent in preajma, de cel cu care se joaca, de cel cu care discuta. Un parinte care vine doar in vizita nu cred ca o poate face la fel ca celalalt, care sta mereu cu el. Indiferent de lege, timpul liber nu va putea fi impartit in mod egal intre parinti. Ma gandeam ca o sa fie atasat mai mult una din familiile cu care va sta mai mult.
O sa fie incurcata treaba, timpul liber al tuturor este din ce in ce mai scurt. O eventuala noua familie incearca sa profite de el cat mai eficient, nu cred ca va ramane loc pentru parintele despartit. De plimbat copilul cu ghiozdanul in spate nu poate fi vorba. S-ar putea ca noile drepturi ce decurg din custodia comuna sa afecteze foarte serios relatia familiei la care sta copilul. O trec pe lista cu dezavantajele, pe langa celelalte motive, legate de acordul comun.
De exemplu, eu am efectiv timp sa ma joc serios cu copilul meu in weekend (5 zile sta la gradinita de dimineata pana seara si cand ajungem acasa, pe la ora 20 nu mai putem face mare lucru). Nu cred ca as accepta sa cedez prea mult timp pentru o alta persoana, pe motiv ca ii este parinte. De aici cred ca pot sa apara probleme in familie.
Cred ca aveti dreptate, cunoasteti problemele. Eu ma tot gandesc la aparente, romanul are un simt al proprietatii cam ciudat. Plecand de la renumitul "eu te-am facut eu te omor" pana la "lucrul amestecat miroase a ...". Nu stiu multa lume care sa imparta ceva. De la pamant, proprietati, pana la nevasta sau copil. Cam toti merg pe ideea: ori imi apartine in intregime, ori nu. Parca nu prea stiu de jumatati de masura. Poate realitatea e altfel. O sa fiu mai atent.
Spor la treaba tuturor.