AVLIL a scris:
Desi sustineti pe undeva custodia unica (pe care eu o consider inferioara celei comune), observatiile dv. sunt logice si aplicate societatii noastre.
De asta imi era teama. Eu sustin custodia comuna, dar cred ca ea nu va fi usor de aplicat.la noi. Desi o consider ideala pentru copil, daca pentru binele lui ar fi mai usor sau mai simplu ca ea sa fie unica, EU personal, nu as ezita sa fac tot posibilul sa obtin custodia unica. Pentru multi altii vor fi motive reale, multe fiind identice cu cele din cauza carora s-a produs divortul. Dupa cum vad lucrurile la noi, parintii rar se inteleg atat de bine incat sa suporte toate celelalte dezavantaje ale custodiei comune. Totul se analizeaza din prisma intereselor copilului, dar multe hotarari ii afecteaza pe parinti si acestia vor "uita" (din nefericire!) de copil, mai devreme sau mai tarziu.
Daca iau ultimul caz mediatizat, domnului cu zambetul printre buze nu i-a convenit ca fetitele au anumite rechizite scolare primite de la mama... Sa presupunem ca ar fi custodie comuna. Cum ar fi daca un judecator ar hotara ca fetele pot merge in vacanta de vara la mama, in Marea Caraibilor? Pentru asta, tatal trebuie sa-si dea acordul ca asa prevede o alta lege. E obligat de lega asta care-i da costodie comuna sa-si dea si acordul ca ei sa paraseasca tara? NU. Si nu o face desi in mod normal s-ar descurca amandoi cu o custodie comuna. SI se alege praful de toate intentiile bune pentru copil.
Vreau ca amandoi sa nu-l faca sau sa-l creasca in continuare impreuna. Dar nu sunt sigur ca restul legilor ajuta la acest lucru. Presupunem ca ambii parinti se recasatoresc. Vor fi in joc 5 persoane, 2 familii separate (sot si sotie) cu un copil (care sta pe unde hotaraste legea). E imposibil sa fie totul impartit astfel incat sa multumeasca pe toata lumea.
Cred ca in aceste cazuri, o sa se ajunga la vechea vorba romaneasca: "copilul cu doua moase ramane cu buricul netaiat".
Legat de asta: "De cine se ataseaza copilul e una si cu cine vrea sa petreaca timp e alta; nu v-ati face timp sa il lasati si la celalalt parinte, insa v-ati face timp sa-l internati daca e bolnav? Sa ii faca altcineva baie daca e murdar si sunteti ocupat?"
Daca as fi in situatia respectiva, m-as ocupa de absolut toate lucrurile din lume ca si cum ar fi copilul meu, inclusiv internare, spalare, sau tot ce se mai poate inchipui. E cum spuneam mai devreme, ori e al meu si ma ocup de el cum pot mai bine, ori nu-i al meu si cam atat.
Cu toata dragostea pe care o am pentru copii, nu cred ca e usor de pus in balanta interesul copilului cu al celorlalti 4 adulti care au tot felul de interese, mijloace mateiale si posibilitate de "exprimare". De regula legea nu rezolva corect lucrurile pentru toata lumea si nu cred ca cineva va tine cont de copil.