avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... actiune in instanta pentru schimbarea programului de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

actiune in instanta pentru schimbarea programului de vizita

Buna ziua!

Am si eu o problema pentru care va solicit atentia dumneavoastra.
Sunt divortata de 8 ani si am un baietel de 11 ani. Copilul mi-a fost incredintat spre creste si educare, iar tatalui i s-a acordat drept de vizita in prezenta mea, prima si a treia duminica din luna, de la ora 10 la 14. Tatal mai este obligat la plata pensiei de intretinere in cuantum de 25% din venit. In acesti 8 ani el nu a fost intresat de minor in sensul ca a venit cel mult o data pe luna si nu a stat cu el mai mult de o ora. Ca sa evit discutiile cu el am stabilit sa ne vedem in locuri publice: parc, cofetarie,MC Donald'S. Interesata de copil a fost bunica, adica mama fostului sot. Ea a venit sa il vada sau ii mai cumpara dulciuri. Tatal ii spunea sa manace meniul ( cumparat de bunica ) ca el nu are timp sa stea prea mult. Acum un an si jumatate pentru ca bunicul era bonav am lasat copilul in vizita la bunici. De atunci l-am mai lasat de sambata si pana duminica la prinz la un interval de o luna, o luna si jumatate.
Acum doresc sa ma casatoresc in strainatate cu un barbat care este de fel din acelasi oras cu mine, are cetatenie ramana si australiana. Pentru a depune actele de visa pentru copil am nevoie de acordul tatalui sau in lipsa acestuia de o hotarare cu alt program de vizita. Am incercat sa vorbesc cu fostul meu sot. Initial a fost de acord, daca renunt la pensie, dupa aceea nu a mai fost de acord. Am fost la un avocat dar mi-a spus ca nu voi obtine niciodata acest gen de hatarare judecatoreasca. Sunt dispusa sa trimit copilul cu insotitor, pe cheltuiala mea, o luna de zile in vacanta mare. Timpul pe care copilul ar trebui sa il petreaca cu tatal intr-o perioda de un an, conform Hotararii Judecatoresti actuale este de 4x12x2=96 ore.Ce pot face in acest sens? Nu mi se pare corect ca eu sa nu pot parasi localitate doar pentru simplu motiv ca un program de vizita nu poate fi schimbat. Daca si eu as fi avut fata de copil aceesi atitudine ca si tatal atunci ce se intampla cu copilul? Eu trebuie toata viata sa stau legata de un om chiar daca nu mai sunt casatorita cu el, doar penrtru simplu fapt ca nu vreau sa imi abandonez copilul?
Multumesc pentru timpul acordat!
Multumesc doamnei Marcela pentru sprijinul acordat si pentru argumentele pe care le-a adus in favoarea mea desi nu ma cunoaste. Consider ca doamna avocat AVLIL greseste. Nu doar ca nu cunoaste relatia tata-fiu, dar si pentru ca ma condamna pe mine ca mama, nestiind la cate vise am renuntat pentru binele acestui copil. Nu imi pare rau si nici nu ma simt frustrata pentru ca tot ce am facut pentru copilul meu. Ma simt mandra de felul in care a crescut. Am reusit sa il fac sa creasca intr-un mediu linistit, inconjurat de multa dragoste.
O intreb pe doamna avocat:
Cum se poate dezvolta armonios un copil in preajma unui tata care este violent in limbaj si in comportament? Ce sentiment poate avea un copil atunci cand tatal il poarta prin magazin si isi cumpara pentru el diverse lucruri, iar lui nu ii ia o ciocolata? Cum se simte un copil care invata bine, ia premiu, isi anunta tatal dar acesta desi locuieste in acelasi oras nu vine sa isi vada copilul primind premiul? Acestea sunt doar cateva aspecte.Acum doresc sa ii ofer o familie. De cand tatal copilului a aflat ca vreau sa ma recasatoresc, il suna pe copil si in loc sa il intrebe ce face ii spune ca nu ii da semnatura pentru plecare. Credeti ca acest comportament nu este traumatizant pentru copil? Pentru toate astea copilul imi spune ca isi uraste tatal.Ce as putea sa fac sa il apropii de copil? Sa-l las la usa tatalui, sa-l fac pe copil sa creda ca si eu il abandonez? Tot ce fac acum este sa ii spun copilului ca are un tata pe care trebuie sa il respecte dar nu il pot obliga sa il iubeasca. Cred ca stim toti ca iubirea nu se impune si nici nu se cumpara. Am facut propunerea sa ii platesc drumul de avion pentru ca motiva ca nu are bani sa isi aduca copilul in tara sa il vada, nu sa platesc doar pentru a rezolva problema. Eu nu vreau sa rup copilul total de Romania pentru ca aici are prieteni, dar cred ca este in interesul lui sa creasca alaturi de un om care ii poate fi model in viata si de la care are ce invata. Mai cred ca tehnologia a avansat destul de mult, fara tehnologie nu am putea acum sa schimbam aceste opinii.
Acum lasand la o parte alte explicatii as vrea sa aduc in apararea mea si legea.
1. Ce înseamnă în termeni practici termenul juridic „răspundere părintească”? Care sunt drepturile şi obligaţiile titularului răspunderii părinteşti?
Prin răspundere părintească se înţeleg drepturile şi obligaţiile părinţilor faţă de copiii lor minori. Conform art. 97 din Codul Familiei, „ambii părinţi au aceleaşi drepturi şi îndatoriri faţă de copiii lor minori, fără a deosebi după cum aceştia sunt din căsătorie, din afara căsătoriei ori adoptaţi. Ei exercită drepturile lor părinteşti numai în interesul copiilor.”

Ocrotirea părintească presupune existenţa unei persoane care nu a împlinit vârsta de 18 ani şi care nu are capacitate deplină de exerciţiu.

Dat fiind faptul că ocrotirea părintească există în interesul minorului, în primul plan sunt îndatoririle, iar nu drepturile părinteşti. Printre acestea, pot fi amintite:

dreptul şi îndatorirea părinţilor de a creşte copilul (art. 101 alin 1, 2 Codul Familiei): datoria de a îngriji de sănătatea fizică a copilului, datoria de a îngriji de educarea copilului, datoria de a îngriji de învăţătura şi pregătirea profesională a copilului.
Conform art. 42(1) Codul Familiei, odată cu pronunţarea divorţului, instanţa hotărăşte şi căruia dintre părinţi îi vor fi încredinţaţi copiii minori. Părintele divorţat căruia i s-a încredinţat copilul va exercita cu privire la acesta drepturile părinteşti. Părintele divorţat căruia nu i s-a încredinţat copilul păstrează dreptul de a avea legături personale cu acesta, precum şi de a veghea la creşterea, educarea, învăţătura şi pregătirea lui profesională.

8. Dacă instanţa hotărăşte că un părinte va avea custodia exclusivă a unui copil, aceasta înseamnă că el sau ea poate decide asupra tuturor chestiunilor legate de copil fără îl consulte pe celălalt părinte în prealabil?
(de exemplu să se mute împreună cu copilul la o altă adresă din aceeaşi ţară, să se mute cu copilul în altă ţară, să decidă ce şcoală va urma copilul etc.)

Încredinţarea exclusivă se acordă de instanţă fie o dată cu hotărârea de divorţ (pentru copilul din căsătorie), fie în urma soluţionării cererii având ca obiect încredinţarea copilului minor (pentru copilul din afara căsătoriei cu filiaţia stabilită faţă de ambii părinţi).Părintele căruia nu i s-a încredinţat copilul nu are exerciţiul pazei şi supravegherii asupra acestuia, păstrând doar dreptul de a veghea la creşterea, educarea, învăţătura şi pregătirea profesională a copilului. El are dreptul de a avea legături personale cu copilul, însă nu are dreptul de a stabili locuinţa copilului şi nici de a cere înapoierea copilului, în condiţiile art. 103 Codul Familiei, de la cel care-l deţine fără drept.

Subliniez inca o data ca doresc sa imi schimb domiciliul.
Eu am incredintat copilul spre creste si educare prin Hotararae definitiva si irevocabila. In discutie era schimbarea domiciului. Tatal copilului dorea ca eu sa renunt la pensie, au fost primele cuvinte pe care le-a pronuntat. Am vrut sa fac si acest lucru, dar pentru ca legea nu imi permite atunci el nu a mai fost de acord. Pe cine credeti doamna avocat ca intereseaza bani ? Nimic din dicutia cu tatal nu a aratat ca vrea sa participe la cresterea si educarea lui.
Oricum punctul dumneavoastra de vedere ma face si mai mult sa caut argumente pentru a demonstra interesul copilului.
Multumesc tuturor pentru mesaje!
Nu aveti de ce sa-mi multumiti, mi-am exprimat punctul de vedere.
Daca as fi in locul dumneavoastra, as citi cu mare atentie ce a scris aici domnul avocat Lascoschi si as actiona in consecinta. Mi se pare o persoana cu pareri echilibrate, obiective, care nu trateaza litera legii ca pe o poezie pe care trebuie doar s-o inveti pe de rost, pentru ca maine te asculta doamna invatatoare.

Va doresc numai bine, sa va cresteti copilul in armonie!
Sustin punctul de vedere al d-lui avocat Lascoschi si al d-nei Marcela31. Intamplator o cunosc pe d-na Cristina Chivu, autoarea intrebarii, stiu cu cata daruire si-a crescut copilul si cunosc si am vazut cu ochii mei indiferenta tatalui. As vrea sa mentionez ca pentru dorinta de a-si reface viata d-na Chivu nu trebuie judecata, atata timp cat a pus intotdeauna mai presus de viata dumneaiei interesele copilului. Acesta este foarte atasat de mama, nici nu vrea sa auda ca ar putea fi despartit de mama sa. Iar in privinta tatalui, celor care-l sustin, vreau sa le spun sa se abtina, intrucat daca ar fi existat o modalitate legala de a nu mai plati pensie copilului sau, ar fi semnat acordul pentru viza IMEDIAT. Tot ce il leaga de acest copil este numai pensia, mizera pot sa spun , pe care i-o vireaza luna de luna. Pentru a sublinia caracterul acestui tata vreau sa mentionez ca , in procesul de divort a solicitat instantei incredintarea simultana a copilului atat mamei cat si tatalui, respectiv o luna la mama, o luna la tata, pentru a fi exonerat de plata pensiei. Iata ce persoana indrazneste sa hotarasca viata pentru doua persoane , fiind legata strict genetic de una dintre ele.
ma bucur ca prin intermediul e mail ului cunosc un OM_adica pe dumneavoastra.sunt de acord cu tot ce spuneti!adevarul va apartine dvoastra .si mai completez:mama poate pleca din tara cu copilul,fara acordul tatalui.eu asta am facut si sunt bine,merci in Anglia de aproape 3 luni.mama trebuie doar sa si faca ocopie tradusa si legalizata,pentru controlul vamal,a hotararii de divort din care sa se vada ca instanta ia incredintat copil ul iar hotararea este irevocabila.aveti incredere in dvoastra si nu lasa ti un individ de proasta factura sa va manipuleze copilul!sunt prea multi copii cu suflete ravasite,de imginea falsa a tatilor_
Problema doamnei nu e ca nu poate iesi din tara, asa cum gresit aratati dv.
Problema dumneaei e ca nu poate obtine viza pentru tara de destinatie. Australia parca...
Asa incat, poate sa iasa cand vrea, dar nu primeste viza pentru unde vrea sa ramana...

Spunea marcela ca se vad tatal si fiul 1-2 ore pe luna... eu am citit ca in ultimul timp statea peste noapte, ca se depasea programul de vizita... Asta arata atasamentul copilului fata de tatal sau, oricat de mizerabil ar fi el in ochii mamei. Se pare ca acel copil il iubeste, ca doar n-o sta la el de frica! :O
Cam problema sa-i iei unui copil un om din viata, indiferent ca e el rau sau bun.
Eu sustin doar ca legi si psihologi sustin ca nu e bine, atat.
Repet: cunosc doar trunchiat cazul, e posibil ca situatia sa fie muuuuult mai ampla decat am inteles noi aici.

Multumesc pentru amabilitatea argumentelor logice. Prietenoasa, va rog sa nu mai aduceti injurii unor oameni pe care nu-i cunoasteti, e contrar regulamentului. Aici nu judecam oameni, doar idei.

Alte discuții în legătură

De ce nu putem parasi tara daca tatal are program de vizita? cristinica11 cristinica11 Buna ziua, am vazut peste tot ideea ca daca ai decizie definitiva si irevocabila poti parasi tara. Daca insa tatal are drept de vizita, nu poti parasi ... (vezi toată discuția)
Vizitarea minorului mary1970 mary1970 In urma divortului, mamei ii este incredintat copilul minor, iar tatal are drept de vizita in week-end. Dupa diverse sicane pe care le face tatal cand afla ca ... (vezi toată discuția)
Esti tata? ai obtinut drept de vizitare sau drept de crestere si educare ? wflea wflea [b]Sunt in situatia in care am vazut ca in Romania instantele decid numai si numai ce spune sau ce este de acord mama, atunci cand este vorba de drepturile de ... (vezi toată discuția)