avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... actiune in instanta pentru schimbarea programului de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

actiune in instanta pentru schimbarea programului de vizita

Buna ziua!

Am si eu o problema pentru care va solicit atentia dumneavoastra.
Sunt divortata de 8 ani si am un baietel de 11 ani. Copilul mi-a fost incredintat spre creste si educare, iar tatalui i s-a acordat drept de vizita in prezenta mea, prima si a treia duminica din luna, de la ora 10 la 14. Tatal mai este obligat la plata pensiei de intretinere in cuantum de 25% din venit. In acesti 8 ani el nu a fost intresat de minor in sensul ca a venit cel mult o data pe luna si nu a stat cu el mai mult de o ora. Ca sa evit discutiile cu el am stabilit sa ne vedem in locuri publice: parc, cofetarie,MC Donald'S. Interesata de copil a fost bunica, adica mama fostului sot. Ea a venit sa il vada sau ii mai cumpara dulciuri. Tatal ii spunea sa manace meniul ( cumparat de bunica ) ca el nu are timp sa stea prea mult. Acum un an si jumatate pentru ca bunicul era bonav am lasat copilul in vizita la bunici. De atunci l-am mai lasat de sambata si pana duminica la prinz la un interval de o luna, o luna si jumatate.
Acum doresc sa ma casatoresc in strainatate cu un barbat care este de fel din acelasi oras cu mine, are cetatenie ramana si australiana. Pentru a depune actele de visa pentru copil am nevoie de acordul tatalui sau in lipsa acestuia de o hotarare cu alt program de vizita. Am incercat sa vorbesc cu fostul meu sot. Initial a fost de acord, daca renunt la pensie, dupa aceea nu a mai fost de acord. Am fost la un avocat dar mi-a spus ca nu voi obtine niciodata acest gen de hatarare judecatoreasca. Sunt dispusa sa trimit copilul cu insotitor, pe cheltuiala mea, o luna de zile in vacanta mare. Timpul pe care copilul ar trebui sa il petreaca cu tatal intr-o perioda de un an, conform Hotararii Judecatoresti actuale este de 4x12x2=96 ore.Ce pot face in acest sens? Nu mi se pare corect ca eu sa nu pot parasi localitate doar pentru simplu motiv ca un program de vizita nu poate fi schimbat. Daca si eu as fi avut fata de copil aceesi atitudine ca si tatal atunci ce se intampla cu copilul? Eu trebuie toata viata sa stau legata de un om chiar daca nu mai sunt casatorita cu el, doar penrtru simplu fapt ca nu vreau sa imi abandonez copilul?
Multumesc pentru timpul acordat!
Gresit, Claudiu. Tot.
In primul rand, mama nu are nevoie de o hotarare ca sa plece din tara, o are deja. Mama are nevoie de o hotarare ca sa primeasca viza cu fiul ei.
Apoi, nu e logic ce spui: daca mama are nevoie ori de acordul tatalui, ori de o hotarare, inseamna ca una suplineste pe cealalta. De ce spui apoi ca hotararea nu va suplini acordul?
Si apoi, cum adica spui ca dupa hotararea care nu suplineste ... se incepe judecata? Alta? A cata?

Sa mor daca pricep ceva. Solicit oricarui user care a priceput sa-mi explice, pe bune. Chiar nu fac glume. Sunt curioasa daca cineva, in afara de autor, a inteles ceva din mesajul de deasupra.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Din pacate problema nu se opreste acolo unde minorul vrea sa plece cu mama.
Problema va trebui rezolvata de o instanta din Romania.
Mama va trebui sa plece din tara si ii va trebui in acest sens ori acordul tatalui, ori o hotarare judecatoreasca.
Hotararea judecatoreasca nu va suplini acordul tatalui in dispozitivul sau.
De aici va incepe judecata.Nu se va baza pe suplinirea acordului tatalui.

avocat Claudiu Lascoschi



Pai ideea nu era ca pentru asta se cere hotararea judecatoreasca? Pentru a se obtine acordul tatalui? Altfel de ce sa ceara un alt program de vizitare daca acesta nu duce ca finalitate la posibilitatea de a obtine viza, in speta de a obtine acordul tatalui pentru a se putea stabili in alta tara? Nu mai inteleg nimic.
Din punctul meu de vedere bine ca se da posibilitatea copilului de a -si putea spune parerea cu privire la incredintare si program de vizitare. El, desi e mic (11 ani) are intotdeauna maturitatea necesara sa aleaga.
Am vazut cazuri in care instanta a incuviintat audierea minorului chiar si la o varsta mai frageda si acesta a spus clar: "vreau sa raman cu mama, ea nu m-a abandonat niciodata, tata nu ma iubeste". Mie personal mi-au dat lacrimile de durerea copilului si l-am admirat pentru hotararea sa.
Nu disperati doamna Chivu...intotdeauna exista o solutie. Iar daca puteti sa oferiti copilului o alta sansa in viata....FACETI-O..
Mult succes.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Septembrie 2008
Mihaela Hornea, Avocat
=D> Mai e cineva derutat ca mine... Chiar imi puneam probleme...
o sa imi exprim si eu punctul de vedere, pentru ca am avut destule situatii pe dreptul familiei, incat sa va po spune cu certitudine urmatoarele:
- este firesc ,in sistemul nostru de drept, sa spui ca nu este usor sa obtii ceva in justitie;
- dar, este la fel de adevarat ca veti obtine ce veti dori: pe cale de hotarare judecatoreasca suplinirea acordului tatalui copilului, precum si schimbarea programului de vizita.
Asa cum spuneau si antecesorii mei, e nevoie ca ceea ce ati prezenta aici sa fie certificat si de depozitiile unor martori.
Veti obtine cu siguranta ceea ce doriti. In principiu, e o actiune facila in instanta, cu grad de complexitate redus.


Av. Adrian Constantinescu
Problema nu este simpla.
In mod evident trebuie schimbat programul de vizitare.
De asemenea, mai trebuie stiut cum vor cei care acorda viza sa scrie in dispozitivul hotararii.
De aici trebuie sa porneasca avocatul pt ca altfel risti sa obtii o hotarare judecatoresca si sa nu le placa cum suna.De aceea, consider ca este primul lucru pe care trebuie sa il lamureasca avocatul inainte de a deschide procesul.
Oricum suplinirea acordului tatalui in dispozitivul hotararii nu vad sa poata fi obtinut de instanta decat cu mare greutate.
Din cate stiu, de principiu, nu se poate obtine.Pe de alta parte o varianta viabila exista.
Dar, asa cum spuneam, este necesar sa intelegem cum vor cei de la viza si sa se procedeze conform vointei lor printr-o instanta romana.
Mie nu imi pare chiar simplu, dar nici imposibil de realizat.
Sper ca acum m-am facut ceva mai mult inteles.;)
Am dat mai multe detalii.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

De ce nu putem parasi tara daca tatal are program de vizita? cristinica11 cristinica11 Buna ziua, am vazut peste tot ideea ca daca ai decizie definitiva si irevocabila poti parasi tara. Daca insa tatal are drept de vizita, nu poti parasi ... (vezi toată discuția)
Vizitarea minorului mary1970 mary1970 In urma divortului, mamei ii este incredintat copilul minor, iar tatal are drept de vizita in week-end. Dupa diverse sicane pe care le face tatal cand afla ca ... (vezi toată discuția)
Esti tata? ai obtinut drept de vizitare sau drept de crestere si educare ? wflea wflea [b]Sunt in situatia in care am vazut ca in Romania instantele decid numai si numai ce spune sau ce este de acord mama, atunci cand este vorba de drepturile de ... (vezi toată discuția)