avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă De la ce varsta sunt permise nesimtirea si ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

De la ce varsta sunt permise nesimtirea si impertinenta?!

Oare este permis unei persoane sa devina impertinenta si nesimtita sub pretextul varstei , experientei si pozitiei?
X-(
Nu inteleg cum pot asemenea persoane sa mai pretinda respect , pe cand acest cuvant le este strain in vocabular....
Aveti experiente similare cu astfel de persoane?
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 00:29, 26 Octombrie 2011
Din pacate pentru tara noastra doar aceasta caracteristica umana am reusit sa o cultivam dupa revolutie, insa nesimtirea a existat intotdeauna. Motivul real pentru care nesimtirea se tot propaga atat de rapid(chiar si in cercuri inalte) este lipsa disciplinei in societate , respectiv nerespectarea legilor si a regulamentelor interne. Credeti ca alte popoare sunt mai civilizate 'pur si simplu' ? Gresit! Civilizatia se naste din aplicarea imediata, directa si fara echivoc a legii. Abia dupa respectarea legilor va incepe sa se cultive un simt civic si moral in sufletul cetatenilor. La urma urmei suntem tot 'oameni'.
rolandmindrila a scris:

Oare este permis unei persoane sa devina impertinenta si nesimtita sub pretextul varstei , experientei si pozitiei?
X-(
Nu inteleg cum pot asemenea persoane sa mai pretinda respect , pe cand acest cuvant le este strain in vocabular....
Aveti experiente similare cu astfel de persoane?


Raspunsul la intrebarea din titlul topicului il dau scurt: "permisa", in sensul moral al termenului, de la nicio varsta; "permisa" in sensul legal, din pacate ori de cate ori ea nu imbraca forme ilicite (rea credinta, neglijenta etc.).
De intalnit cu impertinenta, mojicia, nesimtirea si cate alte forme ori sinonime ar mai avea:(, spre o palida consolare a dvs., ne intalnim toti.
Un sfat: invatati sa-i priviti pe mojici cu mila. Este chiar o situatie unde termenul crestin de "mila" are o foarte buna aplicabilitate. Sunt numai niste incapabili de a fi oameni. Fiindca omenia, ca forma de existenta si chiar numai de evolutie, presupune si bunul-simt. Ca sa nu mai vorbim de rafinament si eleganta...Vazindu-i din acest punct de vedere, insa din toata inima si profund, desi pare imposibil, va va apuca mila! Este adevarat insa, ca desi veti reusi (cu greu sunt sigur :D), nu este intotdeauna obligatoriu sa o si manifestati! Si atunci, uitati-va inca odata la mojic, remarcati expresia ..neumana a chipului sau si veti vedea ca nu vreti sa semanati cu el! Si astfel, veti ramane dvs. insiva si nu veti regreta. Sper...Succces!!! :bow:
Cu stima,

zaharua65_2 a scris:



Un sfat: invatati sa-i priviti pe mojici cu mila. [...] Si atunci, uitati-va inca odata la mojic, remarcati expresia ..neumana a chipului sau si veti vedea ca nu vreti sa semanati cu el! Si astfel, veti ramane dvs. insiva si nu veti regreta. Sper..



Sfatul este excelent pentru pastrarea sanatatii mentale sau pentru inlaturarea sentimentului de frustrare / umilinta pe care il ai cand cineva iti vorbeste impertinent doar pentru ca tu nu-i poti raspunde in acelasi mod - ma refer strict la ce a spus @rolandmandrila care cred (daca ma insel, scuze) ca a trebuit sa taca in fata celui care i-a vorbit insolent. Si a tacut - fie pentru ca era mai in varsta , fie pentru ca era ''sef'' intr-un fel sau altul.
Insa este foarte greu de urmat.

Un orgolios care tace intr-o asemenea situatie se umple de sentimente negative, un temperamental se razbuna pe altcineva, un om linistit inghite in sec si se amaraste... Si cred ca toti sufera, intr-un fel sau altul.
Eu as inlocui cuvantul ''mila'' cu ''dispret''. Atat as schimba din sfatul lui @zaharia65_2.
Rau este ca "inculpatul" topicului adesea nu realizeaza macar prin ce a incalcat regulile bunului simt, atitudinea insolenta se lipeste usor-usor de el din momentul cand, ab ovo, nu i s-a corectat greseala, nu i s-a explicat prin ce se abate. Asa - devine si ramane o trasatura pe care mai tarziu nu o mai poti decat taxa, nu fara a suferi tu, cel de alaturi, din pricina efectelor. Pentru ca la el obisnuinta devine o a doua natura, se vede atacat prin observatia ta (tarzie...) si reactioneaza in continuare prost, fiindca ii pare ca incercarea de reglare il ataca pe el, nevinovatul.... Iar cand lumea e tot mai plina de exemplare din categoria aceasta - totul devine haos...
Exemple? Parvenitismul s-a nascut tocmai din aceasta necunoastere initiala a ceea ce inseamna valoare adevarata.
Concluzia: din nou lipsa de educatie, facuta la timp si temeinic, de avizati, naste monstri si distruge relatiile firesti intre oameni.
Nesimtirea si aroganta nu au varsta , ca si prostia si "pauperitatea" sufleteasca.
Ele nu au etnie si/sau orientare politica , ele exista in oameni de o anumita factura si in general in oameni "cocotati conjunctural" undeva sau in oameni care si-au obtinut fraudulos un "jilt" pe care au impresia ca raman "lipiti" pe viata.
Celalalte motive , tin de o educatie ,informare si instructie precare sau de alte resorturi , cum ar fi psihologia sau chiar psihiatria.
Pentru astfel de oameni , jignirile si glumele proaste , nu sunt decat decat ultimele posibilitati de a raspunde intr-un fel , mai ales cand posibilitatile lor limitate de a raspunde altfel , sunt deja epuizate.

Alte discuții în legătură

Aplicare amenzi stapani caini Antoanela Geaman Antoanela Geaman Scriu acest mesaj deoarece chiar mi se pare inadmisibil sa facem slalom printre fecalele de caine pe aleile dintre blocuri sau case.Mai ales ca acestea provin ... (vezi toată discuția)
Pagina creata unui minor pe facebook in care este batjocorit ELENA GABRIELA ELENA GABRIELA Va rog sa ma ajutati care-i instante sa ma adreses ...cea civila sau cea penala. Copilului meu in varsta de 13 ani...alti colegi mai mari i-au furat pozele de ... (vezi toată discuția)
Violență fizică în liceu: copilul meu a fost forțat să stea în picioare de către profesorul de la oră. Îl pot acționa în instanță pe domnul profesor? alexandru23 alexandru23 Buna ziua, Copilul meu a fost fortat sa stea in picioare de catre profesorul de la ora. Consider ca indiferent ce ar fi facut el (faptul ca el a stat o ora ... (vezi toată discuția)