avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă De la ce varsta sunt permise nesimtirea si ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

De la ce varsta sunt permise nesimtirea si impertinenta?!

Oare este permis unei persoane sa devina impertinenta si nesimtita sub pretextul varstei , experientei si pozitiei?
X-(
Nu inteleg cum pot asemenea persoane sa mai pretinda respect , pe cand acest cuvant le este strain in vocabular....
Aveti experiente similare cu astfel de persoane?
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 00:29, 26 Octombrie 2011
rolandmindrila a scris:

Concret ma refer la afirmatii impertinente, jicnitoare din partea unor persoane care se pretind mature, cu o anumita pozitie , functie care ii impune un comportament civilizat si o anumita etica .[...]La acest gen de nesimtire ma refer.


Multumesc de invitatie! Am sa va propun o alta abordare a discutiei, anume nevoia de bunul simt.
Fiecare dintre noi se confrunta cu aceasta problema, izvorata din insuficienta educatie, din frustrari personale, din imaturitate emotionala. Unii oameni au ajuns in anumite pozitii din intamplare, sunt nepregatiti, sunt vulnerabili si incearca prin orice mijloace sa-si apere pozitia. Nu accepta argumentele, pe principiul "nu ma inveti tu pe mine", de aceea nu asculta si / sau nu inteleg mesajul. Au raspunsuri dupa tipic, indiferent de tema, si aduc argumente "traznet" (a se intelege taznite), si e cum nu se poate mai simplu sa ajunga la insulte, pumni in masa, amenintari si tot ce poseda in materie de aparare.
Cel mai rau este cand cel ce s-ar chema "conlocutor", nu se prea poate exprima fie din cauza bunului simt, fie ca este fortat de imprejurari (de plida, agresorul ii este sef sau vreun organ de ordine impertinent, dar caruia nu i se pot aduce replici pe masura obrazniciei sale).
Ce le lipseste? Evident, bunul simt!
Dar ce este bunul simt? De-a lungul timpului s-au incercat definitii si s-au perfectat teorii, ceea ce inseamna ca lucrurile n-au fost definitiv transate. Iata cateva dintre ele:
Bunul simţ e geniul umanităţii.- Goethe

Bunul simţ este o colecţie de prejudecăţi dobândite până la vârsta de 18 ani. - Albert Einstein
Bunul simţ este însuşirea, puterea de a judeca bine şi de a distinge ce-i adevărat de ce este fals. - Descartes
„Ce este necesar pentru un tînăr poet? Aroganţa şi lipsa de experienţă. ªi mai ales apetitul de a spune ceva important!”. Leonard Cohen
Bunul simţ nu se înţelege cu ignoranţa stăpînită de mîndrie. Bunul simţ stă la aceeaşi masă cu judecata dreaptă, cu nepărtinirea. Cel cu bun simţ are simţ bun, are intuiţie asupra oamenilor şi situaţiilor. Nu ştie de ce ştie, dar ştie de ce nu este bine ceea ce nu este bine. Cel ce are simţurile bune, are bună creştere, nu neapărat şcoli bune. De aceea deosebeşte repede stînga de dreapta şi rezolvă uşor dilemele etice.
Intr-un studiu asupra bunului-simt, publicat in Revista romana de psihiatrie, se spune:
Conditionat social si cultural, conceptul de bun simt este abordabil din perspective multiple, având o evolutie dependentã de fiecare epocã si influentatã de diferitele doctrine filozofice si morale. Bunul simt înseamnã gust estetic si probitate moralã, dar si simt practic, valori concrete. In limbaj uzual, a te purta cu bun simt corespunde la a fi rezonabil sau a fi conservator, dar si a fi voluntar sau nonconventional.
(Aurel NIRESTEAN*, Mihai ARDELEAN**, Alexandru MELIAN***)
Daca toate acestea lipsesc, la ce ne putem astepta de la cel care imparte insulte? Are vreo relevanta varsta? Nu, in niciun caz! Varsta inaintata nu se confunda cu intelepciunea, nici cu maturitatea, chiar daca celulele organismului imbatranesc. Biologia si psihologia nu sunt neaparat congruente, desi ar trebui sa fie si, in mare parte, chiar sunt. Dar, cum "de obicei" nu este acelasi lucru cu "intotdeauna", ne aparam cum putem, in limita bunului simt al nostru.

Ultima modificare: Duminică, 18 Septembrie 2011
elena138, utilizator
rolandmindrila a scris:

Oare este permis unei persoane sa devina impertinenta si nesimtita sub pretextul varstei , experientei si pozitiei?
X-(
Nu inteleg cum pot asemenea persoane sa mai pretinda respect , pe cand acest cuvant le este strain in vocabular....
Aveti experiente similare cu astfel de persoane?


Ce este nesimtirea? Nu o sa dau o definitie sau citate din carti pentru acest termen. Pur si simplu este o lipsa a bunului simt, un fenomen des intalnit in societate care are la baza indifereta fata de ceilalti, agroganta, sentimentul de superioritate, probabil in mare masura si lipsa de educatie si ma refer aici la acei 7 ani de acasa. Acei 7 ani sunt foarte importanti pentru ca sunt baza, perioada de formare a caracterului, a personalitatii. Varsta nu are nicio importanta asipra bunului simt, nesimtirea exista la orice varsta.
Mult mai grava este insa la maturitate pentru ca la tinerete e mai poate fi pusa pe seama lipsei de experienta, anturajului, modelelor negative din societate.
Asa ca ....
N-AI CU CINE! :D
Oare ignorarea nesimțirii ar fi o solutie de combatere , sau doar un izvor spre mai multa impertinenta ?!
Ignorarea nu e o solutie de combatere, dupa a mea parere.

E doar o solutie de autoprotejare pentru cel expus nesimtirii. Si da, e posibil sa o stimuleze chiar; fara riposta, nesimtitul poate sa creada ca a reusit sa domine cu comportamentul si vocabularul lui un om sau chiar un grup de oameni.
Din fericire impunerea prin nesimtire, bazata pe situatii de conjunctura, nu dureaza vesnic.

Nu vreau sa spun ca atitudinea in fata nesimtitului care jigneste in virtutea functiei trebuie sa fie una umila, resemnata sau lingusitoare in speranta ca data viitoare cand te trezesti in fatza lui vei scapa de mizeriile care ii ies pe gura.

Vreau sa spun ca uneori o privire face cat 1000 de cuvinte, la fel si un zambet mititel cu un coltz al gurii prin care ii dai un semnal ca nu dai 2 bani pe mizeriile lui. Astea 2 combinate si servite unui nesimtit caruia nu-i poti spune ce parere ai despre el pot ''razbuna'' sentimentele de frustrare pe care le incerci in preajma unor asemenea... oameni.

Nici eu nu cred ca varsta are legatura cu gradul de nesimtire al unui individ.
ignorarea nesimtirii este acceptarea tacita a acestei atitudini, in schimb combaterea inseamna comunicare.De multe ori aceasta comunicare ne transforma in mici impertinenti, educati cu intentii bune....dar tot ca posesori ai obraznicie putem fii catalogati.
O seara buna!

Alte discuții în legătură

Aplicare amenzi stapani caini Antoanela Geaman Antoanela Geaman Scriu acest mesaj deoarece chiar mi se pare inadmisibil sa facem slalom printre fecalele de caine pe aleile dintre blocuri sau case.Mai ales ca acestea provin ... (vezi toată discuția)
Pagina creata unui minor pe facebook in care este batjocorit ELENA GABRIELA ELENA GABRIELA Va rog sa ma ajutati care-i instante sa ma adreses ...cea civila sau cea penala. Copilului meu in varsta de 13 ani...alti colegi mai mari i-au furat pozele de ... (vezi toată discuția)
Violență fizică în liceu: copilul meu a fost forțat să stea în picioare de către profesorul de la oră. Îl pot acționa în instanță pe domnul profesor? alexandru23 alexandru23 Buna ziua, Copilul meu a fost fortat sa stea in picioare de catre profesorul de la ora. Consider ca indiferent ce ar fi facut el (faptul ca el a stat o ora ... (vezi toată discuția)