In temeiul OUG 148/2005 beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani oricare dintre parintii copilului.Intrebarea mea este daca se poate ca tatal sa benefizieze de acest concediu in conditiile in care mama nu lucreaza si nici nu a lucrat anterior? Teoretic, doar tatal ar putea beneficia de acest drept deoarece a lucrat anterior 12 luni.
Am si eu o intrebare legata de acest subiect: in cazul in care tatal va intra in concediul de crestere al copilului pana la 2 ani, beneficiaza de aceleasi drepturi la locul de munca precum mama - adica, din momentul in care anunta ca va intra in concediu de crestere copil mai poate fi concediat? Nu am gasit nicaieri raspuns la aceasta intrebare.
Da, tatal beneficiaza de aceleasi drepturi ca si mama. Nici nu trebuia sa gasiti raspuns special, pentru ca legea este aceeasi si pentru femei si pentru barbati.
Multumesc mult pentru raspunsul dvs.
Cand ar trebui tatal sa anunte la locul de munca intrarea in concediu de paternitate? si ce documente ar trebui depuse?
Imediat dupa nasterea copilului se poate depune actele pentru a beneficia de CIC.
Aveti grija sa nu se confunde concediul paternal cu concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului.
Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut. Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de Legea nr.210/1999. Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
de fapt ma refeream la intrarea tatalui in concediu de crestere a copilului pana la 2 ani - imi cer scuze de confuzia creata - cand ar trebui tatal sa anunte acest lucru la locul de munca? in conditiile in care mama o sa intre timp de 4luni in concediu de maternitate si abia dupa asta o sa intre tatal in concediu de crestere pana la 2 ani.
Alternativa cic ?
smeagull
Buna ziua,
in conditiile in care sunt angajata, dar nu indeplinesc conditiile pentru a intra in concediu crestere copil cu indemnizatie,
ce alternative am ... (vezi toată discuția)