vuvuzela a scris:
Conduc evidenta contabila la un magazin cu amanuntul si nu stiu cum sa procedez in urmatoarea situatie: de la un furnizor am doua facturi:
1. Prima factura pentru care s-a facut receptie si s-a stabilit un pret de raft pentru fiecare produs;
2. A doua factura pentru care s-a facut receptie, dar nu s-a stabilit un pret de vanzare pentru produse pentru ca se dau gratis impreuna cu produsele de pe prima factura.( promotie 1+1)
Mentionez ca a doua factura este cu valoare 0, in sensul ca s-a acordat discount pe factura exact cat este valoarea produselor.
Intrebare: cum se inregistreaza in contabilitate a doua factura? Stiu ca discountul merge pe contul 767; produsele de pe aceasta factura cred ca nu ar trebui sa fie evidentiate in contul 371 atata timp cat ele se dau gratis. Multumesc celor care imi vor da un raspuns sau o idee salvatoare...
Am citat postare initiala, pt ca s-au denaturat raspunsurile si nu se mai intelege de la caz s-a pornit discutia.
1 prima factura receptie la pret de achizitie si pret de vinzare stabilit.
2 a doua factura, receptie la cantitate cu pret de achizitie si de vinzare 0, pt ca ele nu se vind individual, ci ca promotie impreuna cu cele din prima factura.
Ordin 3055, pct 51
"(3) Reducerile comerciale acordate de furnizor și înscrise pe factura de achiziție
ajustează în sensul reducerii costul de achiziție al bunurilor.
(4) Reducerile comerciale primite ulterior facturării, respectiv acordate ulterior
facturării, indiferent de perioada la care se referă, se evidențiază distinct în
contabilitate (contul 609 “Reduceri comerciale primite”, respectiv contul 709
“Reduceri comerciale acordate” ), pe seama conturilor de terți."
Conform ordinului 3055, reducerea acordata pe ce de-a doua factura, diminueaza costul de achizitie al respectivelor bunuri, in cazul de mai sus, costul de achizitie devine 0. Pretul de vinzare este tot 0, pt ca ele nu se vind, ci se dau gratuit impreuna cu bunurile din prima factura. Daca nu s-ar fi acordat gratuit in cadrul promotiei respective, s-ar fi stabilit pret de vinzare, in momentul vinzarii respectivelor produse intregul pret de vinzare fiind considerat profit.
In contabilitate, avind valoare 0 ele nu se regasesc, ci numai in evidenta cantitativa (in cazul in care evidenta stocurilor este una cantitativ valorica).