avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietate comuna coloana scurgere menajera
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietate comuna coloana scurgere menajera

As dori sa stiu cine plateste in urmatorul caz si care ar fi prevederea legala.
Sunt presedinte la o a asociatie si am avut urmatoarea problema: la subsol s-a rupt un colier de la scurgerea de la menajer a unei coloane si astfel s-a spart teava, de ea beneficiaza ap. 3,6,9,12 si o firma de la parter (la aceasta coloana de scurgere menajera sunt racordati doar cei mentionati anterior si teava se scurge in alt canal colector decat celelalte coloane de la ceilalti locatari).
Cine trebuie sa plateasca pentru aceasta reparatie, doar utilizatorii comuni ai coloanei sau toti locatarii blocului (desi ei nu o folosesc, sunt racordati la alta coloana care da in alt canal colector afara).
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: nickforspeed , utilizator 14:49, 22 Septembrie 2011
@sebaman
Geamul spart la etajul 8, cheltuiala privind inlocuirea va fi suportata doar de proprietarii etajului 8?
Reparatia terasei o vor suporta doar locatarii ultimului etaj?
La fel vad si situatia tevilor in discutie.
Adam Grecu a scris:

Domnule, legea are prevederi generale, dar daca ati observat, tot legea permite as. prop. sa i-a anumite decizii - desigur in spiritul legii. Daca dvs. decideti /hotarati ca numai proprietarii de pe acea coloana sa achite costul lucrarii de reparatii, atunci nu este nici-o greseala. La fel de bine este si daca faceti repartizarea costurilor cu reparatia la toti proprietarii.
Am inteles ca sunteti mai nou in functia de presedinte... Pana acum cum s-a procedat in astfel de cazuri? Este bine sa tineti cont de ”obiceiul” locului. Mai zic o data: repartizarea costului la toti proprietarii din imobil are avantajul ca costul pe apartament sa fie sensibil mai mic decat daca repartizarea s-ar face numai proprietarilor „direct afectati”.

Am patit mai demult cand s-a spart o teava de la apa calda la subsol la care erau bransate doar 4 apartamenete din tot blocul, nu au vrut sa plateasca cei nebransati, asa e si acum, ceilalalti care nu sunt afectati nu au vrut sa plateasca si s-a repartizat doar la cei care o folosesc. SIngura chestie e ca nu avem nimic aprobat in scris si unul din vecini nu vrea sa plateasca si spune ca ne da in judecata acum cand e atreia si ultima transa de plata pentru reparatie...Administratorul cand i-am dat apartamentele bransate la coloana nu a spus nimic ca trebuie sa plateasca toti.. (nu sta in blocul nostru), eu consideram ca se plateste doar la bunurile utilizate in comun de proprietari.

pt LocatarB Ex. Cum ar plati altii de pe alt etaj geamul spart la etajul meu....
@ sebaman: Aveti dreptate , definind corect proprietatea comuna rezulta cine poate fi obligat sa plateasca. Dar aici este un forum dedicat asociatiilor de proprietari, totul se interpreteaza prin prisma faptului ca toti sunt acolo membri ai asociatiei si s-au asociat ca sa-si imparta cheltuielile sprijinindu-se unii pe celalti. Deaceea daca toti membrii doresc...
Dar daca nu doresc... pot fi obligati, deoarece pentru a nu crea confuzii privind proprietatea comuna, Ordinul nr. 255/2006 modifica art.3, punctul 3.17, din Ordinul 233/2004,o definitie astfel: b.Toate instalatiile condominiului aflate in folosinta comuna cu care este dotata cladirea ca de exemplu ( la fel ca la coloanele de scurgere) : ,,conductele de apa calda si incalzire ce trec prin proprietatea comuna si cea individuala si la care pot fi racordate instalatiile individuale de incalzire si de apa calda prin punctele de distributie din apartamente.''
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2011
johnpescar, utilizator
Am citit toate mesajele si raspunsurile....raspunsul corect este .....toti proprietarii vor plati indiferent daca se folosesc sau nu de acea coloana de scurgere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inlocuirea unei coloane de apa calda pe verticala elena covaci elena covaci Cheltuiala cu inlocuirea unei coloane comune de apa calda pe verticala dintr-un imobil se repartizeaza conform cotei indivize si trebuie sa plateasca si cei ... (vezi toată discuția)
Centrala termica de apartament danuca_dana danuca_dana Buna seara! Ma numesc Dana. Locuiesc intr-un bloc de apartamente la etajul 2. In planseul dintre etaje, respectiv etajul2 si etajul 1, s-a spart teava de apa ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! locuiesc într-un bloc în care doar 5 persoane mai ... Luiza. Luiza. Bună ziua! Locuiesc într-un bloc în care doar 5 persoane mai folosesc apa calda de la distribuția blocului, restul si-au pus centrale, de curând au fost ... (vezi toată discuția)