va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema.
sunt angajat cu contract pe perioada determinata in cadrul unei primariii si mi s-a emis un preaviz de desfacere a contractului de munca in baza art.61 lit d din codul muncii"pe criterii de pregatire profesionala" ,dar fara o evaluare prealabila conform legii(parea mea este ca e ceva personal si s-a gasit acest motiv)
in contextul celor de mai sus va rog sa-mi spune-ti daca beneficiez de ajutor de somaj, avand in vedere faptul ca la aceasta primarie am fost angajat o perioada de aprox 6 luni iar angajarea anterior acestei angajari fiind in somaj dar l-am intrerupt datorita acesteia cu 4 luni inainte de expirarea somajului.
ROG RASPUNS URGENT. (de asemenea rog si cadrul legal )!
VA MULTUMESC.
modificarile CIM se pot face si la durata acestui contract chiar daca a fost raportata in REVISAL si la somaj?.Mentionez ca de la somaj mi s-a comunicat ca in urma comunicarii CIM s-a dispus incetarea ajutorului de somaj.in acest caz se pot face modificari la CIM.
In alta ordine de idei in cazul in care dupa expirarea preaviz si desfacerea CIM ,reusesc o angajarea la alta firma si imi platesc eu contributiile pentru perioada ramasa de 4 luni, beneficiez de somaj dupa aceea?ce perioada va fi urmatorul ajutor de somaj 6 luni sau 12 luni?
cu respect.
1. - Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.
- V-am spus si mai sus ca orice modificare a CIM se poate inregistra in Revisal.
2. Indemnizatia de somaj inceta numai daca s-a modificat CIM din perioada determinata in perioada nedeterminata.
3. - Ca sa platiti contributiile la somaj trebuie sa aveti contracte de asigurari sociale si cu Casa de Pensii si cu Casa de Sanatate si sa aveti venituri din activitati desfasurate conform legii (art.20 din Legea 76/2002).
- Cotributia nu se plateste retroactiv ci numai de la data incheierii contractului de asigurare sociala.
4. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca: Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
v-as mai ruga inca ceva,imi scuzati insistenta
daca angajatorul mi-a cerut sa imi dau demisia si am refuzat ,acesta mi-a dat un preaviz de 20 zile in baza art.61 lit.d, fara ami fi prezentate detaliat motivele pentru care nu corespund profesional ,fiind precizat numai faptul ca se desface contractului de munca din vina salariatului conform acestui articol.de asemenea mentioneaza ca nu imi poate oferi alt loc de munca ,chiar daca exista posturi vacante acestea fiind blocate.
Mai mentionez fatul ca am fost angajat pe pe perioada contractuala pe un anumit post care necesitau niste studii pe care eu le am, ulterior fiind mutat pe un alt post inferior fara alte explicatii iar acuma ma trezesc cu acest preaviz tot fara alte explicatii (probail este ceva personal, nu imi dau seama)
in sensul celor de mai sus va rog sa-mi spuneti in ce mod mas poate afecta in viitor desfacerea CIM cu acest articol si daca merita sa solicit anularea deciziei de concediere pe acest motiv in instanta.
in cazul in care m-as duce in instanta ,cind ar trebui sa le cer motivarea detaliata si evaluarea profesionala pe baza caruia s-a dispus concedierea? dupa expirarea preavizului sau in perioada acestuia?
multumesc mult.
cu respect.
Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Art. 63
...
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
2. Verificati daca s-au respectata prevederile din Codul muncii si daca dvs. considerati ca nu s-au respectat atunci puteti sa contestati decizia de concediere la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
3. - Eu cred ca nu va poate afecta aceasta in viitor decat daca veti ocupa un acelasi post si angajatorul ar vrea sa stie de ce ati fost concediat.
- Dar angajatorul nu va avea de unde sa stie decat daca cere referinte de la acest loc de munca.
Somaj
Mihaill
In urma concedierii mele in baza deciziei conducerii firmeiconform art.61[punctul d] din Codul Muncii pot beneficia de somaj,dupa 10 ani de munca?Cit ... (vezi toată discuția)