avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare limita varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare limita varsta

imi puteti raspunde, va rog, tatal meu a implinit varsta de pensionare (64 de ani si doua luni in septembrie, el fiind nascut in iulie 1947),lucreaza in invatamant, poate sa isi continue activitatea pana la sfarsitul anului scolar 2012 sau este obligat sa iasa la pensie acum?multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 22:04, 4 Octombrie 2011
Doamna, domnilor, stop si de la capat!

In speta nu se poate aplica Legea nr. 128/1997 intrucat a fost abrogata prin Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale. In privinta continuarii activitatii dupa implinirea varstei standard de pensionare, nu se aplica dispozitiile Legii nr. 263/2010 intrucat in Legea nr. 1/2011 exista art. 284 care este o prevedere cu caracter special si, ca orice prevedere cu caracter special, deroga de la general si se aplica intotdeauna cu intaietate.

Pe scurt, cadrele didactice se pensioneaza la varstele standard prevazute in Legea nr. 263/2010 si, dupa implinirea varstei standard de pensionare, nu mai pot desfasura decat activitati salarizate prin plata cu ora.
Art. 284
(1) Personalul didactic beneficiaza de pensie in conditiile prevazute de legislatia de asigurari sociale si pensii care reglementeaza sistemul public de pensii.
(2) Personalul didactic de conducere, de indrumare si de control din invatamantul de stat se pensioneaza la data implinirii varstei legale de pensionare. Dupa data implinirii varstei legale de pensionare, se interzice indeplinirea oricarei functii de conducere, de indrumare sau de control.
(3) Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic de conducere, de indrumare si de control se poate face si in timpul anului scolar, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, respectiv al inspectoratului scolar.
(4) Cadrele didactice pensionate pot desfasura activitati didactice, salarizate prin plata cu ora, dupa implinirea varstei standard de pensionare.
(5) Personalul didactic pensionat din invatamant beneficiaza de asistenta medicala si de acces la casele de odihna si la bazele de tratament ale cadrelor didactice.
Ultima modificare: Marți, 4 Octombrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc mult pentru ajutor, este extraordinar ceea ce faceti aici, acum lucrurile stau asa: tatal meu a trebuit sa iasa la pensie, a reusit sa mai ramana cu cateva ore si plata se va face la ora! Cred ca trebuie intocmit un nou contract de munca, nu stiu exact cum o sa procedeze!
multumesc inca o data pentru tot!
Da, CIM inceteaza in momentul emiterii deciziei de pensionare. Se va face un nou CIM cu plata la ora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata in 2011 veronicam veronicam La ce varsta se poate iesii la pensie in 2011, pensi a anticipata este valabila in 2011 ? legea 118/2010 este pana la 31.12.2010 ! (vezi toată discuția)
Perioada minima de cotizare pentru pensionare rl_lucian rl_lucian Buna ziua, As avea doua intrebari: 1) pentru a putea primi o pensie care este perioada minima de cotizare in sistem (numarul de ani munciti legal)? 2) ... (vezi toată discuția)
Pensie urtimudo urtimudo Buna seara As vrea sa stiu daca m-am nascut in octombrie 1955 ,am facut facultatea 5 ani ,armata 9 luni ,lucrez din septembrie 1981 , cand ma pot pensiona . (vezi toată discuția)