avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare custodie minor catre tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare custodie minor catre tata

Problema mea este urmatoarea:in urma unui concubinaj cu o fata a rezultat un baiat acum in varsta de 1 an si 8 luni pe care abia acum ma chinui sa-l recunosc pe cale legala intrucat nu am avut cunostinta de nasterea acestuia(ne despartisem la un moment dat).Ea incearca sa-mi ingreuneze acum acest lucru,de ex.nu e de acord sa mergem impreuna la starea civila pentru recunoasterea copilului si eliberarea unui nou certificat de nastere.Probabil face acest lucru intrucat am refuzat sa ma casatoresc cu ea ,cred eu! Intre timp am avut o relatie foarte buna cu minorul preocupandu-ma de el si iubindu-l foarte mult ,desi acum nu mai sunt lasat nici macar sa-l vad .Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.dupa stabilirea paternitatii care sunt drepturile la legaturi cu minorul pe care le pot obtine exact si daca pot cere sa pastrez legatura si la telefon, messenger etc?vreau sa scot maximul din drepturile de vizitare chiar daca mama lui ma va zugravi ca un monstru (am si eu facturi care dovedesc cheltuielile pe care le-am facut pentru intretinerea acestuia,hrana,imbracaminte,pemparsi,jucarii )
2.care este varsta cea mai mica a minorului la care practica instantelor acorda custodia/incredintarea acestuia chiar si tatalui
3.conform practicii instantelor tatal chiar nu poate obtine custodia copilului ? mentionez ca nu pot dovedi ca mama este alcoolica sau drogata ,dar pot aduce martori ca este o femeie de moravuri usoare,in plus nu are nici un venit ,nici locuinta in prezent fiind studenta si locuind la tara cu bunicii si strabunicii copilului .situatia mea materiala este net superioara celei ale ei.
Mentionez ca nu sunt absurd sa nu realizez ca acum copilul are mai multa nevoie de mama dimpotriva , dar mai tarziu in mod sigur as putea sa-i ofer cel putin aceeasi afectiune ,dar posibilitati de educatie ,precum si materiale net superioare. De asemenea mentionez ca sunt dispus sa fac orice si sa cheltui oricat pentru a obtine custodia ulterior,astept de la dvs. pareri mai degraba despre ce pot sa fac ,nu sa o las balta ca n-am sanse etc ,atata timp cat exista sanse eu sunt dispus sa lupt !
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs. amabile si profesionale !
Va multumesc frumos pentru amabilitatea de a-mi raspunde ,deja am decis sa actionez in sensul recunoasterii pe cale administrativa ,dar voi promova si in instanta o actiune pentru eliberare unui nou certificat de nastere si pentru acordarea drepturilor de vizitare deocamdata ,copilul fiind prea mic consider ca are mai mult nevoie de mama la aceasta varsta .va rog sa-mi recomandati o varsta a minorului la care as avea mai multe sanse dpd vedere practic sa obtin incredintarea (chiar daca legal se poate de la orice varsta). de asemenea vreau sa va intreb cum s-ar calcula 1/4 din venit in conditiile in care eu nu am practic nici un venit ,in sensul ca sunt administrator nesalarizat la propria firma (detin 50% din partile sociale) ?
in incheiere as adresa o intrebare la care sper sa primesc un raspuns : in spetele de incuviintare minor catre tata ce a avut in vedere instanta concret , de exemplu ca mama era drogata ,alcoolica si imorala,ca minorul nu era ingrijit ci era batut , ca tatal era mai bogat , ca minorul chestionat a raspuns ca vrea la tata sau toate acestea la un loc,sau altele si care ar fi ele concret . ma intereseaza acest lucru intrucat vreau sa-mi trimit banii la treaba poate gasesc ei niste probe , cu scuzele de rigoare sper ca intelegeti ce as vrea sa spun de fapt ,va multumesc inca o data!
Un exemplu concret de incredintare a unei fetite de 4-5 ani tatalui: parintii divorteaza; tatal incepe o relatie cu o d-na care la randul sau avea un baietel cam de aceeasi varsta cu fetita. Tatal solicita incredintarea minorei, motivand ca apreciaza mediul in care aceasta creste si este educata de catre mama, ca fiind unul nefavorabil. Se face ancheta sociala: domiciliul mamei, este sub orice critica: murdar, neglijent etc. Domiciliul tatalui +concubina cu copil = fara cusur. Se solicita si o consultatie a minorei de catre un psiholog, care ii solicita sadeseneze viata sa cu mama si viata sa cu tatal. Ce deseneaza fetita: pe mama ca o vrajitoare cu bube pe fata, iar pe tata, pritena sa si baietel, inclusiv pe ea (fetita), tinandu-se de mana, in cerc si razand toti patru. Decizia judecatorului a fost in favoarea tatalui! Nu uitatai insa ca, dupa varsta de 10 ani, minorul este chemat de catre judecator si intrebat cu care dintre parinti doreste sa ramana. Un alt punct care mai tarziu poate fi in favoarea dvs.
Domnule, poate nu am fost clara: judele nu adapteaza speta dv. la lege, ci vede daca se aplica legea spetei dv.

Va rog sa nu mai faceti astfel de apropouri pe forum, sper cu determinare ca am inteles eu gresit. Nu trebuie sa va puneti banii la treaba ca sa gasiti probe, este o greseala. Ele nu sunt convingatoare, nu stau in picioare.
Un martor credibil este unul care a trait o intamplare, care a fost marcat de ea... Ca nu vreti sa aruncati bani si sa nu obtineti nimic.

Cu privire la audierea minorului, ea se poate obtine si inainte de 10 ani, insa in conditiile in care nu e chiar maltratat de mama, slabe sanse sa spuna ca vrea la tata. Sau viceversa.
Intr-un caz de acest gen, adolescentul dorea sa se razbune pe parintele caruia ii era incredintat pentru ca nu avea destula libertate si a declarat ca vrea la celalalt parinte. Instanta nu a tinut cont de cele declarate de minor si a decis ca e in interesul lui sa ramana unde e.

In alt caz, instanta a eliminat din probatoriu sustinerile minorului pentru ca motivatia copilului era "ca va primi mai multe dulciuri la parintele 2, asa i-a promis"...
Am avut caz in care s-a trecut peste dorinta copilului pentru ca un psiholog a stabilit ca acesta era nerealist, fiind speriat de unul dintre parinti.
Am cunoscut martor intrebat unde statea de vorba cel mai des cu reclamantul: in bucatarie sau in camera copilului, care era camera copilului, cum era ea pozitionata in apartament, ce fel de mobila avea. S-a dovedit ca "prietena" de 15 ani a parintelui nu fusese niciodata la acesta in casa.
Ptr. D-na avocat AncaAndrei : exemplul pe care mi l-ati dat m-a uns la suflet!!! incep sa cred ca nu e chiar o lupta cu imposibilul , in fond sunt foarte sigur ca baietelul meu pe la 5 ani va desena exact acelasi lucruri , iar intre timp voi avea eu grija sa strang probe . de fapt chiar seamana putin situatia , in momentul asta copilul meu traieste claie peste gramada cu strabunicii,bunicii,unchii si mama lui in 3 camere situatie pe care o regret foarte mult.
Ptr.D-na avocat Avlil am inteles punctul dumneavostra de vedere ,dovezile mele vor fi credibile voi avea mare grija de asta!
Amandurora va multumesc din inima !
Rezolvati mai intai problema stabilirii paternitatii si veti intra in toate drepturile si obligatiile care va revin in calitate de parinte. Veti obtine mai greu sau mai usor pe rand toate drepturile personale fiind consevent cu interesul copilului dvs
In rest subscriu la opiniile colegelor mele, stoica si anca, care v-au consiliat cu acuratete juridica.
Va doresc succes si va felicit pentru demersurile dvs
Avocat Anghelus Ion Gabriel

Alte discuții în legătură

Concubinajul este recunoscut de priectul noului cod civil? in europa, in ce tari e recunosut? ContSters89081 ContSters89081 Este o realitate in multe tari europene, inclusiv in Romania.Exista multe cupluri de facto, fara sa fie si de jure...adica, fara sa fi trecut pe la ... (vezi toată discuția)
Custodie copil minor oanamaiu oanamaiu Buna ziua, Eu si sotul meu vom divorta, avem impreuna o fetita(4 ani), se pare ca nu putem ajunge la o intelegere de custodie comuna(cum as fi vrut eu) si ... (vezi toată discuția)
Custodie Cristinamaria13 Cristinamaria13 Buna seara , am o fetita de un an jumatate si este trecuta pe numele meu de fam. Iar dupa o judecata pt pensia alimentara pt copil , ne am ìmpacat eu si ... (vezi toată discuția)