Problema mea este urmatoarea:in urma unui concubinaj cu o fata a rezultat un baiat acum in varsta de 1 an si 8 luni pe care abia acum ma chinui sa-l recunosc pe cale legala intrucat nu am avut cunostinta de nasterea acestuia(ne despartisem la un moment dat).Ea incearca sa-mi ingreuneze acum acest lucru,de ex.nu e de acord sa mergem impreuna la starea civila pentru recunoasterea copilului si eliberarea unui nou certificat de nastere.Probabil face acest lucru intrucat am refuzat sa ma casatoresc cu ea ,cred eu! Intre timp am avut o relatie foarte buna cu minorul preocupandu-ma de el si iubindu-l foarte mult ,desi acum nu mai sunt lasat nici macar sa-l vad .Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.dupa stabilirea paternitatii care sunt drepturile la legaturi cu minorul pe care le pot obtine exact si daca pot cere sa pastrez legatura si la telefon, messenger etc?vreau sa scot maximul din drepturile de vizitare chiar daca mama lui ma va zugravi ca un monstru (am si eu facturi care dovedesc cheltuielile pe care le-am facut pentru intretinerea acestuia,hrana,imbracaminte,pemparsi,jucarii )
2.care este varsta cea mai mica a minorului la care practica instantelor acorda custodia/incredintarea acestuia chiar si tatalui
3.conform practicii instantelor tatal chiar nu poate obtine custodia copilului ? mentionez ca nu pot dovedi ca mama este alcoolica sau drogata ,dar pot aduce martori ca este o femeie de moravuri usoare,in plus nu are nici un venit ,nici locuinta in prezent fiind studenta si locuind la tara cu bunicii si strabunicii copilului .situatia mea materiala este net superioara celei ale ei.
Mentionez ca nu sunt absurd sa nu realizez ca acum copilul are mai multa nevoie de mama dimpotriva , dar mai tarziu in mod sigur as putea sa-i ofer cel putin aceeasi afectiune ,dar posibilitati de educatie ,precum si materiale net superioare. De asemenea mentionez ca sunt dispus sa fac orice si sa cheltui oricat pentru a obtine custodia ulterior,astept de la dvs. pareri mai degraba despre ce pot sa fac ,nu sa o las balta ca n-am sanse etc ,atata timp cat exista sanse eu sunt dispus sa lupt !
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs. amabile si profesionale !
Aha, bun, si daca peste cativa ani, mama copilului ma va actiona in judecata ca nu i-am platit pensia alimentara, eu va trebui sa dovedesc cu martori cum ca, copilul a stat la mine? Pai instanta nu poate sa spuna ca trebuie sa ii dau mamei acei bani, chiar daca copilul a stat cu mine in tot acest timp? Ca pe hotararea de divort scrie clar ca trebuie sa ii dau mamei lunar acea suma de bani.
Sigur ca e posibil orice pe planeta, insa legal nu e sas plattiti pensie mamei daca pensia e pentru copil si dv. stati cu el, il ingrijiti etc.
Asta e valabil si pe penal, si pe civil.
In hotararea de divort scrie si ca acel copil e incredintat mamei, corect? Prin urmare alta situatie, alta distractie!
In cazul in care deschid o actiune in instanta pt custodie comuna (ma refer la cazul meu, nu asa, in general) cam la ce suma as ajunge cu cheltuielile (onorariu, etc, nu ma pricep ce costuri sint)?
Daca m-as duce la Primarie la serviciul de asistenta sociala, si ei ar face ancheta si ar constata ca mama e plecata din tara, si copilul sta cu mine (de fapt sta de 4 ani de cand a fost divortul), in acest caz nu ar putea dispune ei ceva, pt a nu mai ma duce eu la Tribunal?
Si apropo, faptul ca mama a parasit tara, ea avand hotararea instantei de a creste copilul, fiindu-i incredintat copilul, deci faptul ca a parasit tara si nu a anuntat asta, nu mi-a lasat nici o procura nimic, asta nu o pot folosi cumva in interesul copilului? Daca se imbolnaveste si trebuie o semnatura ceva, eu nu am nici un drept sa semnez.
Multumesc.
Custodie
Cristinamaria13
Buna seara , am o fetita de un an jumatate si este trecuta pe numele meu de fam. Iar dupa o judecata pt pensia alimentara pt copil , ne am ìmpacat eu si ... (vezi toată discuția)