avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contractul de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contractul de inchiriere

Daca locuinta se afla in Bacau, contractul de inchiriere trebuie facut obligatoriu in Bacau sau se poate incheia si in Bucuresti? Se incheie la finante sau la notar? Ce drepturi se pot da chiriasilor? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 09:12, 9 Octombrie 2011
Pentru drepturi si obligatii cititi noul Cod Civil la capitolul despre contractele de locatiune)
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Octombrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
procmarci a scris:

adutescu a scris:

Se poate incheia oriunde, sub semnatura privata ( doar intre parti) sau la notar, nu conteaza. Proprietarul are obligatia sa il inregistreze la fisc, in localitatea (circumscriptia) unde se afla imobilul.


Nu are importanta unde se afla imobilul, inregistrarea se face la domiciliul proprietarului, pentru a i se putea emite decizia de impunere pentru venituri din chirii.
Numai daca il intocmiti la notar va trebui un notar din zona unde se afla imobilul, dar tot va trebui inscris la finante.




Pai pot sa merg la Finantele din Bucuresti, fara sa ma deplasez in orasul unde se afla imobilul cu pricina? E obligatorie si prezenta chiriasilor?
Depunerea contractului la AFP este stricta obligatie a proprietarului, nu este necesara prezenta chiriasului.
Intrebam pentru ca domiciliul e in alt oras decat imobilul si munca nu imi permite sa ma deplasez. De aceea intrebam daca pot sa fac la locul domiciliului meu sau daca e obligator de facut in orasul unde se afla imobilul, sa mearga chiriasii la finante dupa ce facem un contract de mana.
Chiar este recomandat sa-l inscrieti la Bucuresti, iar prezenta chiriasilor nu este necesara, daca acel contract este semnat de ei.
Chiriaşul nu are nicio legătură cu obligaţia proprietarului de a se înregistra la fisc, în schimb proprietarul are obligaţia de a plăti impozit.
Pentru incheierea acestor contracte sunt necesare urmatoarele acte:
- contractul de inchiriere in 3 exemplare;
- extrasul de carte funciara nu mai vechi de 15 zile sau copia dupa act de proprietate;
- copiile actelor de identitate ale proprietarilor;
- copia codului unic de inregistrare fiscala, daca proprietarul este persoana juridica;
- declaratia de venit estimativa completata de fiecare coproprietar.
Contractele de inchiriere trebuie inregistrate in termen de 15 zile de la semnare.
La art. 61 din Codul fiscal se stipuleaza ca "veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt venituri in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile sau imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal".
Acestea se impoziteaza in cote forfetare, astfel: 25% din valoarea venitului este scutit de impozit, iar pentru restul de 75% se plateste cota de 16%.
Ultima modificare: Duminică, 9 Octombrie 2011
Marcel Mihalache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract inchiriere Florian59 Florian59 buna ziua , am o intrebare , locuiesc in Bucuresti(domiciliul stabil) si am o casa in Braila(casa parinteasca) pe care vreau s-o inchiriez ,...unde se face ... (vezi toată discuția)
Contract de chirie neinregistrat la fisc pltgeorge pltgeorge buna ziua, ce raspundere legala poarta un chirias care afla ca dupa 10 ani a aflat ca imobilul inchiriat in urma unui contract de inchiriere sub forma scrisa ... (vezi toată discuția)
Impozit aferent veniturilor din chirii gabi_br.ro gabi_br.ro Buna ziua.Multumesc intai pentru raspusurile primite pana acum si va rog sa ma mai ajutati inca odata.Ma intereseaza sa aflu ce impozit se plateste aferent ... (vezi toată discuția)