avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contestatie data deciziei de cocediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contestatie data deciziei de cocediere

Este lovita de nulitate o decizie de concediere in baza art. 61 lit a Codul Muncii, comunicata prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, daca in cuprinsul deciziei este trecuta numai luna si anul de cand decizia va produce efecte, iar in carnetul de munca este mentionata data primirii deciziei de catre salariat?
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 14:57, 16 Septembrie 2008
Pentru "elladomi":
In cazul incetarii CIM cu art.61(a) din Codul muncii se da preaviz? Pentru ce?:P
Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu: motivele care determina concedierea, durata preavizului, criteriile de stabilire a ordinei de prioritati cf art.70 alin.2 CM.
Data nu este trecuta ca un element obligatoriu in art.74 alin.2 CM. Dar nu trebuie uitat ca este un element important al incetarii contractului de munca si trebuie, ca sa aveti sorti de izbanda, sa demonstrati prejudiciul pe care vi l-a adus lipsa datei in decizia de sanctionare.
Decizia poate fi contestata in termen de 30 de zile de la data comunicarii ei si nu de la data incetarii contractului de munca. Cele doua date pot coincide.


Data post: Luni, 15 Septembrie 2008, 15:58
Subiect: RE: contestatie data deciziei de cocediere

Atentie, dreptul la preaviz il au persoanele doar concediate in temeiul art.61 lit.c si d, art.65 si 66.
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
amya1808 a scris:

Este lovita de nulitate o decizie de concediere in baza art. 61 lit a Codul Muncii, comunicata prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, daca in cuprinsul deciziei este trecuta numai luna si anul de cand decizia va produce efecte, iar in carnetul de munca este mentionata data primirii deciziei de catre salariat?


Decizia de concediere trebuie să cuprindă în mod obligatoriu descrierea faptei care constituie abatere disciplinară, precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă aplicabil, care au fost încălcate, motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile, sau motivele pentru care nu a fost efectuată cercetarea prealabilă, temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică (art. 264 alin. 1 lit. f din Codul muncii) şi temeiul de drept în baza căruia se desface contractul individual de muncă (art. 61 lit. a din Codul muncii), termenul în care sancţiunea poate fi contestată (30 zile calendaristice de la comunicare) şi instanţa competentă (tribunalul din judeţul în care salariatul îşi are domiciliul).
Decizia de concediere disciplinară va fi emisă în formă scrisă în termen de 30 de zile calendaristice de la data la care persoana care poate aplica sancţiunea disciplinară a luat la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii fără a depăşi 6 luni de la producerea faptei. Decizia se comunică salariatului personal, cu semnătură de primire, ori în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată la domiciliul acestuia, în termen de 5 zile calendaristice de la emitere, producând efecte de la data comunicării. Data comunicării constituie momentul de la care curge termenul de contestare.
Instanţa de judecată va dispune anularea concedierii dacă se constată că a fost făcută în mod netemeinic sau nelegal.
Pentru "codrutamaghear":
1. Cred ca ati vrut sa spuneti: art.74(1).
2. Art.74(2) a fost abrogat cu OUG nr.65/2005.
3. Criteriile de la art. 70(d) sunt valabile numai pentru concedierile colective (v. art.74(1), lit.c.
Da, multumesc dl.Tudor, am vrut sa spun 74 alin.1.

Alte discuții în legătură

Desfacere contract de munca Ileana popa Ileana popa Buna seara, Daca o persoana angajata pe postul de ingrijitor, in invatamant,cu contract de munca pe durata nedeterminata a avut concediu fara plata, cu ... (vezi toată discuția)
Preaviz art. 61 lit.a) codul muncii adriana.chiritescu adriana.chiritescu Daca o concediere disciplinara conf. art.61 lit.a) are specificat: \"se acorda preaviz de 20 zile lucratoare \" dar nu se specifica intervalul de preaviz si ... (vezi toată discuția)
Decizie concediere: data producere efecte vs. data depunere itm (comunicare decizie prin posta) Ionut B Ionut B Am o speta des intalnita, insa intotdeaua exista opinii diferite cu privire la rezolvarea ei. Este cazul clasic al salariatului care decide sa plece dintr-o ... (vezi toată discuția)