avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general facilitatI OG.30/2011
Discuție deschisă în Contabilitate în general

facilitatI OG.30/2011

Buna tuturor,

referitor la facilitatile prevazute in OG.30/2011 si modul lor de aplicare conf.OMFP 2604/2011, eu inteleg ca beneficiaza de aceste prevederi doar contribuabilii,persoane fizice si juridice, care au obligatii neachitate aferente anilor 2011-30.iunie 2010 si nu le-au achitat pana la 31.08.2011.Atat. Am inteles bine ?
Adica contribuabilii care restante STRICT aferente anului 2011 pe care nu le-au achitat inca NU beneficiaza de anularea accesoriilor ?
Cel mai recent răspuns: Andi24 , utilizator 14:25, 25 Noiembrie 2011
Multumesc. Sunt curioasa cum va fi.
Din cate stiu era vorba sa se revina asupra ordinului pentru a permite si celor cu conturile poprite sa se foloseasca de aceste facilitati. Ati mai auzit ceva noutati? Ar fi destul de ridicol sa mergi cu banii in geanta la casierie ca sa platesti.
Studiu de caz: Prevederile OUG 30/2011 in cazul procedurii de scutire penalitati


Valabil la 19.09.2011

O societate inregistreaza datorii la bugetul de stat, precum si penalitati aferente intarzierilor. Se precizeaza ca aceasta societate nu a beneficiat de nicio esalonare pentru plata acestora. Asadar, in cazul platii datoriilor catre bugetul de stat pana in data specificata in Ordonanta, de 31.12.2011, penalitatile aferente intarzierilor care se regasesc in fisa pe platitor de la Administratia Financiara vor fi anulate? Datoriile care se vor plati efectiv catre buget vor fi sumele calculate fara penalitati?

Metoda de gestionare a situatiei se intemeiaza pe analiza implicatiilor fiscale, stabilite de OUG 30/2011 privind modificarea Codului fiscal si reglementarea altor prevederi fiscale.

Cu privire la scutirea de penalitati se considera ca anularea penalitatilor de intarziere la debitele restante se poate face conform art. XI din OUG 30/2011cu intrare in vigoare la publicare, adica de la data de 02.09.2011.

Penalitatile pentru obligatiile fiscale datorate la data de 31.08.2011, retinem acest teremen, se anuleaza sau se reduc astfel:
a) daca plata sau compensarea debitului si a dobanzii de intarziere se efectueaza pana la 31.12.2011, penalitatile se anuleaza;
b) daca plata sau compensarea debitului si a dobanzii de intarziere se efectueaza pana la data de 30.06.2012, penalitatile se reduc cu 50%.

De retinut ca forma textului normativ nu face diferentieri intre persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale sau alti contribuabili, altfel spus cine achita debitul si dobanda primeste ca facilitate la plata penalitatea de intarziere.

Dupa cum se cunoaste, potrivit art. 120 si art. 120^1 din Codul de procedura fiscala, pentru plata cu intarziere a impozitelor se datoreaza:
a) dobanzi de intarziere ce au evoluat de la 0,1% pentru fiecare zi de intarziere acum 4 - 5 ani si pana la 0,04% pe zi, la data prezenta;
b) penalitati de intarziere, datorate pentru depasirea scadentei la plata cu mai mult de 30 de zile, in procent de la 5% si 15%, cand intarzierea este mai mare de 90 zile dupa scadenta;
c ) in anii precedenti, se datorau si majorari de intarziere.

In concluzie, pentru cine este interesat:
- se beneficiaza de scutirea la plata pentru penalitati in procent de 5% sau 15% din debit;
-se datoreaza plata debitului restant la data de 30.08.2011 si a dobanzii de intraziere in procent de la 0,1% la 0,04% pentru fiecare zi de intarziere.
- daca debitele sunt aferente unei perioade trecute la care se calculau majorari, similar procedurii amintite se beneficiaza la scutirea la plata a procentului de 50% din majorari.


[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Multumesc. Pacat ca nu exista un mesaj clar referitor la aceste penalitati pentru cei cu conturile poprite ca sa stim si noi cum sa facem.
Daca plata se face numerar la trezorerie si nu din conturile poprite se considera plata voluntara. Depuneti apoi o cerere pt acordarea facilitatilor iar aceasta se va aproba. Va spun dintr-un caz concret, eu personal procedind asa. Solutionarea cererii a fost de aprobare a facilitatilor.

Alte discuții în legătură

Scutire penalitati la firme,daca se face plata datoriilor pana la 31 decembrie. getic2000 getic2000 Buna ziua,nu stiu daca am inteles bine din ce a zis domnul Boc intr-o zi la televiziune legat de scutirea de plata a penalitatilor firmelor daca se platesc ... (vezi toată discuția)
Oug 30/2011 toareanelia toareanelia va rog sa-mi spuneti daca am platit azi toate debitele datorate la fisc , beneficiez de scutiri conform oug 30/2011 (vezi toată discuția)
Scutire plata penalitati tva coca_ab coca_ab in incercarea de a profita de legea data de scutire plata penalitati la tva,am fost azi la finante sa vad de ce scutire beneficiez.Am o datorie principala de ... (vezi toată discuția)