avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... probe necesare in penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

probe necesare in penal

Menajera angajata cu contract mi-a furat din casa bijuterii valoroase de familie pe care,cu sotul ei,le-a valorificat cu contracte la diverse case de amanet.la politie atat ea cat si sotul au recunoscut cu lux de amanunte totul.Dupa 4 luni,cand a fost chemata la procuratura,a schimbat declaratia afirmand ca sotul meu i-ar fi oferit TOATE bijuteriile in scop de a intretine relatii sexuale.Bijuteriile i-ar fi fost oferite pe rand (si au fost vreo 45 de contracte la amanet,cu cate 3-4 obiecte)
Procuroarea a intors dosarul spre politie pentru confirmarea sau infirmarea acestor noi aspecte.Nu exista nici o proba inafara de spusele doamnei respective.
Cum ar trebui ea sa dovedeasca cele afirmate?
Stiu ca disjungerea doasrului a fost corecta dar in hartia pe care am primit-o scrie si ca am drept de contestatie in 20 de zile.
Daca voi contesta minciunile spuse de ea,voi avea castig de cauza?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 23:58, 18 Octombrie 2011
Efectuarea testului poligraf poate sa fie refuzata de catre orice persoana, fara sa fie obligat sa-si justifice refuzul.
In plus, rezultatul acestui test nici macar nu este proba in instanta.
Normal ca se tine oricum cont de el, si chiar daca s-ar tine cont de el doar la intocmirea referatului/rechizitoriului de UP (ca deaf daca procurorul a dispus efectuarea testului, va trebui sa ia masuri daca invinuitul a mintit, nu?) , exista cazuri cand insusi judecatorul ii trimite pe invinuiti la "detector"
+ persoana care a mintit se va simti mai cu musca pe caciula.

Imi bazez afirmatia pe "doctrina" Directiei Natioanale anti Coruptie
[ link extern ]

În ce priveşte detectorul de minciuni, deşi unele legislaţii îl interzic, el este folosit în România, dar numai cu acordul scris al persoanei ascultate, rezultatele sale fiind luate în consideraţie, în măsura în care se coroborează cu probele administrate în cauză.
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2011
xuser, utilizator
Da, stiu, in Romania sunt judecatori care isi arunca un ochi si peste rezultatul acestui test, desi nu este proba.
Partea proasta e atunci cand omul de rand accepta sa faca acest test in speranta ca il va scoate basma curata stiindu-se nevinovat.Apoi ramane "masca" cand vede ca de fapt l-a picat.Si nu l-a picat pentru ca acele poligrafului il incriminau ci pentru faptul ca psihologul care efectueaza acest test este cheia raspunsului.
Am spus-o si o repet, atata vreme cat acest test se face tot in cadrul Politiei......rezultatul este subiectiv. In toate cazurile de testare politistul sau procurorul care dispune efectuarea are o discutie in prealabil cu psihologul, psiholog care nu am inteles de ce trebuie sa cunoasca dosarul? El ar trebui doar sa stie intrebarile care trebuie sa le puna si nimic mai mult.
Daca spre ex. ne supunem unui test poligraf efectuat intr-un laborator privat, rezultatul nu va fi luat in seama nici de procuror, nici de instanta si nu pentru ca nu ar fi proba ci pentru ca nu se admite sa se faca intr-un laborator privat(adica extrajudiciar).
Pe de alta parte este si hazliu, atunci cand invinuitii pica la test, rezultatele sunt luate in seama, dar cand acestia trec testul.....deh...se motiveaza ca nu este proba.
Procurorul si judecatorul poate sa dispuna ce doreste, insa testarea poligraf trebuie sa se faca NUMAI cu acordul subiectului testat, nu este o obligatie.
maiincolo a scris:

Avocatul meu mi-a spus ca poate refuza numai daca probeaza ca sufera de vreo afectiune sau ia medicatie care ar influenta raspunsurile.Este adevarat?
La cererea mea poate fi supus testului poligraf si sotul dnei,invinuit de complicitate?

Cred ca avocatul dvs. activeaza foarte mult in civil...

Nu este obligata sa accepte testul poligraf dar in general se pune foarte mare presiune de politie si destule persoane accepta sa il faca.
Daca organul de ancheta penala considera ca ar avea relevanta testul poligraf si fata de sotul doamnei se poate sa il faca...dar doar daca este de acord...
Intru la idei,deoarece avocatul meu activeaza NUMAI pe penal.Sa fie oare relevant ca anterior a fost procuror?(acum vreo 10 ani...)

Alte discuții în legătură

Contestatie certificat medical care contraindica testul poligraf maiincolo maiincolo Menajera care mi-a furat din casa toate bijuteriile de aur (o valoare foarte mare) incearca sa se eschiveze de la testul poligraf prin depunerea unui ... (vezi toată discuția)
Tergiversare ancheta penala maiincolo maiincolo Am depus o plangere la politie privitoare la furtul unor bunuri de valoare din casa de catre menajera -data depunerii plangerii 3 martie 2011. Menajera si-a ... (vezi toată discuția)
Test poligraf alexandrugroza alexandrugroza Buna seara. Subiectul propus de mine a fost intors pe toate partile, am citit pe internet cateva opinii interesante despre acest test poligraf. Saptamana ... (vezi toată discuția)