3 coproprietari pe un imobil. Doi din acestia au parasit legal tara (in 1960) si ar avea peste
100 de ani de la data nasterii lor. Nu au mai dat vreun semn de peste 13 ani.
Cel de-al treilea, fiind singurul care a intretinut proprietatea, poate uzucapa cotele parti ale acestor doi "disparuti" conform noilor prevederi din Cod (minim 10 ani ) ?
Data si locul decesului celor doi nu este cunoscut.
Ce trebuie intreprins, ce documente sunt necesare pentru a se inscrie intreaga proprietate in Cartea Funciara pe numele singurului coproprietar ramas ?
1. Cu siguranta nu puteti invoca uzucapiunea impotriva coproprietarilor, stiind in aceast fel ca posedati pentru altii (exista deci un viciu al posesiei, care si dupa noul cod, suspenda cursul uzucapiunii/art.932 alin.(2) noul Cod civil);
2. Referitor la solutia colegei cazacuioana, este o solutie perfect posibila, cu o finalitate indicata de dansa cu grad mare de probabilitate sa se intample, insa nu cu siguranta prescrierii dreptului la sulta al coproprietarilor si a obligatiei dvs. corelative, in situatia in care acei coproprietari au mostenitori si acestia vor interveni in actiune. Oricum, este insa singura posibilitate de actiune corecta si legala, cu reusita obtinerii dreptului de proprietate in schimbul nasterii unei obligatii de plata (a sultelor), care se prescriu intr-adevar prin 3 ani.
Eu am cu totul si cu totul alta parere. Nicaieri nu este interzis expres uzucapiunea in contra proprietarilor. Împotriva coproprietarului se poate uzucapa doar în ipoteza în care asupra unor portiuni bine delimitate din imobil, sau asupra întregului imobil, unul din coproprietari exercita o posesie utila în întelesul articolului 1848 Cod civil si se comporta ca un proprietar.
Avand in vedere datele expuse de utilizatorul tibors eu spun ca sunt indeplinite aceste conditii, si in practica am obtinut solutii de uzucapiune a unui imobil de catre un coproprietar impotriva celorlalti coproprietari.
Dl.Alin va multumesc si Dvs. !
Posesia utila si permanenta, neviciata, nederanjata de eventuali alti urmasi, a fost exercitata asupra intregului imobil pe aceasta perioada de acest coproprietar,
cu plata anuala a impozitelor, cu intretinerea imobilului si a tuturor facilitatilor, apa gaze lumina etc. Fiind evident dezinteresul celorlalti coproprietari sau mostenitori, inclin sa cred
ca uzucaparea celorlalte cote de proprietate este posibila....
Astept si alte pareri competente in speta aceasta. Cu multumiri anticipate.
Uzucapiunea
cameliabonciu
daca parintii mei au stapanit 45 de ani o proprietate fara a avea acte pot deveni proprietari prin uzucapiune?multumesc.si daca da ce pasi trebuie uramati
(vezi toată discuția)