avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Judecarea in lipsa si invocarea unei exceptii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Judecarea in lipsa si invocarea unei exceptii

Considerati corecta practica unor instante de judecata care, daca in legatura cu solutionarea unei cauze, invoca din oficiu o exceptie si daca constata ca la data la care a invocat exceptia partile sunt lipsa dar a fost ceruta judecarea cf.art.242 (2)cpc, ramane in pronuntare fara a pune in discutie contradictorie exceptia?
Da, este adevarat, s-a solicitat judecarea in lipsa dar..cu repsectarea dreptului la aparare. Daca in legatura cu acea exceptie partile pot da lamuriri, nu e mai corect sa li se comunice prin citatie sau o adresa prin care li se pune in vedere sa raspunda la exceptia invocata?
Cel mai recent răspuns: ivasi , utilizator 00:28, 20 August 2016
Ok, de acord cu ..prev. cpc.
Bine ca ..nemtii stiu ( in sensul ca este prev. de lege!) si de solutionarea pricinilor prin..corespondenta cu avocatii partilor.

Sincer, de f multe ori, pe vremea cand eram c.j. si nu aveam timp sa ajung la toate termenele (angajatorii mei avand f. multe dosare pe rol), cereram judecarea cf.prev.art.242(2) cpc, iar in situatia in care onor inst. invoca din oficiu vreo exceptie, i se punea in vederereclamantului prin citatie sa raspunda la exceptie pana la termen.

Consider ca judecatorii care, observand ca s-a cerut judecarea in lipsa, invoca din oficiu o exceptie si nu mai solicita prin citatie sa se raspunda la exceptie, vor sa scape mai repede si mai usor de un dosar, fiindu-le mai usor sa motiveze o sentinta de respingere pe exceptie decat pe fondul ei.

Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Octombrie 2011
Irina S., utilizator
in ce motiv de contestatie in anulare s-ar incadra o astfel de practica a instantei de recurs?
Partea are dreptul de a se prezenta personal la proces.
Daca nu se prezinta este problema acesteia deoarece dreptul de a se prezenta la proces este garantat de lege si exista publicitate, contradictorialitate si oralitate daca vrea sa vina la proces.

Daca nu intelege sa vina la proces ar constitui si o amanare fara temei legal pentru ca instanta sa ceara partii concluzii scrise ca tot nu vine la proces.
Si daca ar cere concluzii scrise tot nu s-ar prezenta si tot nu ar fi vorba de publicitate, contradictorialitate si oralitate.

Este perfect legal cum s-a procedat.

Este insa total eronat a se crede ca partea sau avocatul poate sa isi dea seama ce exceptie se va invoca.
Adesea partea adversa habar nu are ce i se pregateste pe cale de exceptie...pentru ca sunt multe exceptii...
Ca ar fi vorba de exceptii simple ar fi alta discutie dar sunt multe exceptii care se pot invoca si partea adversa sa fie luata prin surprindere...dar aceasta nu inseamna ca se justifica lipsa partii sau a reprezentantului acesteia la judecata...

Partea poate uza de dreptul de a cere instantei sa i se comunice ce exceptie se invoca insa eu personal mereu m-am opus la asa ceva si niciodata nu s-a comunicat exceptia invocata pentru ca insemna o amanare si amanarea constituie tergiversare.
In realitate o astfel de tehnica poate constitui chiar o tergiversare a procesului in functie de interesul procesual al partii.
Cel mult se poate cere o amanare de pronuntare intr-un astfel de caz dar cum va afla partea lipsa ce exceptie s-a invocat?
Nu va afla...
Deci, e inutil sa discutam...

Lipsa partii sau a reprezentantului acesteia poate constitui si un dezinteres fata de proces...si o culpa personala ca nu se prezinta sa se apere la proces in conditiile garantate de lege.

Niciun judecator nu invoca aiurea o exceptie din oficiu doar ca sa se afle in treaba.El spera sincer ca este cum crede el si nu sa dea o solutie gresita.
Ca o invoca bine sau rau, in mod legal sau nu, constituie un aspect care se poate cenzura in calea de atac de instanta ierarhic superioara.
Ultima modificare: Joi, 11 August 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Irina S. a scris:



Consider ca judecatorii care, observand ca s-a cerut judecarea in lipsa, invoca din oficiu o exceptie si nu mai solicita prin citatie sa se raspunda la exceptie, vor sa scape mai repede si mai usor de un dosar, fiindu-le mai usor sa motiveze o sentinta de respingere pe exceptie decat pe fondul ei.




aceasta era intrebarea :

in ce motiv de contestatie in anulare s-ar incadra o astfel de practica a instantei de recurs?
Nu se incadreaza pe niciun motiv pe contestatie in anulare.

Nu ati citit tot ce s-a scris aici?

Alte discuții în legătură

Art. 137 alin. 2 c.pr. civ anonim anonim ce-mi puteti spune despre respingerea unei actiuni ca inadmisibila, pe o exceptie, neridicata de instanta in sedinta....este legala....? (vezi toată discuția)
Inscris privind judecarea in lipsa caprice caprice In cazul unei citatii din partea unei judecatorii aflate intr-un alt judet(citatie primita in urma unei contestatii) daca pe citatie se specifica faptul ca in ... (vezi toată discuția)
Prima zi de infatisare in contestatie la executare kimbao kimbao Salutare Daca prima zi de infatisare e ziua cand partile sunt legal citate si pot pune concluzii...sa inteleg ca se refera la concluzii pe fond sau la orice ... (vezi toată discuția)