avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Marirea pensiei alimentare si schimbarea programului ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Marirea pensiei alimentare si schimbarea programului de vizita

Buna seara!
Dragi utilizatori si avocatii,va rog sa ma sfatuiti ce as putea face in situatia de fata:
-in urma divortului,fetita mi-a fost incredintata prin sentinta devenita definitiva si irevocabila in febr.2010.Prin sentinta s-a stabilit ca tatal sa plateasca o pensie alimentara de 171RON "reprezentand 1/4 din salariul net al acestuia".Ca program de vizita tatal are dreptul sa o ia pe la domiciliul lui din Romania 2 week-enduri pe luna,de Pasti si de Craciun,din 2 in 2 ani si o luna in vacanta de vara.
Aceasta e sentinta,presupunandu-se ca ambii parinti si copilul isi petrec viata de zi cu zi in Romania.La scurt timp dupa sentinta,tatal s-a mutat in Suedia si la scurt timp (incepand din aprilie 2010) a inceput munca in aceasta tara.Eu si fetita ne-am mutat cam in aceeasi perioada in Italia (aici am mai lucrat pt 2 ani inainte de a depune cererea de divort).
Intrebarile mele sunt 2 si anume:

-care este procedura pt a cere marirea pensie alimentare pt fetita,avand in vedere ca tatal castiga acum aprox 1800 euro.Precizez ca in toamna anului trecut am facut o plangere penala pt neplata pensiei ,iar acum sunt la un pas de a o face din nou pt ca nu a mai trimis pensia din luna mai.Stiu adresa lui si numele firmei.
-avand in vedere ca noi suntem in Italia,iar el in Suedia ce sanse ar fi ca programul de vizita sa se desfasoare aici.Precizez ca fetita e la scoala (invata fff bine si ii place aici) si nu ar vrea sa plece in vacanta in Suedia (asa cum i-a propus tatal).
Daca e nevoie de alte detalii,o sa revin.
Va multumesc anticipat pt raspunsuri .
O seara buna.

Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 00:29, 25 Noiembrie 2011
eu cred ca ati putea rezolva apeland la un avocat din suedia. aut romane nu-l potr executa in Suedia.
De ce nu incercati sa lasati orgoliile la o parte si sa purtati o discutie deschisa cu fetita referitor la programul de vizita? Faptul ca ,,nu ar vrea sa plece in vacanta in Suedia (asa cum i-a propus tatal)'' suna mai mult a dorinta dv de a nu o lasa sa plece. Luati in calcul aspectul pozitiv al ofertei tatalui, faptul ca fata va cunoaste o noua cultura, locuri noi, alta mentalitate si nu in ultimul rand faptul ca tatal este dispus sa cheltuie bani pentru asta. Apoi, decat sa o trimiteti in vancanta in Romania, nu mai bine ii dati posibilitatea sa colinde lumea?


In concluzie,ce ar trebui sa fac???
Deschid proces pentru marirea pensiei de intretinere,avand in vedere veniturile lui actuale si depun in instanta datele pe care le am-adresa lui si firma la care lucreaza.(la ce instanta,la domociliul meu din Romania sau al lui?).De buna voie nu da nimic,nu da nici macar ceea ce s-a stabilit la divort.Iar in momentul cand am o sentinta definitiva,apelez la un avocat din Suedia.Sau trebuie sa deschid proces in Suedia?Am inteles ca statul suedez nu accepta sentinte in care e trecut procentul si nu o suma fixa.


"De ce nu incercati sa lasati orgoliile la o parte si sa purtati o discutie deschisa cu fetita referitor la programul de vizita? Faptul ca ,,nu ar vrea sa plece in vacanta in Suedia (asa cum i-a propus tatal)'' suna mai mult a dorinta dv de a nu o lasa sa plece. Luati in calcul aspectul pozitiv al ofertei tatalui, faptul ca fata va cunoaste o noua cultura, locuri noi, alta mentalitate si nu in ultimul rand faptul ca tatal este dispus sa cheltuie bani pentru asta. Apoi, decat sa o trimiteti in vancanta in Romania, nu mai bine ii dati posibilitatea sa colinde lumea"
Fetita nu vrea sa plece fara mine,tocmai de aceea ma gandeam la un proces pt stabilirea programului de vizita in Italia.Cu siguranta si fetita are motivele ei pt care este reticenta si nu vrea sa plece la tata.Va dau un exemplu :a fost cu tatal pt 8 zile si fetita mi-a spus ca el nu a dormit nici macar o noapte cu ea.Deci un tata care isi vede copilul dupa aproape un an,eu zic ca ar trebui sa fie mai apropiat
Depuneti o actiune in instanta la domiciliul dvs., dupa ce se da hotararea instantei romanesti trebuie sa mergeti in Suedia si sa solicitati recunoasterea hotararii din Romania in Suedia. Asta poate dura ceva timp, in functie de rapiditatea instantei suedeze.

Dupa ce aveti si recunoasterea puteti sa il executati silit conf. legislatiei suedeze.

În cazul în care se solicită recunoaşterea sau încuviinţarea executării pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene a unei hotărâri pronunţate de instanţa română, în condiţiile legii, pentru încuviinţarea unei tranzacţii judiciare, competenţa de a emite, potrivit art. 58 din Regulamentul nr. 44/2001, certificatul prevăzut în anexa V din acelaşi regulament aparţine acelei instanţe


[ link extern ] #
Ultima modificare: Vineri, 25 Noiembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prin ce acord international pot cere marirea pensiei de intretinere? sonia2014 sonia2014 Buna seara! Asa cum am fost sfatuita intr-o postare anterioara,am luat legatura cu un avocat in Italia pentru a cere marirea pensiei de intretinere pe care ... (vezi toată discuția)
Hotarare de divort pronuntata in 2009, tatal vrea sa ceara custodie comuna....ce se poate schimba in situatia actuala? sonia2014 sonia2014 Buna seara. In urma sentintei de divort din 2009,fetita mi-a fost incredintata,iar tatal beneficiaza de perioada de vizita si e obligat la plata pensiei ... (vezi toată discuția)
Calatorie cu minor in strainatate (parinti divortati) ContSters231389 ContSters231389 Buna seara. Sunt mama unei fetite de 5 ani, divortata anul trecut. Fetita mi-a fost incredintata spre crestere, prin hotarare judecatoreasca definitiva si ... (vezi toată discuția)