avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Vi se pare normal sa completam rubrica CNP sau ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Vi se pare normal sa completam rubrica CNP sau considerati ca e ABUZ ?

Romanii sunt obligati, prin lege, sa le comunice codul numeric personal (CNP) recenzorilor, in caz contrar urmand sa raspunda contraventional.

“Persoanele [ ....] sunt obligate sa furnizeze, pe propria raspundere, persoanelor care efectueaza inregistrarea in formularele de recensamant datele si informatiile prevazute in programul de recensamant”. “Nerespectarea prevederilor (…) atrage raspunderea contraventionala a celor vinovati”, se mai arata in textul legii.

De ce nu cer seria si nr. la CI, ca CNP-ul nu se mai schimba si e PERSONAL!

1671201020046 Adalbert Gabriel Gazdovici
Adica
sex masculin = 1 (cred ca e destul de usor de observat asta)
67 = anul nasterii mele 1967 - nu e secret, il stiu toti colegii de clasa, etc
12 = decembrie, adica luna in care m-am nascut - nici asta nu e secreta
01 = ziua nasterii, respectiv intaia zi din decembrie
02 = judetul in care m-am nascut, Arad, al doilea in ordine alfaberica
0046 = numarul atribuit, pare-mi-se, dupa un algoritm care porneste de la registrul de stare civila, fara semnificatie.

Ce o fi oare secret in CNP cat timp acest numar apare si in listele electorale si in alte 1001 de acte?
Ma rog, cine crede ca CNP-ul este un mare secret daca poate si vrea sa exploateze faptul ca l-am facut public n-are decat sa-l foloseasca pentru a ma subjuga/ distruge/ pagubi / extermina / vraji / etc-iza ... ce vrea dansul.
QED? Eu asa zic.
Si da si nu!
Avand in vedere ca traim demult in anormalitate, aceasta luand locul normalitatii prin legile emise de cei ce ne guverneaza, nu ma mai surprinde absolut nimic.
Din punctul meu de vedere, furnizare CNP-ului nu ar fi o problema pentru nimeni daca, la noi in tara, nu s-ar fi instalat comod obisnuinta unora (din ce in ce mai multi) de a fura date personale de identitate pentru scopuri pe care le cunoastem bine cu totii.
Ministerul Administratiei si Internelor ne asigura ca datele de identificare ale populatiei vor fi anonimizate dupa prelucrarea acestora in scopul exclusiv statistic si ca recenzorii au obligatia de a respecta confidentialitatea informatiilor preluate de la populatie.
Continuam sa fim sceptici pentru ca am fost de nenumarate ori asigurati ca lucrurile vor merge pe fagasul normal si corect in ceea ce priveste protectia drepturilor cetateanului, etc.
Abuz sau nu, pentru a nu plati o amenda usturatoare (greu de sustinut de majoritatea populatiei) vom fi nevoiti sa ne supunem inca odata.
Inca ceva, daca nu declaram CNP-ul vom fi amendati si ei tot il vor obtine de la Directia pentru Evidenta a Populatiei conform actelor normative care reglementeaza prelucrarea datelor personale de catre acestia:
Potrivit acestor acte normative, furnizarea unor date cu caracter personal se poate realiza numai dupa obtinerea, în prealabil, a consimtamântului scris al persoanelor vizate. Consimtamântul persoanelor vizate nu este necesar atunci când exista un temei legal justificat. Se considera temei legal justificat, solicitarile unor date cu caracter personal primite din partea organelor de politie, Ministerului Apararii , Serviciului Român de Informatii, Parchetului, Justitiei, institutilor specializate de ocrotire sociala cu privire la minori sau alte persoane îndreptatite la ocrotire, persoane fizice ale caror interese legitime sunt probate prin înscrisuri ce fac dovada temeiului legal justificat, persoanelor fizice care solicita comunicarea unor date proprii de evidenta persoanelor etc.

[ link extern ]
L.C.

Si eu sunt absolut siderata de "isteria" cu CNP-ul.
Fratilor, ce sa faca cineva cu CNP-ul meu? Sa fuga cu el in lume?
Este doar un cod de identificare, cum bine s-a mai spus mai sus! In plus, dam CNP-ul si la o amarata taxa de timbru de 1 leu si nu se mai mira nimeni de ce suntem in baza de date a CEC-ului, spre exemplu.
Cum sa-i spun recenzorului ca CNP-ul meu este secret cand sunt "n" baze de date in care figurez cu tot cu CNP.
Recesamantul este in fond un sondaj al situatiei populatiei sub diverse aspecte: numar, etnii, religie, gradul de cultura (scoli absolvite), starea de sanatate, etc. Nu sunt de specialitate dar citind intamplator despre metodologia efectuarii acestor tipuri de actiuni, care au doar scopuri statistice, fisele ce se completeaza cu aceste ocazii nu trebuie sa cuprinda nici macar numele persoanei in cauza. Despre CNP nici vorba.
Completarea numelui si CNP-ului pe fisa de recesamant constitui, dupa parerea mea, o imixtiune in viata privata a cetateanului.
Pentru verificarea numerica a persoanelor recenzate se putea foarte simplu ca fiecare sa aibe un tabel nominal pe care sa bifeze persoanele recenzate fara sa existe vreun cod de legatura intre acest tabel si fisa de recesamant. Tot pe acest tabel se pot inscrie si eventuale situatii de pe teren si care nu erau in tabel.
Personal sunt convins ca recesamantul are si alte scopuri decat cele declarate.
Mi se pare abuz sa mi se pretinda sa “ofer”cnp unor necunoscuti. Nu pentru ca “mi-ar fura” casa, sau identitatea etc – desi e posibil, dar e alta discutie. De fapt, scriu prostii: nu ma numar printre recenzati si nu ma voi numara… :D CNP nu e secret…

Nu exista in cnp vreo cifra fara semnificatie – ultimele sunt cele mai importante… Sunt (si) cifre de “control validitate cnp” Interesant este ca, in mandate de arestare, ca exemplu sunt trecute si cnp si nume, dar cand politaiul “ridica” persoana nu e interesata de tzipetele acestuia: “da, e cnp-ul meu, dar nu e numele meu”! Politistul ia in considerare cnp si punct – ceea ce e stupid, dar e si alta discutie. Pana se lamureste problema zace necunoscutul in arest? Zace… Deci, cnp e foarte important.

Am auzit afirmatii de genul: “romanii sunt panicati de recensamant”; “intrebarile sunt firesti pentru un recensamant”; “oferim cnp la multe institutii” si multe altele de gen.
Romanii nu sunt panicati de recensamant, sunt poate revoltati ca sunt mintiti in fatza: “e garantat anonimatul” Cum? indraznesc sa intreb. Doar pentru ca recenzorii au semnat o bucata de hartie ca vor pastra discretia? Oferim cnp si nume la multe institutii, dar nu langa date precum “cati copii vii”, detalii despre locul de munca, despre cate persoane locuiesc in mod obisnuit intr-un imobil, cat si cand lucreaza, unde lucreaza, cine e “capul” gospodariei si multe altele care, coroborate, sunt surse de informatii perfecte nu doar pentru reprezentantii statului.
Am citit afirmatii de genul: se cere cnp pentru ca pot fi 2-3 cetateni cu acelasi nume. Si? Se ia ca nr de persoane, nu se individualizeaza; nu? Doar sunt anonime datele… Nici chiar numele nu era necesar daca e vorba despre statistici. Poti numara persoane si fara sa individualizezi.
Sa caute ei cnp si pace!

Reprezentantii statului au venit cu texte: prin intrebari aflam “ponderea femeii in societate”, aflam cine pe unde a migrat, cati someri etc… Asemenea date NU se obtin in urma unui recensamant, ci se fac alte studii – si nu se cer nume si cnp celor intervievati pentru asemenea “studii sociale” = statistici

Au fost unii care au afirmat ca recenzorii au fost “atent alesi” Da, stiu cum au fost selectati recenzorii – inca foarte bine: s-au prezentat putine persoane – si nu toate s-au calificat; au fost “numite” persoane care au carnet de partid; un cazier curat nu inseamna negustor cinstit, poate insemna hot neprins…; recenzorii umbla liberi prin oras cu geanta lor albastra plina cu hartii care contin datele personale a zeci de persoane si cam ce nivel de trai au aceste zeci de persoane (se poate deduce din chestionar) si ar mai fi o multime de motive pentru care nu cred in seriozitatea acestui recensamant.
Suntem in 27 Octombrie… si stiu sigur ca in doua localitati din apropierea orasului meu – localitati traversate de drum national – nu s-a prezentat nici un recenzor (zone in care soferii aflati in trecere apasa pedala de acceleratie cat le permit curajul si conditiile de drum); in aceste zone si daca s-ar prezenta recenzorii cel putin un sfert din populatie e fara acte de identitate (nici certificat de nastere nu au unii) – acesti oameni exista? Pare ca nu… Si atunci, cei care avem acte, de ce sa oferim date despre noi?

As vrea doar sa se inteleaga: nu am absolut nimic impotriva recenzorilor dar am totul impotriva celor care au orchestrat acest “recensamant” – singurul motiv pentru care nu sunt acasa.
Asadar: nu cred in seriozitatea acestui recensamant. Problema mea, evident. Hai sa-i zic… “chestiune de principiu”

OUG 34 / 2011
Art. 12
In vederea asigurarii exhaustivitatii inregistrarii persoanelor si a calitatii datelor, la recensamant sunt prelucrate codul numeric personal, precum si etnia, religia si limba materna, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare.

Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date
Art. 2 (4) Prezenta lege se aplica prelucrarilor de date cu caracter personal efectuate de persoane fizice sau juridice, romane ori straine, de drept public sau de drept privat, indiferent daca au loc in sectorul public sau in sectorul privat
Cititi si art 3 din lege si art 7
Art. 8.
(1) Prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal avand o functie de identificare de aplicabilitate generala poate fi efectuata numai daca:
a) persoana vizata si-a dat in mod expres consimtamantul; sau
b) prelucrarea este prevazuta in mod expres de o dispozitie legala.
(2) Autoritatea de supraveghere poate stabili si alte cazuri in care se poate efectua prelucrarea datelor prevazute la alin. (1), numai cu conditia instituirii unor garantii adecvate pentru respectarea drepturilor persoanelor vizate.
Aceste garantii nu exista in acest caz – parerea mea. Recenzorul, personal, nu e inscris ca operator de date cu caracter personal...
Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

cioan a scris:
Nu sunt de specialitate dar citind intamplator despre metodologia efectuarii acestor tipuri de actiuni, care au doar scopuri statistice, fisele ce se completeaza cu aceste ocazii nu trebuie sa cuprinda nici macar numele persoanei in cauza. Despre CNP nici vorba.
=D>
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
trope_doi, utilizator

Alte discuții în legătură

Este corect sa se ceara cnp in procesul de recensamant? alinutza9 alinutza9 Este corect sa se ceara CNP in procesul de recensamant? Exista o lege care sa interzica acest lucru? Sau macar exista o hotarare in care sa se specifice ca ... (vezi toată discuția)
Recensamant... (e legal sa-mi fie cerute datele personale de oricine?) ilie0001 ilie0001 Daca la recensamant se cer date confidentiale (CNP, Serie si nr.BI, etc) este legal sau nu avand in vedere ca unii recenzori sar putea sa nu fie ... (vezi toată discuția)
Recensamant 2011: voi fi amendat daca am lapsus? cum sunt recenzati romanii stabiliti in strainatate? ce dovada am ca am fost recenzat? VapAndrei VapAndrei Buna Ziua, As dori sa stiu daca la recensamantul care a inceput astazi, institutiile statului ar avea baza legala de a ma amenda cand nu imi voi aminti ... (vezi toată discuția)