avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Vi se pare normal sa completam rubrica CNP sau ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Vi se pare normal sa completam rubrica CNP sau considerati ca e ABUZ ?

Romanii sunt obligati, prin lege, sa le comunice codul numeric personal (CNP) recenzorilor, in caz contrar urmand sa raspunda contraventional.

“Persoanele [ ....] sunt obligate sa furnizeze, pe propria raspundere, persoanelor care efectueaza inregistrarea in formularele de recensamant datele si informatiile prevazute in programul de recensamant”. “Nerespectarea prevederilor (…) atrage raspunderea contraventionala a celor vinovati”, se mai arata in textul legii.

De ce nu cer seria si nr. la CI, ca CNP-ul nu se mai schimba si e PERSONAL!

Care sa fie acelea?:-/
Eu am dat CNP-ul si nu ma simt amenintat. La toate contractele, bancile, pe toate facturile ni se cere CNP-ul si-l dam si la recensamant ne trezim ca avem muschi. Daca cineva vrea sa ceva rau poate sa ia aceste date de la evidenta populatiei si sa nu ne mai intrebe pe noi.
Asa cum am scris inca de duminica intr-un topic deschis despre recensamant, eu am comunicat CNP-ul. Nu consider un abuz comunicarea acestuia. Recenzorul mi-a adus la cunostinta la momentul respectiv ca nu sunt obligata sa-l spun. Insa din proprie initiativa l-am dat fara nicio retinere. Pentru ca aceaste date se pot afla cu usurinta din alta parte.
Poate ar fi trebuit specificat in Lege pentru a nu se crea acest haos, ca :
[...] dupa terminarea prelucrarii si validarii datelor, toate chestionarele care contin date cu caracter personal sunt predate operatorilor economici specializati, in conditii care sa asigure confidentialitatea datelor, pentru distrugere.

(art. 16, alin 2 din HG 1502/2009, modificata prin HG 922/2011)
Cred ca ar fi fost mult mai bine. Dar este numai o opinie liber exprimata, asa cum ati facut-o si Dvs. mai sus :)
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
dupa terminarea prelucrarii si validarii datelor, toate chestionarele care contin date cu caracter personal sunt predate operatorilor economici specializati, in conditii care sa asigure confidentialitatea datelor, pentru distrugere.

Si pana la acel moment?

*

Secret sau ba? Secret nu e – in general. Dar sunt romani care stiu ca adunarea datelor pentru statistici se face “sub anonimat”. Ieseam mai multi la numaratoare daca se proceda astfel. Altfel spus: daca e anonimat atunci sa fie anonimat – si raspunsurile ar fi fost mai sincere.
Sa ia cnp de la evidenta populatiei! Si daca au de unde sa-l ia de ce sa ma amendeze?

Prea multe “ameteli”! In mileniul 3 n-au fost in stare sa gandeasca – de la inceput – sistemul transmiterii online, pentru cei care o pot face. S-au gandit la cine stie ce dar nu la un recensamant real… A fost “organizat” la repezeala.

O multime de oameni nu au fost trecuti pe liste pentru a fi recenzate… Prea multe balbaieli pentru a crede in seriozitatea acestui “recensamant” O multime de persoane nu au acte – si n-au fost recenzate si nu vor fi recenzate = statistici mai mult decat… aproximative.

*
e-bihoreanul:
De ce pune statul întrebări privind "diverse dificultăţi" ("de vedere, de auz, de comunicare, de îngrijire personală, de a urca sau coborî scările" - sic!) dacă oricum guvernanţii vor s-o rupă cu "statul asistenţial"? Păi, dacă nu intenţionează să mă ajute în caz că am "dificultăţi", atunci i le împărtăşesc doar medicului, nu recenzorului, primarului ori prefectului!
Da, ştiu că statele civilizate fac recensăminte ca să cunoască mai bine nevoile cetăţenilor, pentru a elabora politici publice pe măsură, dar ce credibilitate are statul nostru, care n-a ţinut niciodată seama de ce am vrut noi?
Ei, bine, pentru toate acestea, am decis să mă dau de etnie olandeză, religie tibetană şi cu limba maternă laponă. Dacă statul îşi bate joc de propriii slujbaşi şi de mine ca cetăţean, eu de ce-aş rata şansa să-mi iau revanşa, plătindu-i cu aceeaşi monedă?

*
Eu am ales sa zic ca nu-s acasa. :D


Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2011
trope_doi, utilizator
E simpatica treaba cu recensamantul, cand ma duc in vizita la niste persoane foarte apropiate, trebuie sa sun dinainte ca sa deschida usa. Cred ca e efectul crizei economice, recensamantul de acum 10 ani a trecut neobservat.

In fine, cred totusi ca desi infantil, e un semn de mentalitate liberala ca lumea se opune oferirii CNP-ului si a altor date private (in plus s-au eliminat dintre intrebarile recenzorilor cele privind proprietatile detinuta ca pareau prea sensibile). De exemplu eu as prefera desfiintarea buletinelor (cum mi-a spus un coleg la angajare: "Daca nu mai exista buletin, cum o sa stiu cine sunt":)) ).

Ca raspuns la intrebare, se cere CNP-ul pentru ca statul este incapabil sa coroboreze bazele de date ale Politiei. Statul este suficient de incompetent sa faca publica toata baza de date pe care o strange acum, si atunci vom afla pentru fiecare CNP unele date pe care titularul le considera private.

Alte discuții în legătură

Este corect sa se ceara cnp in procesul de recensamant? alinutza9 alinutza9 Este corect sa se ceara CNP in procesul de recensamant? Exista o lege care sa interzica acest lucru? Sau macar exista o hotarare in care sa se specifice ca ... (vezi toată discuția)
Recensamant... (e legal sa-mi fie cerute datele personale de oricine?) ilie0001 ilie0001 Daca la recensamant se cer date confidentiale (CNP, Serie si nr.BI, etc) este legal sau nu avand in vedere ca unii recenzori sar putea sa nu fie ... (vezi toată discuția)
Recensamant 2011: voi fi amendat daca am lapsus? cum sunt recenzati romanii stabiliti in strainatate? ce dovada am ca am fost recenzat? VapAndrei VapAndrei Buna Ziua, As dori sa stiu daca la recensamantul care a inceput astazi, institutiile statului ar avea baza legala de a ma amenda cand nu imi voi aminti ... (vezi toată discuția)