avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... tatal cere custodia
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

tatal cere custodia

Buna ziua
Va scriu pentru a vedea parerea celorlati..
Am ancheiat divortul cu o decizie definitiva si irevocabila, am obtinut custodia copilului, dupa 8 luni de la div am hotarat sa plec cu copilul din tara, dat fiind ca am avut decizia definitiva si irevocabila am putut sa plec din tara cu copilul fara acordul tatalui..
I-am spus tatalui ca am hotarat sa ramanem sa locuim an alta tara ansa el nu a acceptat ideea. I-am propus de nenumarate ori sa vina sa vada copilul ansa el nu vrea pe motive ca nu el a plecat cu copilul din tara si ca eu trebuie sa vin sa al aduc sa al vada, mentionez nu avem nici un program de vizita stabilit doar ne-am anteles verbal ca o sa poata sa asi vada copilul.Dupa mai mult de un an de la divort el acum cere custodia copilului pe motive ca eu sufar de o boala care ai pune an pericol viata an pericol copilului (ceea ce nu este adevarat) si faptul ca nu l-am lasat sa asi vada copilul, an tot acest timp de cand am plecat din tara.Vreau sa stiu care aii sunt sansele de a castiga custodia copilului.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 19:51, 27 Octombrie 2011
Pai copilul este deja incredintat.Tatal din cate inteleg cere reincredintare, nu custodie comuna.
Tatal nu cred ca are sanse pentru castigarea custodiei unice dar are sanse pentru cea comuna.
Tatal nu vrea absolut nimic decat reancredintarea copilului. Exlude alte variante. vrea ca , copilul sa creasac pe hotarele tarii romanest, nu accepta ideea ca este an alta tara si ca are sanse la un viitor si o educatie mai buna.
D-le avocat Munteanu
Si totusi, legile astea nu se bat cap in cap?
Faptul ca un copil creste in conditii superioare celei anterioare, din tara, cunoaste alt popor, alte obiceiuri, invata intr-o limba straina, se integreaza intr-o comunitate noua - este in DEZINTERESUL copilului?
Unde se situeaza dreptul la libera circulatie a omului, in conditiile in care , prin legislatia actuala, se incearca limitarea drastica a acesteia?

Off topic: S-a relatat despre o fetita din Franta, cu mama unguroaica si tata arab, fetita nu a mai suportat traiul cu tata, asa ca mama a plecat cu ea in Ungaria, ca urmare, mama a fost arestata prin Interpol, iar fetita a ajuns la balamuc in Franta, IN INTERESUL EI MAJOR:duh:
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
Martonze, utilizator
Tatal poate solicita doar ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de ambii parinti si eventual ca locuinta/domiciliul minorului sa fie stabilit la el, insa pentru admiterea unei astfel de cereri este necesar, ca reclamantul se probeze necesitatea modificarii masurii luate initial, facand dovada schimbarii imprejurarile avute in vedere de instanta la incredintarea minorului pe de o parte , iar pe de alta , de ce o astfel de modificare ar fi in interesul minorului.
Art.507 c.civ.prevede in mod limitativ, cazurile in care exercitarea autoritatii parintesti poate apartine unui singur parinte, ori din situatia expusa, nu rezulta posibilitatea aplicarii acestor prevederi.
Exercitarea autorității părintești de către un singur părinte
Dacă unul dintre părinți este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicție, decăzut din exercițiul drepturilor părintești sau dacă, din orice motiv, se află în neputință de a-și exprima voința, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească.
Prin raportarea disp.art.398 la 507 c.civ.rezulta ca motivele temeinice pentru care se poate dispune ca exercitarea autoritatii parintesti sa fie exercitata doar de unul dintre parinti, sunt cele prevazute la art.507 c.civ.
Avand in vedere faptul ca ne aflam la inceput de drum in ceea ce priveste practica judiciara pe noile dispozitii ale codului civil, vom vedea daca instantele vor da o alta interpretare a textului prev. de art 398 c.civ., in sensul de a considera si alte motive ca fiind temeinice in afara de cele prevazute de art.507 c.civ.
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comună fără drept la vizită, domiciliul copilului la mama (stabilită în germania). cum se poate obține custodia totală? Lidia2907 Lidia2907 Buna ziua am o fetita in varsta de 5 ani care a rezultat dintr-o relație de concubinaj in urma unui proces care l-am avut în 2016 instanță a hotărât: ... (vezi toată discuția)
Incredintare minora de 1 an baubau12345 baubau12345 Buna ziua. Imi puteti spune daca obtin in instanta custodie comuna, iar sotul nu imi da semnatura ca eu sa parasesc tara pentru a vizita bunicul matern, pot ... (vezi toată discuția)
Divort Adrian1978 Adrian1978 DACA SOTIA PLEACA IN STRAINATATE SI LASA COPII DE FAPT II ABANDONEAZA PE EI SI FAMILIA CUM POT FACE SA OBTIN UN DIVORT USOR SI CUSTODIA TOTALA A COPIILOR!!! (vezi toată discuția)