avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... certificat de nastere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

certificat de nastere

:(buna seara.copil nascut in grecia mama romanca tatal irakinos.necasatoriti.copilul recunoscut de catre tata.mentionez ca tatal a obtinut in grecia azil politic,deci nu poate aduce din tara lui nici un act.vrem sa-i facem copilului certificat de nastere romanesc.voi merge eu in romania sa il fac nu stiu exact de ce acte am nevoie de aici pt in tara.birocratia de aici ne da mult de furca.multumesc:)
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 09:03, 11 Noiembrie 2011
Cererea se depune la primăria în raza căreia are domiciliul stabil titularul actului.
Acte necesare la transcrierea in tara:
• certificatul de nastere original si o copie xerox legalizata a acestuia ( dupa caz cu apostila)
• traducerea în limba romana a certificatului, autentificata de un notar public din Romania;
• copia xerox a cartii de identitate a parintelui care solicita transcrierea certificatului strain de nastere;
• adeverinta de domiciliu pentru cetatenii romani cu domiciliul legal în strainatate- eliberata de Biroul Evidenta Populatiei local;
• declaratie pe proprie raspundere data la notar, în cazul în care la rubrica numele de familie al mamei este trecut numele de fata, din care sa reiasa faptul ca poarta nume comun cu al tatalui ( cazul în care nasterea s-a produs în Ungaria, Italia etc.
Dacă unul dintre părinţi nu este cetăţean român, acesta trebuie să-şi dea acordul la notariat pentru transcrierea certifcatului de naştere al copilului minor.

În lipsa parintilor, sau cand acestia raman în tara mai putin de 90 de zile de la data depunerii actului de nastere în vederea transcrierii, poate fi imputernicita o alta persoana printr-o procura speciala.
Solicitantul este împuternicit de catre unul din parinti, sa-l reprezinte la Primarie si Biroul Evidenta Informatizata a Populatiei local, pentru transcrierea nasterii în actele de stare civila romane.

Procura speciala este o procura legalizata de catre:
• Notar public din Romania sau
• Misiunea diplomatica sau oficiul consular al Romaniei din tara în care se afla parintii sau
• Notar public strain, dar în acest caz, procura se va supralegaliza prin aplicarea apostilei, conform Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961, de catre autoritatile competente din statul respectiv.
Cred ca ar mai fi varianta sa depuneti dvs. cand veniti in tara actele pentru transcriere si sa faceti cuiva procura speciala despre care v-a spus simonette12, doar pentru ridicarea certificatului romanesc.


Aveti nevoie de urmatoarele acte:

1. cartea dvs. de identitate in original si fotocopie
2. certificatul ori extrasul original de nastere care sa contina APOSTILA conform Conventiei de la Haga din 1961
3. fotocopii dupa certificatele dvs. de nastere (ale parintilor)
4. traducere legalizata in limba romana a certificatului sau extrasului de nastere
5. fotocopie legalizata a certificatului sau extrasului de nastere



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)
Transcrierea certificatelor sau extraselor de pe actele de casatorie eliberate de autoritatile straine Ares-3 Ares-3 [b]Acte necesare:[/b] -cererea de transcriere adresată primarului localităţii în raza căreia îşi are domiciliul solicitantul; ... (vezi toată discuția)
Transcriere certificat de nastere sonia.maria sonia.maria Ce demersuri trebuie facute de ofiterul de stare civila in cazul transcrierii unui certificat de nastere privind un copil care provine dintr-un parinte roman ... (vezi toată discuția)