avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... procedura legala de actionare in instanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

procedura legala de actionare in instanta

Buna ziua! As dori sa va cer sfatul intr-o problema care ma preocupa de ceva vreme.Care este procedura legala de actionare in instanta a proprietarilor rau platnici dintr-o asociatie de proprietari? Ce conditii sunt obligatorii?Am inteles de la cineva cu care am discutat ca acel proprietar rau platnic trebuie sa aiba 9 luni consecutive de neplata a intretinerii ca sa poata fi somat si actionat in instanta.Exista un minim al sumei restanta ptr care pot fi actionati?ne-am saturat sa ii tot tinem in spate pe restantieri si ei sa ne sfideze!
Cel mai recent răspuns: LocatarB , utilizator 21:01, 9 Decembrie 2008
care asociatie...crediteaza?
care proprietar suporta datoriile restantierului? De unde prostiile astea? Furnizorul este singurul,nu l pot numi creditor...deoarece percepe o dobanda foarte marede peste 36% pe an..fata de10-15% cat ia bancile denumita ..penalizare.Asa ca nu mai ametiti cu teorema..ceilalti duc in spate...
Am intalnit dea lungul timpului diferiti rau platnici , fiecare cu motivele lui mai mult sau mai putin credibile . Am incercat pe cat posibil sa evit deplasarile la tribunal pt.ca nu avean ori sprijin de la presedinte ,ori avea timpul destul de incarcat si nu avea posibilitate sa mearga sau erau dusi cu pluta si in cazul acesta nu aveam ce sa caut la tribunal. Inafara de acest lucru am reusit sa recuperez datoriile mai repede decat le-asi fi recuperat daca mergeam la tribunal.Pe uni dintre ei i-am luat cu frumosul, cu vorba buna, etc., alti au fost luati in baza de presedinte mai mereu de cateori avea ocazia si le facea atmosfera in fata blocului si atunci plateau, iar un ultim caz a fost in vara aceasta rau platnicul a ramas fara serviciu cateva luni si pentru ca nu am facut nici o sesizare scrisa si nu am batut apa in piu ca are restante a venit omul si a platit suma in 2 luni cu toate cheltuielile la zi inclusiv penalizari.
Sunt de acord cu d-voastra ca sunt rau platnici fara scrupule ,uneori, dar adm. si pres. tocmai pentru a recupera cat mai repede cu putinta datoria trebuie sa foloseasca toate metodele necesare iar ultimul lucru pe care-l pot face acesti oameni sa fie tribunalul. De ce spun asta , sunt asociatii cu restante mari si dupa ce ca nu au bani mai cheltuie si prin tribunale sa nu poata recupera bani imediat. Stiu as.de prop. nu plateste la trib. dar aici intervine cealalta treaba pt.uni orgoliul si spune ,, da ,mati dat in judecata nu mai vedeti bani" si aici sunt de acord cu utilizator helga50 cand spune ca pt.uni as.de prop. devine o banca.Deci, DA exista posib. sa-l puteti da in judecata dupa ce se pune problema in sedinta de comitet, si se fac somatii scrise din 20 in 20 zile ( nu stiu perioada exacta dar banuiesc ca este la sfarsitul perioadei de incasare conf.L.P.). Daca in ad. gen. nu s-a amintit nimic despre rau platnici atunci se aplica hot. leg.in vigoare adica dupa 3 luni de neplata.
MULT SUCSES.
Musac...daca va convine sa platiti si pentru restantieri din fondul Dv de rulment este foarte frumos. Iar de ametit nu ametesc pe nimeni.
Adm. aveti dreptate, in mod practic nu te repezi cu trimisul la judecata, evident ca vorbesti cu omul, ii spui cu frumosul (desi, fie vorba-ntre noi, daca e un om cu capul pe umeri vine la administratie sau la presedinte si-i explica ce si cum cu restanta, si-o esaloneaza, in fine, face ceva pentru a fi inteles), ii trimiti 2-3 somatii si daca vezi pana la urma ca nici macar nu se deranjeaza sa dea un semn de viata, ba, uneori dimpotriva, te sfideaza sau chiar sare la gatul tau....ii faci frumos dosar si-l trimiti la judecatorie. Si asociatia poate angaja un avocat care sa se ocupe de acest proces. Recuperarea banilor? Pai daca se ajunge la asta exista si executori judecatoresti pe lumea asta. Sigur ca asemenea cazuri sunt extreme, dar sunt si din pacate fenomenul de "restantieri" se multiplica pe zi ce trece. E o "boala" extrem de contagioasa si devenind un sistem de functionare poate aduce unele asociatii in situatia de a le fi oprita furnizarea de apa, caldura, gaze. Rolul administratorului si al presedintelui este SI de veghea si a lua masurile de rigoare atunci cand aceasta amenintare risca sa puna in pericol intreaga asociatie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Octombrie 2008
elga50, moderator
musac a scris:

care asociatie...crediteaza?
care proprietar suporta datoriile restantierului? De unde prostiile astea? Furnizorul este singurul,nu l pot numi creditor...deoarece percepe o dobanda foarte marede peste 36% pe an..fata de10-15% cat ia bancile denumita ..penalizare.Asa ca nu mai ametiti cu teorema..ceilalti duc in spate...
aratati-mi si mie banca oferind credite cu 10-15% DAE la creditele in lei (dobinda anuala efectiva, care este de fapt dobinda reala, nu cea afisata).
vad ca tot incercati sa va oferiti scuze si motive pentru faptul ca ati fost si/sau sinteti restantier la intretinere, fapt confirmat de dvs intr-o postare anterioara.
regula penalizarilor a fost introdusa tocmai pentru a descuraja acumularea de datorii la intretinere din neglijenta, nepasare, neputinta sau reavointa.
procentul de 0,1% pe zi penalizari exista de cel putin 10 ani, de cind stiu ca au inceput sa apara primele asociatii de proprietari, si care aveau inclus acest procent chiar in statutul asociatiei de proprietari. pe vremea aceea, dobinzile de la banci erau mult mai mari decit acum, ele scazind in timp pina la nivelul actual, care este de aproximativ 20-22% (DAE)
ati inteles gresit in totalitate.Ideea era ca nimeni nu duce in spate un restantier.Si cu atat mai mult ca asociatia crediteaza.Dar nu puteti vedea esenta..Sunt pt plata la zi a datoriilor,dar sunt impotriva administratorilor,si mai ales a presedintilor care si au facut din asociatie o mosie,profitand ca sunt multi pensionari si pot fi furati fara scrupule.De cand ma stiu..nu am vazut niciodata ce se face cu diferenta penalizarilor ce ramane asociatiei.

Alte discuții în legătură

E normal sa ni se inchida apa? ma6num ma6num este normal ca pentru o persoana (apartament) sa fie taiata apa pe toata scara???? un singur rau platnic??? #-o (vezi toată discuția)
Nelamurire plata esalonare apa nova bsb1975 bsb1975 Buna ziua, Blocul in care locuiesc are o esalonare a restantelor la Apa Nova ce se intinde pe o perioada de 12 luni. Mai sunt de plata acum 5 si odata cu ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorii luis29 luis29 Buna ziua, Am si eu doua intrebari daca se poate sa-mi raspundeti: 1. as vrea sa stiu daca o persoana este datoare la asociatia de propietari iar asociatia ... (vezi toată discuția)