buna ziua,
Am un contract de drepturi de autor (pt. articole) si in anexa la contract in care se stipuleaza sumele modificate, primite pe articole exista si o clauza care spune: Cedentul cedează Cesionarului drepturile patrimoniale şi drepturile conexe pe toate teritoriile, in mod exclusiv.
Imi poate explica cineva ce inseamna aceasta clauza? Se aplica la articolele oferite lor sau este vorba de o exclusivitate generala. In sensul ca, nu mai am voie sa scriu si pentru altcineva?
Sunt 2 aspecte de lamurit.
1.Daca ati citat exact, inseamna ca pentru articole deja scrise sau viitoare , cuprinse in perioada de contract nu aveti dreptul sa le oferiti si altor editori, altor ziare, etc..
2.Acum trebuie sa stiti dvs. ce inseamna toate teritoriile -nationale, internationale?-
S-ar putea sa fie o formula standard in actul aditional. Era bine ca inainte de semnare sa cereti detalii, daca in contractul initial nu sunt lamurite aceste chestiuni. Teritorriu poate fi un judet, o regiune istorica, teritoriul national...
In general editorii sunt ff bine pusi la punct cu aceste aspecte. Ca atare, pentru a echilibra aceasta experienta a acestora, trebuie sa patrundeti mai adanc in "tainele' legii dreptului de autor.
Dar este vorba de articolele pe care i le furnizez lor? Adica, am dreptul sa scriu si in alta parte fara sa am vreo surpriza?
Nu am semnat inca aceasta anexa.
In opinia mea, daca ati scris sau veti scrie un articol pentru ziarul X, cu care aveti contract, conform anexei, NU veti putea publica articolul si in alta parte.
Asta inseamna exclusivitate.
Daca nu va convine, reluati discutiile si modificati contractul.
In general pentru exclusivitate , autorul ar trebui sa ceara o valoare mai mare a drepturilor banesti contractuale.
Mi se pare normal sa nu mai dau articolele pe care le furnizez lor si in alta parte, daca asta reprezinta aceasta exclusivitate. Pe mine ma ingrijora sa nu reprezinte o exclusivitate generala, in sensul ca nu am voie sa ma scriu nimic si pentru alte ziare.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Drepturi de autor
artem
As dori sa aflu daca un contract de cedare a drepturilor EXCLUSIVE de autor, incheiat intre angajator si angajat poate avea ca obiect si articolele/operele ... (vezi toată discuția)