avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Definitia functionarului public - de citit inainte de ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Definitia functionarului public - de citit inainte de a posta aici!

Din lectura numeroaselor postari inscrise in acest forum, mie personal mi se pare utila o definire a functionarului public, pentru a evita confuzia cu personalul contractual bugetar (care, desi pare similar, are cu totul alt regim juridic si de salarizare).

Deci, functionarul public este acea persoana numita intr-o functie publica si care exercita prerogative de putere publica. In functia de clasa, functia publica generala de executie se poate numi:
- consilier/expert/inspector de specialitate/consilier juridic (clasa I - studii superioare de lunga durata sau ciclul I Bologna, absolvite cu diploma de licenta);
- referent de specialitate (clasa II - studii superioare de scurta durata - absolvite inainte de 2004, cu diploma) - a nu se confunda cu ciclul I Bologna.
- referent (clasa III, studii medii absolvite cu diploma de bacalaureat).

Functiile publice de conducere se clasifica astfel:

Categoria inaltilor functionari publici cuprinde persoanele care sunt numite in una dintre urmatoarele functii publice:
- secretar general din ministere si alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale;
- prefect;
- secretar general adjunct din ministere si alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale;
- subprefect;
- inspector guvernamental.

Categoria functionarilor publici de conducere cuprinde persoanele numite in una dintre urmatoarele functii publice:
a) director general si director general adjunct din aparatul autoritatilor administrative autonome, al ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si in functiile publice specifice asimilate acestora;
b) director si director adjunct din aparatul autoritatilor administrative autonome, al ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si in functiile publice specifice asimilate acestora;
c) secretar al unitatii administrativ-teritoriale;
d) directorul executiv si directorul executiv adjunct in cadrul institutiei prefectului, in cadrul aparatului propriu al autoritatilor administratiei publice locale si al institutiilor publice subordonate acestora, precum si in functiile publice specifice asimilate acestora;
e) sef serviciu, precum si in functiile publice specifice asimilate acesteia;
f) sef birou, precum si in functiile publice specifice asimilate acesteia.

Functionari publici nu au contract individual de munca, cu doar decizia de numire in functie.
Nu desfasoara raporturi de munca, ci raporturi de serviciu.
Nu li se aplica Codul Muncii decat in subsidiar, fiind guvernati de legea speciala 188/1999 - statutul functionarului public, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru a sti daca sunteti sau nu incadrat in categoria functionarilor publici, trebuie retinuta definitia functiei publice, asa cum este ea formulata de art. 2 din legea 188/1999:
Art. 2
(1) Functia publica reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor de putere publica de catre administratia publica centrala, administratia publica locala si autoritatile administrative autonome.
(2) Functionarul public este persoana numita, in conditiile legii, intr-o functie publica. Persoana care a fost eliberata din functia publica si se afla in corpul de rezerva al functionarilor publici isi pastreaza calitatea de functionar public.
(3) Activitatile desfasurate de functionarii publici, care implica exercitarea prerogativelor de putere publica, sunt urmatoarele:
a) punerea in executare a legilor si a celorlalte acte normative;
b) elaborarea proiectelor de acte normative si a altor reglementari specifice autoritatii sau institutiei publice, precum si asigurarea avizarii acestora;
c) elaborarea proiectelor politicilor si strategiilor, a programelor, a studiilor, analizelor si statisticilor necesare realizarii si implementarii politicilor publice, precum si a documentatiei necesare executarii legilor, in vederea realizarii competentei autoritatii sau institutiei publice;
d) consilierea, controlul si auditul public intern;
e) gestionarea resurselor umane si a resurselor financiare;
f) colectarea creantelor bugetare;
g) reprezentarea intereselor autoritatii sau institutiei publice in raporturile acesteia cu persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, din tara si strainatate, in limita competentelor stabilite de conducatorul autoritatii sau institutiei publice, precum si reprezentarea in justitie a autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea;
h) realizarea de activitati in conformitate cu strategia de informatizare a administratiei publice.

Sper ca aceste informatii sa fie utile atat celor care posteaza in legatura cu diversele probleme juridice intampinate la locul de munca, cat si consultantilor/utilizatorilor care raspund, in identificarea corecta a categoriei de personal la care ne referitm (functionar public sau personal contractual) si in corelarea raspunsului cu legislatia aferenta fiecarei categorii de personal in parte.
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2011
Kyandra, moderator
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 18:19, 22 Noiembrie 2011
Intrucat acesta s-a dori a fi strict un topic general de informare, am mutat discutiile deschise suplimentar astfel:
- cele referitoare la diferenta dintre notiunea administrativa si cea penala de "functionar public" aici:www.avocatnet.ro/content/for...
- cele referitoare la promovarea functionarului public venit din CIC aici: www.avocatnet.ro/content/for...

Pentru a ocoli "tentatia" de a divaga pe langa subiect, acest topic va ramane doar pentru informare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functionar public? ramiha ramiha Buna ziua, As dori sa stiu care sunt functionarii publici. Unde sa gasesc o lege care sa specifice categoriile de angajati care sunt functionari publici? Un ... (vezi toată discuția)
Expertul judiciar este funcționar public în sensul prevederilor codului penal ? POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Ministerul Public a dat publicității miercuri, 17 septembrie 2014, concluziile formulate de procuror în cauza nr. 22/1/2014/HP/P a ICCJ având ca obiect ... (vezi toată discuția)
Urbanism Mariana-Valentina Mariana-Valentina Buna ziua, sunt inspector la o primarie, la compartimentul urbanism. Am diploma de licenta de economist si in iunie 2014 am terminat studiile postuniversitare ... (vezi toată discuția)