avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1306 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Ajutor material acordat conform CCM
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Ajutor material acordat conform CCM

Va rog din sufletel sa ma ajutati!!!!
Ce obligatii se retin in cazul in care societatea acorda ajutor material ptr deces, boala, nastere etc conform CCM?
Se cumuleaza cu salariul si se retin toate obligatiile - impoz. venit, sanatate, pensie, etc.?
Puteti sa imi spuneti si temeiul legal?

Va multumesc.

Gabitu
Cel mai recent răspuns: irina_gentimir , utilizator 17:03, 5 Martie 2009
Art 55 Codul Fiscal
(4) Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Succes!
Buna ziua!
Am si eu o intrebare in legatura cu ajutorul de deces acordat in baza CCM.
Un angajat al firmei a decedat in luna ianuarie 2008, in luna februarie s-a acordat ajutorul de deces suportat din CAS.
Zilele acestea (noiembrie2008) sotia a depus o cerere la firma prin care solicita doua salarii brute ajutor de deces , in baza CCM.
Intrebarea mea este, daca firma e obligata sa plateasca acet ajutor, dupa 10 luni de la moartea angajatului.
Va multumesc pentru ajutor!
Da, este obligata sa plateasca acest ajutor de deces.
Multumesc Elis pentru raspuns!
Buna ziua.
Ma gasesc in nu tocmai placuta ipostaza de a-mi cere drepturile si de a fi refuzata.
Pentru a ma lamuri si eu care sunt bazele legale pentru care sunt refuzata as dori sa va expun cazul in care ma aflu.
Acum o saptamana tatal meu a decedat. Era angajat cu c.i.m. (al unei firme particulare - a carei activitate nu se pune sub semnul intrearii...sau a falimentului). Am primit de la firma un ajutor de inmormantare in valoare de 1000 roni.
Citind si eu ceva legi la viata mea, am revenit asupra tomului de documente pentru a ma lamuri care este baza legala a acestor 1000 roni si am ajuns la concluzia ( si eram dispusa sa inghit acest lucru) ca reprezinta contravaloarea a 2 salarii medii lunare pe unitate - conform CCM unic la nivel national pentru anii 2007-2010, art.51,lit a).
Astazi am facut o cerere pentru acordarea ajutorului de deces asigurat de stat (prin Legea BASS completata cu OUG nr. 226/2008, art.7,lit.a)) de 1702 RON. (cum inca nu a fost publicata in MOf. Legea BASS pe 2009 - OUG 226/2008 e valabila.)
Am fost privita cam circumspect. si intr-un final de negocieri cu usi inchise am fost informata ca sunt de acord sa-mi plateasca diferenta pana la 1702 ron( adica 702). Acum eu nu mai inteleg nimic:
- Oare firma face smecherii si declara ca-mi acorda 1702 ron si de fapt baga in propriul buzunar 702 roni ?
- Incearca ei sa nu-mi plateasca cele 2 salarii medii brute pe unitate - din cate am inteles eu OBLIGATORIU de platit de catre angajator?
- Ce as putea face eu in situatia asta?
Ei imi tot spun ca nu s-au mai intalnit cu o astfel de situate (adica nimeni nu a mai venit sa ceara aj. de deces ????) si ca ma vor tine la curent azi,maine,poimaine...Da' oare de termenul de 24 de ore pentru acordarea aj. de deces numai eu am auzit?????
Va rog sa ma lamuriti si pe mine in aceasta problema foarte urgenta, intrucat nu stiu unde as putea sa ma adresez in continuare pentru a rezolva aceasta situatie pe cale amiabila (sau nu...:D)

Cu respect.
IG

Alte discuții în legătură

Ajutoare- pentru aceste sume se retine cas ? mmanuela mmanuela pentru ajutorul de deces, ajutorul de nastere, si prima de instalare se retine cumva CAS 10.5% angajat si CAS angajator? (vezi toată discuția)
Ajutorul de inmormantare alexa0515 alexa0515 buna ziua! unei angajate la o firma i-a murit mama.patronul vrea sa acorde ajutor de inmormantare care reprezinta cf legii 2% din fondul de salarii anual. as ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de ramura vs ccm la nivel national miruna.c miruna.c in cazul in care exista CCM la nivel de ramura se aplica prevederile acestuia fata de cele ale CCM la niv national? este vorba de cuantumul unor ajutoare. (vezi toată discuția)