avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... O noua OUG - Din 2012 contributia la pensii se ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

O noua OUG - Din 2012 contributia la pensii se calculeaza ca % din venitul NET cam la toti!!!

[ link extern ]

97. Se introduc două noi capitole Capitolul 2 şi Capitolul 3, cu următorul cuprins:
„Capitolul 2 Contribuţii sociale obligatorii privind persoanele care realizează venituri din activităţi independente, activităţi agricole şi asocieri fără personaliate juridică
Contribuabili
Art. 296
21 – (1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de
pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte:
a) întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
b) membrii întreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;
d) persoanele care realizează venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
f) persoanele care realizează venituri din activităţile agricole prevăzute la art. 71 lit. a)-c);
g) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit,
din activităţi de natura celor prevăzute la art. 52 alin. (1), din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) şi din activităţile agricole prevăzute la art.71 lit. d);
(2) Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin.(1) pct. I – III şi V din Legea nr. 263/2010, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, precum şi cele care beneficiazǎ de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii, nu datoreazǎ contribuţia de asigurǎri sociale pentru veniturile obţinute în condiţiile prevǎzute la alin.(1).
Baza de calcul
Art. 296
22
– (1) Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele
prevăzute la art. 296
21
alin. (1) lit. a) - e) este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi
cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, valoarea anuală a normei de venit, sau diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă prevăzută la art. 50, după caz, şi nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
Popu, utilizator
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 13:29, 1 Martie 2013
Salut. Am o intrebare : pfa-urile care sunt si angajati cu CM full time platesc CAS dupa modificarile leggi sau nu ? In trecut nu se platea... Multumesc anticipat
Deci, pe intelesul tuturor, la pensii ramane ca platesti cat ti-ai ales (majoritatea minimul, 222 RON) iar la sanatate, 5.5% din venitul net sau din norma, in functie de cum esti impozitat (real/norma)? Eu asa am inteles, e corect?
Da aladdin, textul initial al ordonantei a fost modificat si contributiile / baza pentru ele au ramas cum erau inainte.

Anul asta salariul ala mediu brut utilizat la calcule (de 2022) s-a transformat in 2117. Deci la pensii o sa fie venitul minim asigurat = 2117 * 35% = 741 RON rotunjit, la care aplici 31.3%, iti iese 232 RON (rotunjit).
Astia de la Cluj sunt dubiosi rau de tot sau au uitat sa spuna ca-i vorba doar de asigurarile sociale de sanatate ...Din textul lor rezulta ca baza de calcul pentru contributiile sociale ramine venitul NET sau norma de venit (aici prin sociale inteleg atat pensii cat si sanatate)
Ce e gresit, rationamentul meu sau au uitat astia sa spuna ca e vorba de doar asigurarile sociale de sanatate...
[ link extern ]
Popu a scris:

Astia de la Cluj sunt dubiosi rau de tot sau au uitat sa spuna ca-i vorba doar de asigurarile sociale de sanatate ...Din textul lor rezulta ca baza de calcul pentru contributiile sociale ramine venitul NET sau norma de venit (aici prin sociale inteleg atat pensii cat si sanatate)
Ce e gresit, rationamentul meu sau au uitat astia sa spuna ca e vorba de doar asigurarile sociale de sanatate...
[ link extern ]


Cu siguranta au uitat sa mentioneze...
www.avocatnet.ro/content/art...
[ link extern ] /
L.C.

Alte discuții în legătură

Contributie pensie pfa 2012 urmare a oug125/2011 ad2012pfa ad2012pfa Buna ziua Pentru PFA din 2010 - fara vreo alta angajare in alta parte in toata aceasta perioada - as dori sa stiu ce datorez Casei de Pensii , ca mai ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza contributiile pentru sanatate si pensie pentru p.f.a. birzaveanu birzaveanu Am accesat masura 141 in domeniul apicultura si am fost nevoit sa ma inregistrez ca p.f.a. Va rog sa-mi spuneti ce obligatii fiscale am, mentionez ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Modificari fiscale pfa dupa 1 iulie Alis_Maticiuc Alis_Maticiuc Buna ziua ! Stiu ca incepand cu 01.07 se schimba regimul fiscal in cazul PFA, dar nu am inteles exact consecintele. Am un PFA( singura sursa de venit) in ... (vezi toată discuția)