Buna ziua.
Am avut un dosar penal in care am calitate de invinuit.
A inceput urmarirea penala acum 1 an si jumatate, s a trimis referatul de catre politie la parchet, odata am fost sa studiez dosarul la cererea mea, iar acum am primit citatie sa ma duc maine la parchet pentru PREZENTARE MATERIAL.
In ce consta acest lucru?
Cum se poate finaliza aceasta prezentare de material? Obligatoriu cu trimitere in judecata?
Pana acum nu am avut avocat, credeti ca deja in aceasta etapa mai merita sa angajez avocat, sau doar in cazul in care se trimite dosarul la instanta?
Trebuie sa semnez obligatoriu procesul verbal de prezentare material, sau pot cere amanare sa mi angajez avocat?
Va rog sa mi raspundeti cat mai amanuntit.
Multumesc.
Puteti cere inca audierea de noi martori, incercati totusi sa motivati de ce cereti acei noi martori ex: "Sunt nemultumit ca in .... s-a retinut ca eu as fi ... ceea ce nu am facut, doresc sa aduc ca probe ...
Martor X
Inscrrs y
etc. D -
imi bazez cererea pe art. din codul de procedura penala care afirma ca orice proba trebuie acceptata daca este relevanta cazului. Consider ca Martor x, fiind contabil/sef gestiune cunoastea foarte bine situatie
Sau , consider ca nu sunt suficiente probe pentru afirmatia politiei [... ] sustinuta , deoarece... "administrare incorecta de probatoriu" pentru ca .... [.... ]
Cautati pe google dupa codul de procedura penala, pt. a vedea la ce puteti apela. :) Are sa va descurcati :)
Puteti cere confruntare, sau reaudierea unor martor. Dvs. stiti cat de vinovat sau nu sunteti, sau ce vreti sa ascundeti si ce nu.
PS: Dosarul oricum va mai ramane vreo 3 luni la parchet, pana cand il va semna prim-procurorul inainte sa-l trimita in instanta, deci mai aveti un pic de timp.
nici un procuror nu face o prezentare de material fara sa fie deja hotarit in privinta trimiterii in judecata, altfel ar emite un NUP/SUP.
In privinta probelor propuse in urma prezentarii materialului de urmarire penala, daca nu este una care sa rastoarne intregul esafodaj juridic pe care ste construit cazul sau care sa inlature o proba esentiala administrata in cursul urmaririi penale va fi respinsa (din practica vorbesc) ca fiind netemeinica si va fi prezumata ca fiind solicitata doar ptr tergiversarea cauzei. Si asta si ptr faptul ca orice alte probe pot fi administrate in cursul judecatii.
daca cineva mai crede in chestia cu procurorul care aduna probe si in aparare, este o persoana naiva!! practica arata altceva si cine are dosare DNA sau DIICOT stie despre vorbesc.
evident ca poti insa in practica nu intilnesti asemenea situatii deoarece aceste probe "bomba" le oferi din timp si nu le pastrezi in buzunar asteptind prezentarea materialului UP.
Drepturi
sorinutz75
aș dori să știu drepturile făptuitorului,ale învinuitului și ale inculpatului în cursul cercetării penale și mai departe. ce are voie ... (vezi toată discuția)