avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... APEL
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

APEL

intr-un apel nemotivat pot cere refacerea unor dovezi?
cererea de refacere a dovezilor pot constitui motive de apel?
evident ca ma refer la probele pe chestiuni personale si de fapt, precum si pentru dovedirea faptelor negative cum ca nu sunt vinovat:">
Cel mai recent răspuns: ContSters62689 , utilizator 12:48, 20 Decembrie 2011
Stimat forumist,

Faţă de ceea ce a spus dl freeelis, perfect adevărat, la care achiesez,

în plus vă rog să observaţi, o argumentaţie per a contrario, raportată la nulitatea recursului în caz de nemotivare:

Art. 302^1
Cererea de recurs va cuprinde, sub sanctiunea nulitatii, urmatoarele mentiuni:
...
c) motivele de nelegalitate pe care se intemeiaza recursul si dezvoltarea lor sau, dupa caz, mentiunea ca motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat;

Or, precum observaţi, un astfel de text de lege nu este prevăzut de leguitor în ceea ce priveşte judecarea apelului.

Mai mult decât atât, privitor la judecarea apelului, leguitorul enunţă:

Art. 292
Partile nu se vor putea folosi inaintea instantei de apel de alte motive, mijloace de aparare si dovezi decat de cele invocate la prima instanta sau aratate in motivarea apelului ori in intampinare. Instanta de apel poate incuviinta si administrarea probelor a caror necesitate rezulta din dezbateri.
In cazul in care apelul nu se motiveaza ori motivarea apelului sau intampinarea nu cuprinde motive, mijloace de aparare sau dovezi noi, instanta de apel se va pronunta, in fond, numai pe baza celor invocate la prima instanta.

Deci, potrivit principiului qui dicit uno, negat de altero , dacă art. 292 arată pronunţarea pe baza motivelor invocate la fond, înseamnă că neagă nulitatea pe lipsa acestora în apel.

Astfel, situaţia este clară: un recurs poate fi respins ca nul pentru nemotivare, pe când un apel nu.

Cu stimă.

Ultima modificare: Luni, 19 Decembrie 2011
andreigrigoriu, moderator
intrebarea ascunsa e daca instanta din oficiu pe 129 alin... cpc poate reface probele ori ba, in conditiile in care eu nu critic nici o incheiere si nici sentinta:D..avand doar declaratia de apel
eh..mai e una si mai ascunsa....;)
Din practica:
Fiind parte intr-un proces pierdut pe fond, am mers la curtea de apel cu motivarea ca probele au fost gresit apreciate la prima instanta. La prima infatisare la C.A., s-a apreciat ca am dreptate, probele de la prima instanta au fost reevaluate si am castigat fara sa mai fie nevoie de a mai misca un deget.
Probabil ca nu raspunde intrebarii puse, dar, informativ, poate interesa.
Toate bune!
Nota: era vorba de un proces de divort...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motivare recurs leusan leusan Daca recursul impotriva unei hotarari , nu este motivat de catre recurent poate fi declarat nul la primul termen? In speta recurentul face vorbire numai ... (vezi toată discuția)
Apel_recurs ralu_2008 ralu_2008 ce se intampla in cazul unui apel, respectiv al unui recur cand este atacata o hotarare de divort? Se reaudiaza martorii? Se au in vedere faptele petrecute ... (vezi toată discuția)
Intampinare la declaratia de apel fara motive marian19 marian19 Apel ncpc (2019) Paratul a pierdut la fond la judecatorie. Am primit de la tribunal adresa sa depun intampinare, la care este atasata doar declaratia de apel ... (vezi toată discuția)