avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Delapidare administrator Asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Delapidare administrator Asociatie proprietari

Buna ziua,
avem o situatie de delapidare, si as dori sa va rog sa ma sfatuiti cum sa procedam si impotriva cui sa ne indreptam.Situati este urmatoarea:
Administratorul unei scari de bloc a plecat pentru o perioada din tara, lasand actele si administrarea Asociatiei unei persoane, cu care noi, din comosditate am fost de acord.Predarea actelor si banilor s-a facut pe baza unui proces verbal de predare -primire.La Primarie am verificat, si nu este modificata nici o schimbare , acolo figurand ca administrator vechiul administrator.Inter timp vechiul administrator nu s-a mai intors din strainatate, situatia derulandu-se sub aceasta forma de provizorat de 2 ani de zile.
Problema este ca desi toata lumea si-a platit datoria la caldura aferenta sezonului 2010-2011, cel care apreluat asociatia nu a platit sumele catre furnizor, acum riscand debransarea.
In urma presinuilor telefonice si ale amenintarilor ca vom face plangere penala, acesta ne evita si nici pana in prezent nu ne-a justificat neplata restantelor catre furnizor, si ce este cel mai rau nu putem recupera pe cale amiabila actele Asociatiei.
Intrebarea mea este impotriva cui ne indreptam plangerea:impotriva administratorului de drept, sau a persoanei care a savarsit efectiv fapta de delapidare .
Dorim sa facem plangere penala , dar nu stim impotriva cui sa ne indreptam.
Nu in ultimul rand am dori sa ne spuneti carei institutii treuie sa facem plangerea penala: politiei sau parchetului?
Va multumesc anticipat pentru sugestii si sfaturi.
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 10:50, 3 Aprilie 2012
Am uitat sa readuc in discutie faptul ca Administratorul nu este in tara de 2 ani de zile, si nu putem gasi decat pe cel care a produs delapidarea
Procesul verbal de predare primire documente asociatie este semnat la preluare de catre administratorul asupra caruia planeaza suspiciunea faptei mentionate de dvs
In aceasta perioada de 2 ani de zile cenzorul/comisia de cenzori cum s-a achitat de obligatiile lunare de verificare
Au existat si exista numeroase situatii identice cazului dvs;in urma cercetarilor dispuse au fost apreciate drept responsabile pentru prejudiciul material inclusiv presedintele,cenzorul,membri comitetului executiv,care au fost trimisi in judecata
Din pacate nu avem presedinte si nici nu stiu ca cineva sa fie cenzor.Ar trebui sa verific la Primarie cine este inregistrat ca si cenzor, caci la infiintare , banuiesc ca trebuiau indeplinite aceste conditii.Administratorul vechi , care a predat nu a fost controlat de nimeni, fiind un fel de "vecin de incredere".Acum, fiind aceasta situatie, probabil cel care era trecut cenzor, nu mai recunoaste nimic nedorind sa isi asume vre-o raspundere in legatura cu lipsa verificarilor de-a lungul timpului.

Am sa incerc sa intru in posesia acelui pv de predare, si cu siguranta este semnat de cel care a preluat, caci altfel administratorul n-ar mai fi avut dovada predarii actelor.
Daca asociatia dvs nu detine reprezentant legal =presedinte de asociatie,nu detine cenzor,nu va suparati va confruntati cu o mare problema
Cine semneaza listele dvs lunare de intretinere?
Cine verifica pentru legalitate listele dvs de intretinere?
Dar comitet executiv are asociatia dvs?
Daca asociatia dvs de proprietari nu are presedinte si cenzor,ultima adunare generala cand a fost convocata?
Banuiam ca ne confruntam cu o mare problema.Din toate discutiile cu vecinii in legatura cu verificarile, am aflat nimeni nu isi aduce aminte sa il fi verificat cineva pe administrator, iar ultima adunare generala se pare ca nimeni nu isi aduce aminte de ea.
In trecut in urma unor probleme , toti locatarii scarii s-au hotarat indemnati de administratorul , care acum este plecat in strainatate, sa se rupa din vechea asociatia ,formand o asociatie de scara.
Pentru acest eveniment,vecinii l-au ales adminisrator pe cel care a initiat aceasta "revolutie".
De atunci el a condus nestingherit, si neverificat de nimeni.Nu au fost probleme si probabil de aceea vecinii au mers in continuare pe incredere.Problema a aparut atunci cand a plecat si a predat administrarea asociatiei unei persoane , care ne-a adus in situatia asta.Naivitatea noastra a mers departe, pentru ca am pastrat aceiasi incredere.
Faptul este consumat, si acum incercam sa oprim aceasta stare de fapt,sa incercam sa recuperam cat putem din paguba , si sa ne organizam exact asa cum trebuie.
Eu sunt tanar fata de vecinii mei, si sunt si nou sosit in acest bloc,insa delasarea lor ma sperie.Cred ca se vor trezi cand vor opri apa sau caldura .Incerc sa repar ceva, aducand situatia la starea de normalitate.
Avand in vedere problema cu care ne confruntam, fiind descoperiti din toate punctele de vedere, am nevoie de un sfat , care sa ma ajute sa trag la raspundere persoana care ne-a cauzat prejudiciul.Stiu ca e o situatie complicata, insa trebuie sa ma hotarasc in ce directie sa pornesc cu demersurile noastre.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Desprindere scara din asociatie de proprietari lt lt Buna ziua, Am o intrebare legata de desprinderea unei scari dintr-o asociatie de proprietari cu datorii mari la furnizori. Locuiesc intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)
Administrator fara contract de munca. george89 george89 Buna ziua. V-as ruga sa ma ajuta-ti intr-o problema destul de interesanta si incalcita in acelasi timp. Pe scurt am o ruda care in anul 2000 a preluat functia ... (vezi toată discuția)
Furt de proportie autor cunoscut: administrator de bloc cmariusstancu cmariusstancu Sunt membru intr-o Asoc de Propietari, 90 Ap. Introducere: :O am descoperit pornind de la un fluturas RADET primit in cutia de scrisori ca Adiministratorul ... (vezi toată discuția)