avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Discriminare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Discriminare

Am lucrat la o firma initial angajata cu 8 ore dar pe parcurs ne-au modificat timpul de lucru la 4 ore. La 8 ore a ramas doar administratorul si fratele acestuia. Obliigati de lege l-au trecut si pe responsabilul ssm la 8 ore. Vreau sa depun o sesizare la ITM pentru treaba asta. Momentan eu sunt in somaj, nu mai lucrez de 2 luni. Ce patesc ei?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:01, 23 Decembrie 2011
Nu patesc nimic , daca nu se va dovedi discriminarea .... cum au facut modificarea timpului de munca de la 8 ore/zi la 4 ore/zi?
Multumesc. Prin act aditional la contractul de munca. Pe foaia colectiva de prezenta, administratorul, fratele acestuia si responsabilul ssm sunt pontati cu 8 ore iar restul salariatilor sunt pontati cu 4 ore. Nu este o dovada destul de relevanta?
Si inca ceva. Bineinteles ca eram angajati cu 4 ore dar lucram 8 ore. Am copie de pe foaia colectiva de prezenta pe care o intocmea inginerul ca sa calculez eu salariile. La negru. Pentru ca de fiecare data cand am avut controale de la ITM si le lua declaratii la salariati, bineinteles ca ei declarau asa cum trebuia, cum erau obligati de administrator. Pentru ca prezenta care era pusa la dosar era cea cu 4 respectiv 8 ore la cei trei.
Prin discriminare se întelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, aparteneta la o categorie defavorizată, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, înlăturarea recunoasterii, folosintei sau exercitării, în conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertătilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social si cultural sau în orice alte domenii ale vietii publice. ..

Sunt discriminatorii prevederile, criteriile sau practicile aparent neutre care dezavantajeaza anumite persoane, pe baza criteriilor prevăzute mai sus,fata de alte persoane, în afară cazului în care aceste prevederi, criterii sau practici sunt justificate obiectiv de un scop legitim, iar metodele de atingere a acelui scop sunt adecvate si necesare.
(O.G. nr. 137/2000)

Cam greu de jusificat discriminarea atata timp cat exista un act aditional la c.i.m. semnat de parti ... acel act aditional putea fi anulat in instanta daca se dovedea vicierea consimtamantului dvs. la incheierea acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista in noul cod al muncii prevazuta si discriminarea penru varsta? iosif.kramar iosif.kramar Buna ziua! va rog cine ma poate ajuta, in nodul cod al muncii este prevazuta undeva si un articol ref.discriminare ref.varsta? si unde anume? si unde as mai ... (vezi toată discuția)
Sesizare responsabil resurse umane morty morty Buna seara, Doresc sa ma sfatuiti daca pot face o sesizarre catre ITM si Consiliul de discriminare cu privire la atitudinea responsabilului de resurse umane ... (vezi toată discuția)
Protectie legala impotriva discriminarii la locul de munca pe criterii de identitate de gen / orientare sexuala kayra-nuray kayra-nuray Bună ziua, Sunt o persoană transgender male-to-female și aș dori să știu în ce conditii pot divulga identitatea mea de gen angajatorului, dacă îmi ... (vezi toată discuția)